De haven van Rotterdam gaat samenwerken met het Spaanse oliebedrijf Cepsa voor de aanleg van een corridor voor groene waterstof. Cepsa gaat via deze verbinding waterstof vanuit het Zuid-Spaanse Algeciras naar Rotterdam vervoeren.
Vanaf 2027 waterstof naar Rotterdam
De twee partijen hebben hiervoor een Memorandum of Understanding ondertekend. In dit document hebben zij hun gezamenlijke voornemens vastgelegd.
Cepsa produceert waterstof op haar site in de buurt van Algeciras, de grootste haven van Spanje. Voor vervoer naar Rotterdam zet het bedrijf de geproduceerde waterstof eerst om in ammonia of methanol.
De handelslijn tussen Algeciras en Rotterdam moet vanaf 2027 operationeel worden. Daarnaast wil Cepsa een soortgelijke supply chain aanleggen vanuit Huelva. Deze stad ligt ook in Andalusië, maar dan ten westen van de Straat van Gibraltar.
De Zuid-Spaanse regio Andalusië is erg belangrijk voor de energietransitie. Het gebied heeft veel capaciteit voor zowel wind- als zonne-energie. Naast de Rotterdamse haven wil Cepsa ook met andere partijen overeenkomsten sluiten. Hiermee maakt het bedrijf groene waterstof en biobrandstoffen toegankelijk voor Europa.
Meerdere handelsroutes voor waterstof
De aanleg van de waterstofcorridor past in de bredere energievisie van de Rotterdamse haven. Rotterdam investeert momenteel volop in waterstofinfrastructuur en de benodigde faciliteiten voor import en achterlandtransport van groene waterstof.
Doel is om via waterstofleidingen de belangrijkste industriegebieden van Nederland, België en Duitsland te bedienen. Naast de zware industrie moet groene waterstof ook de scheepvaart gaan vergroenen.
Volgens Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is het heel belangrijk om meerdere handelsroutes voor waterstof op te zetten: ‘Noordwest-Europa gebruikt veel meer energie dan het op een duurzame manier kan produceren. We verwachten in 2050 ongeveer 20 megaton waterstof via onze haven te vervoeren. Slechts 2 megaton zal lokaal worden geproduceerd.’ Vanaf 2030 wil Rotterdam 4,6 miljoen ton waterstof per jaar aan Noordwest-Europa gaan leveren.
Hiermee draagt de haven van Rotterdam ook bij aan de RePower EU-strategie. Hiermee wil de Europese Unie energiezekerheid garanderen en onafhankelijker worden op het gebied van energieproductie.
Bron: Industrielinqs