Havens willen samen CO2 opslaan

Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port willen samen CO2 ondergronds opslaan. Ze zijn van plan tot 10 miljoen ton CO2 uit de havengebieden af te vangen en op te slaan in een leeg gasveld. Na 2030 wordt dit mogelijk meer.

Onder de naam CO2TransPorts vragen de drie clusters aan Europa het project te erkennen als Project of Common Interest (PCI). De beslissing daarover wordt in juni of september verwacht. Met een positieve beslissing zouden aanzienlijke subsidies mogelijk worden.

Opslag van 10 miljoen ton CO2 is ongeveer een zesde van de meer dan 60 miljoen ton CO2 die de clusters samen kunnen uitstoten. Het ziet er naar uit dat Antwerpen en North Sea Port (Gent en Zeeland) met deze ambitie zullen aansluiten bij Porthos, het bestaande CO2-project van Rotterdam.

Het omvat de aanleg van een netwerk van pijpleidingen in de Nederlandse haven om de uitstoot van raffinaderijen en chemiefabrieken af te vangen, voor die via de schoorsteen de lucht ingaat, en een onderzeese pijpleiding van circa 20 kilometer om de CO2 in een leeg gasveld te stoppen.

Meer info vind je op de website van onze kennispartner Industrielinqs.

Word jij de nieuwe 

Havens willen samen CO2 opslaan

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!