Het 5G-netwerk is dichterbij dan je denkt

We kennen en gebruiken het allemaal dagelijks, het mobiele datanetwerk. Momenteel is het merendeel van de inwoners van Nederland actief op het 4G-netwerk, dan wel het 3G-netwerk. Vrijwel overal in Nederland heb je een mobiele dataverbinding. Je kan dus overal en altijd op jouw mobieltje het internet bereiken. De wereld blijft zich ontwikkelen, vooral op technisch niveau gaan de ontwikkelingen erg snel. Zo werd in 2001 GPRS geïntroduceerd als mobiel datanetwerk, GPRS wordt ook wel 2G genoemd. Na de opkomst van het GPRS-netwerk in 2001, kwamen al snel de opvolgers op, namelijk: Edge (2,75G), 3G en het 4G-netwerk. Nu het 4G-netwerk al sinds 2013 actief is, met tussentijdse verbeteringen, is het alweer bijna tijd om afscheid te nemen van het 4G-netwerk en het nieuwe 5G-netwerk te begroeten. Maar wat zijn dan de voordelen van het nieuwe 5G-netwerk?

5G is beter dan 4G?

Het 5G-netwerk kan snelheden behalen tot 1,25 Gigabyte per seconde, dat is dus honderden keren sneller dan het huidige 4G-netwerk! Dat het 5G-netwerk sneller zal zijn dan het 4G-netwerk spreekt natuurlijk voor zich, maar snelheid is verre van het enige voordeel wat het 5G-netwerk met zich meebrengt. Zo biedt het nieuwe 5G-netwerk verschillende verbeterde en nieuwe mogelijkheden, de meest essentiële voordelen zullen nu behandeld worden.

De capaciteit van het 5G-netwerk ligt een stuk hoger dan die van het oude 4G-netwerk. Het 5G-netwerk is dan ook in staat veel meer gebruikers toe te laten op een moment. Dit betekend dus dat met ingang van het 5G-netwerk, veel meer unieke users zich tegelijk op mobielnetwerk kunnen bevinden.

Het datavolume waarover het nieuwe 5G-netwerk beschikt zal hoger zijn dan welk mobiel netwerk dan ook zo ver. Er zal dus een veel uitgebreider gebied gebruik kunnen maken van het nieuwe netwerk.

De verbinding van het nieuwe 5G-netwerk zal vele malen stabieler en betrouwbaarder zijn dan voorgaande netwerken.

5G-test bij Shell Pernis

Shell Pernis is een experiment begonnen met het gloednieuwe 5G-netwerk. Deze nieuwe techniek wordt ingezet bij het uitvoeren van preventief onderhoud aan de leidingen. Door middel van de nieuwste camera’s en machine learning kon Shell een voorspelling doen van het toekomstige onderhoud. Met behulp van augmented reality konden inspecteurs en engineers met hun tablets, extra informatie over de procesinstallaties vergaren.

Snelle uitrol van het 5G-netwerk

De Tweede Kamer wordt opgeroepen tot een snellere uitrol van het 5G-netwerk. De eerste uitrol van het 5G-netwerk is een van de basisvoorwaarde om de digitalisering van de industrie/Smart Industry door te zetten. Nederland heeft de ambitie om in 2021 het meest flexibele en het best digitaal verbonden productienetwerk van Europa te maken. De nieuwste toepassingen in de industrie vragen om meer snelheid, bandbreedte en betrouwbaarheid. In de industrie is er steeds meer apparatuur en zijn er steeds meer machines die communiceren via wifi of een datanetwerk. Een voorbeeld hiervan zijn machines die op afstand zijn te bedienen zonder tussenkomst van werknemers. Het is belangrijk dat er geen vertraging wordt opgelopen bij de uitrol van 5G met oog op de implementatieagenda Smart Industry 2018-2021.

Wat zijn jouw verwachtingen van het nieuwe 5G-netwerk?

Na het lezen van de blog over de ontwikkelingen omtrent 5G-netwerk, zijn wij benieuwd naar jouw mening over deze snel ontwikkelende trend. Vind jij deze snelle ontwikkeling binnen de Nederlandse netwerken een voor- of nadeel? Laat het ons weten via commerce@stratt.nl.

 

 

 

 

Word jij de nieuwe 

Het 5G-netwerk is dichterbij dan je denkt

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!