Voor het eerst telt de Nederlandse werkvloer vier verschillende generaties. Elk met haar eigen normen, waarden en behoeften. Voor medewerkers van de verschillende generaties kan het daarom soms lastig zijn om elkaar te begrijpen. Bij Stratt+ weten we dan ook hoe belangrijk generatiemanagement is. Niet alleen voor een goede samenwerking binnen de organisatie, maar ook voor werkgevers om de technici van de toekomst aan zich te binden.
Welke generaties zijn er en wat kenmerkt ze?
Generatiemanagement betekent dat een werkgever rekening houdt met de verschillende generaties waartoe zijn werknemers behoren. Hiervoor is het natuurlijk essentieel om te weten wat de kenmerken zijn van iedere generatie. Wat hebben ze gemeen en wat zijn de verschillen? We zetten het op een rijtje:
De Babyboomers (geboren tussen 1945-1960) vormen de oudste generatie die nog actief is op de werkvloer. Zij werken langer door dan vorige generaties. Ze begonnen in een gunstige periode met werken, toen de werkgelegenheid en lonen stegen.
Na de Babyboomers komt Generatie X (1961-1980). Zij staan ook wel bekend als de ‘verloren generatie’. Door de oliecrisis konden ze na hun afstuderen lastig werk vinden. In vergelijking met de Babyboomers steeg het opleidingsniveau onder Generatie X.
Millennials (1981-1995) groeiden juist op toen het economisch goed ging en de technologie zich sterk ontwikkelde. Hierdoor zijn ze optimistisch en zelfverzekerd. Tegelijk zijn ze zich door 9/11 en de gevolgen daarvan goed bewust van wat er speelt in de wereld.
De jongste generatie is Generatie Z (1996-2010). Zij komen net kijken op de werkvloer of zitten nog op school. Ze zijn opgegroeid met veel mogelijkheden en vinden werk minder belangrijk dan vorige generaties. Toch vinden ze het essentieel om voldoening uit hun werk te halen. Hierbij ontwikkelen ze zichzelf continu. Ook willen ze iets bijdragen aan de wereld.
Inspelen op de behoeften van iedere generatie
De techniek kent grote tekorten aan personeel en dat probleem is helaas niet een-twee-drie opgelost. Daarom is het voor een technisch werkgever juist zo belangrijk om aan de behoeften van zowel oudere als jongere generaties te (blijven) voldoen. We leggen uit hoe.
Babyboomers Belangrijk dat ze de kans krijgen om met nieuwe technologieën te leren werken. Stimuleer ze ook om hun kennis te delen met de jongere generatie. Vaak vinden oudere technici het mooi om te zien dat hun kennis voortleeft in de technici van de toekomst.
Generatie X Zorg dat ze verbinding en diversiteit op de werkvloer ervaren. Neem daarnaast de bedrijfsprocessen onder de loep en optimaliseer deze waar mogelijk.
Millennials Creëer een prettige bedrijfscultuur en een inspirerende, moderne werkplek. Geef ze daarnaast flexibiliteit, bijvoorbeeld door de optie om zelf hun uren in te delen.
Generatie Z Vinden een prettige bedrijfscultuur en moderne werkplek eveneens belangrijk. Biedt ze daarnaast mogelijkheden om zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld door coaching, en laat ze meebeslissen over zaken die hen aangaan.
Zijn de generatieverschillen onoverkomelijk?
Het is wel duidelijk dat de generaties op de werkvloer behoorlijk van elkaar verschillen. Betekent dat echter dat ze niet kunnen samenwerken? Wij denken van niet. Iedere generatie brengt namelijk ook kwaliteiten met zich mee. En die kunnen elkaar juist versterken.
Daarvoor is het wel belangrijk dat de generaties de kans krijgen van elkaar te leren. Laat een stagiair bijvoorbeeld niet alleen de werkplaats aanvegen, omdat dat vroeger ook zo ging, maar geef hem echt de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Een oudere technicus kan hierbij als coach optreden.
Andersom heeft dit ook zijn voordelen, want die jongere technicus kan ervoor zorgen dat de oudere flexibeler wordt. Generatie X kan dan weer als de lijm dienen; zij streven immers naar verbinding tussen de verschillende generaties. Bovendien zorgen ze voor pragmatiek.
Een team van verschillende generaties is dus juist door diversiteit in staat om sterker te worden. Het is echter ook belangrijk om niet te generaliseren. Elke technicus is immers anders en niet iedereen herkent zich in de kenmerken van zijn generatie. Ga daarom met de technisch werknemer in gesprek om te kijken hoe hij zijn werkplek en -indeling het liefst ziet.
We horen graag van je!
Op zoek naar een nieuwe technische uitdaging? Wij hebben oog voor jouw wensen en helpen je graag. Neem gerust contact met ons op. Vond je dit een interessant artikel? Volg dan onze socials voor meer boeiende content.