Groene waterstof op de Maasvlakte?

Stratt+ groene waterstof in Rotterdam

De Rotterdamse haven is een van de belangrijkste motoren van de Nederlandse economie. Het gebied vormt dan ook een zeer waardevolle bron van inkomsten en werkgelegenheid. Dit succes kent echter ook een keerzijde: door de grote productiviteit is de haven een van de grootste milieuvervuilers van ons land.

In 2050 wil de haven klimaatneutraal zijn en daarvoor heeft men diverse duurzame initiatieven gelanceerd. Denk aan The Dutch Windwheel, energieproductie uit biomassa én de bouw van een groene waterstoffabriek op de Maasvlakte. Maar of laatstgenoemde er ook echt komt, staat nog niet vast. Dit is onder andere afhankelijk van financiële overheidssteun en vergunningen. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke komst van de waterstoffabriek op de Maasvlakte en de potentie hiervan.

Een belangrijke stap richting een duurzame haven

Om de CO2-uitstoot in de haven van Rotterdam fors terug te dringen, moeten er in de komende decennia grote stappen worden gezet. De Duitse stroomproducent Uniper wil hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Het energiebedrijf heeft namelijk plannen om een groene waterstoffabriek te bouwen in de haven. In deze groene waterstoffabriek wordt, zoals het woord al zegt, groene waterstof geproduceerd. Op dit moment verbruikt de industrie in de regio Rotterdam ongeveer 40 procent van de totale waterstofproductie van het land. Bij de productie van industriële (grijze) waterstof komt echter CO2 vrij, wat op dit moment resulteert in een uitstoot van 19 miljoen ton CO2 per jaar. Er is dus veel ruimte voor verduurzaming.

‘Groene waterstof’ is een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in industriële kringen. Anders dan grijze waterstof – dat door middel van aardgas wordt geproduceerd – wordt groene waterstof gemaakt met behulp van duurzame energie. De bekendste manier om dit te doen is via elektrolyse: hierbij wordt water door middel van groene elektriciteit gesplitst met als resultaat waterstof en zuurstof. Bij de productie van grijze waterstof komt CO2 vrij, maar dat is bij groene waterstof niet het geval. Bovendien is het hernieuwbaar.

Het produceren van groene waterstof zou dus dé oplossing kunnen zijn om de CO2-uitstoot in de Rotterdamse haven op grote schaal terug te dringen. Daarmee is het misschien wel een van de belangrijkste middelen om de haven te verduurzamen.

Waar komt de nieuwe waterstoffabriek te staan?

Het plan is om de nieuwe waterstoffabriek op de Maasvlakte te bouwen, direct naast de huidige kolencentrale van Uniper. Volgens het Duitse bedrijf is de Maasvlakte de perfecte locatie voor de nieuwe waterstoffabriek, omdat alle elementen voor een succesvolle energie-transitie hier samenkomen. De Noordzee-windparken liggen namelijk vlakbij en kunnen energie gaan leveren voor de productie van de groene waterstof. Bovendien is de zeehaven geschikt voor de import van groene brandstoffen en is er belangrijke infrastructuur aanwezig.

Om daadwerkelijk gebruik te kunnen gaan maken van de energie van de Noordzee-windparken, moeten er goede afspraken worden gemaakt over deze stroomlevering. Als alles volgens plan verloopt, gaat de nieuwe waterstoffabriek vanaf 2025 met een capaciteit van 100 megawatt draaien (later zal dit hopelijk worden verhoogd naar 500 MW). Voor die tijd moet de fabriek echter eerst nog worden aangesloten op de waterstofpijpleiding in de haven van Rotterdam.

Financiële overheidssteun

Om dit project te laten slagen, is steun van de Nederlandse overheid noodzakelijk. Op dit moment kan groene waterstof de strijd nog niet aangaan met de traditionele grijze waterstof. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe producenten nodig, die materialen en componenten moeten gaan ontwikkelen voor de bouw van een nieuwe generatie elektrolysesystemen om grootschalige productie van groene waterstof mogelijk te maken.

De overheid zou daarom fors in het project moeten investeren. Hiermee komt het doel van Port of Rotterdam om in 2050 klimaatneutraal te zijn weer een stap dichterbij. Naast financiële steun is Uniper ook nog afhankelijk van de uitgave van de benodigde vergunningen voor het project.

Eind 2022 moet duidelijk zijn of de fabriek er daadwerkelijk komt. Uniper beslist dan of zij de investering gaat maken.

Werkgelegenheid

De komst van deze groene waterstoffabriek zal, naast een beter milieu, zorgen voor meer werkgelegenheid in de regio. Duurzame projecten zorgen voor meer kansen voor technici en aanverwante leveranciers en startups, omdat ze leiden tot een grotere vraag naar modern technisch opgeleid personeel.

We zijn er trots op dat de regio dit duurzame en innovatieve plan hoog op de agenda heeft staan en zetten ons netwerk graag in om kandidaten aan innovatieve bedrijven zoals Uniper te koppelen.

Kom in contact!

Vond je dit een interessant artikel? En wil je op de hoogte blijven van technische ontwikkelingen en projecten in de regio? Volg ons dan op onze socialmediakanalen. Ben je toe aan een nieuwe (technische) uitdaging? Ook hierbij kunnen wij jou helpen. Neem vooral een kijkje op onze website bij de openstaande vacatures.

Word jij de nieuwe 

Groene waterstof op de Maasvlakte?

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!