In 2 jaar van afstudeerstage tot lead project engineer

Tenminste een keer per week bezoekt Ismail Ulus een industriële tankbouwlocatie in de Benelux. Twee jaar geleden begon hij als werktuigbouwkundig stagiair en in de tussentijd heeft hij zich opgewerkt tot lead project engineer bij het Amerikaanse HMT Tank Systems. Dit heeft hij bereikt door geduld te hebben en veel te vragen, zo zegt hij zelf. Wij spraken Ismail over zijn carrière op de Nederlandse vestiging van HMT in Zwijndrecht en vroegen naar zijn ervaringen met Stratt+.

Waarom heb je gekozen voor een carrière in de technische sector?

Dat is een verhaal dat veel mensen vertellen. Al op vroege leeftijd was ik bezig om dingen in elkaar te zetten. Vaak tekende ik dan bijvoorbeeld een vliegtuig of een tank. Niet alleen de buitenkant maar juist ook de binnenkant. Het interesseert me gewoon hoe interne mechanismes functioneren. Dat probeerde ik dan als kind te verbeelden en te tekenen, eigenlijk als een soort jeugdige werktekening. Op de middelbare school bleken de exacte vakken zoals wiskunde en natuurkunde mij veel beter te liggen dan bijvoorbeeld talen. Deze vakken volgen een bepaalde logica, als je die eenmaal begrijpt kan je doorpakken. Dat lag mij wel. Het is niet zo dat ik niet hoefde te leren, want vooral voor wiskunde moest ik blokken tot in de avonduren. Na de middelbare school ben ik eerst Bouwkunde gaan studeren, maar al vrij snel kwam ik erachter dat dit niet helemaal mijn ding was. Uiteindelijk ben ik bij de studie Werktuigbouwkunde terechtgekomen. Je kunt zeggen dat de techniek altijd al in mij heeft gezeten en dat een carrière in deze sector een voor de hand liggende keuze was.

Welke stappen heb je tot nu toe gemaakt?

Tijdens mijn studie Werktuigbouwkunde aan de Avans Hogeschool in Breda ben ik op zoek gegaan naar een relevante bijbaan. Ik wilde echt iets dat te maken had met mijn technische studie. Via mijn broer kwam ik destijds in contact met Stratt+. Niet lang na het kennismakingsgesprek op het hoofdkantoor in Zwijndrecht kreeg ik een aanbod voor een parttime baan als assistent projectmanager bij Schütz, een groot industrieel bedrijf gevestigd in Moerdijk. Daar ben ik toen aan de slag gegaan en heb er een aantal jaren met veel plezier gewerkt. Op een dag kwam Michael van Stratt+ mij opzoeken om te vragen hoe het ging. Tijdens het gesprek vertelde ik hem dat ik op zoek was naar een bedrijf voor mijn afstudeerstage Werktuigbouwkunde. Michael kwam toen met het idee om mij voor te stellen bij HMT, een Amerikaans bedrijf in industriële tank oplossingen. Binnen een dag had ik daar een afspraak! Na een leuke en leerzame stage ben ik toen aan de slag gegaan als junior engineer bij HMT.

Wat vind je grootste beloning in je werk?

In mijn huidige functie als lead project engineer ben ik van A-Z betrokken bij opdrachten in de tankbouw. Regelmatig zit ik bij kick-off meetings met de projectmanager en de opdrachtgever. Dan heb ik het puur over het voortraject. De weken daarna breng je samen met collega’s een bezoek aan het bassin waar nog van alles moet gebeuren. We meten de installaties in zodat we onze producten op maat kunnen leveren. Na het meten gaan we door met de engineering. In deze fase zetten we alles op voor de uitvoering. Hierna volgt de fabricagefase, dat gebeurt hier in Zwijndrecht. Eigenlijk ontstaan er tijdens alle fases wel uitdagingen, dan denk ik mee over hoe we dit kunnen oplossen. Ook ben ik een diverse keren met de installatiecrew meegegaan om bepaalde onderdelen van het project te ondersteunen en uit te leggen hoe het op locatie in elkaar gezet moet worden. Uiteindelijk zie je het fysieke product waar jij van het begin tot het einde aan hebt meegewerkt. Op Google Maps laat ik de installatie dan zien aan mijn familie en vrienden. Dan overheerst het gevoel van trots.

Kun je iets vertellen over jouw toekomstdoelen?

De komende jaren wil ik me meer bezighouden met het ontwikkelen en verbeteren van tankproducten. Dat komt eigenlijk voort uit mijn kinderdromen om dingen helemaal uit te denken. Ik krijg energie van het in teamverband ontwikkelen, verbeteren en optimaliseren van concepten. Daar wil ik dus mee verder. Het lijkt me ontzettend uitdagend om een mooie balans te vinden tussen R&D en Quality Assurance in mijn werk. Daar is genoeg ruimte voor in de industrie, want de sector moet zich constant blijven ontwikkelen om o.a. emissies te beperken en te verduurzamen. Dat is nu echt een hot topic. Ik wil graag meewerken aan de toekomst van de industrie en hier zet ik me 100% voor in.

Hoe verliep het sollicitatietraject?

Laura van Stratt+ heeft me begeleid tijdens het gehele sollicitatietraject bij HMT. Eerst tijdens mijn stage en later toen ik in dienst kwam bij HMT. Voorafgaand aan het eerste gesprek hebben Laura en ik besproken wat we wilden vragen aan HMT. We hebben toen gesproken met de manager van de engineering afdeling. Het gesprek verliep positief en ging voornamelijk over wat ik zocht en hoe we dat konden matchen met de wensen van HMT. In het begin ging het misschien een beetje stroef omdat we elkaar nog niet kenden, maar Laura zorgde ervoor dat de gesprekken goed op gang bleven en dat de belangrijke punten werden doorgenomen. Voor mij was het prettig dat ze er bij was. Tijdens het tweede gesprek ging het al direct over de arbeidsvoorwaarden en niet lang daarna werd ik aangenomen bij HMT.

Hoe heb je de nazorg vanuit Stratt+ ervaren?

Goed. Laura komt nog regelmatig langs voor een gesprek. Dan praten we een kwartiertje bij over hoe het met mij gaat, maar ook hoe het gaat met de werkzaamheden en of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn. Daarnaast vraagt ze regelmatig naar persoonlijke dingen. Zo heb ik bijvoorbeeld een Turkse achtergrond en toevallig heeft HMT ook een fabriek in Turkije. Dan maken we grapjes over wanneer ik daar bij de fabriek op werkbezoek ga. Vanuit Stratt+ krijg ik ook elke jaar op mijn verjaardag een berichtje. Die persoonlijke aandacht waardeer ik.

Welke tip wil je meegeven aan collega technici?

Als net afgestudeerde techneut moet je geduld hebben. Veel jongeren denken dat ze alles al moeten weten voordat ze ergens aan de slag gaan. Persoonlijk denk ik niet dat dit van iemand verwacht wordt. Het is wel belangrijk om te laten zien dat je wilt leren en jezelf elke dag wilt blijven ontwikkelen. Praat veel met collega’s en stel ze vragen, dan groei je vanzelf in je carrière. Als je open staat voor ontwikkeling en je je beste beentje voor zet zullen je collega’s je helpen en ondersteunen om het meeste uit jezelf te halen.

We horen graag van jou!

Vond jij dit artikel interessant? Laat het ons weten via onze social media kanalen. Indien we iets voor je kunnen betekenen of wanneer je vragen hebt over een van onze vacatures, neem dan contact met ons op.

Word jij de nieuwe 

In 2 jaar van afstudeerstage tot lead project engineer

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!