Jouw eerste werkdag in de industrie, wees voorbereid

Jij hebt je opleiding afgerond en je eerste contract getekend. Gefeliciteerd! Volgende week is de eerste werkdag, maar ben je wel voldoende voorbereid? In de industrie werkt het namelijk net iets anders dan in veel andere sectoren. Veiligheid is bijna nergens zo belangrijk als op een plant. Daar wordt je op je eerste werkdag direct mee geconfronteerd. Bij een kantoorbaan blijft het vaak bij het weten waar de nooduitgang is, en wie er in het bezit is van een BHV diploma. Veel voorwerk hoef je hier niet voor te doen, maar in de industrie kun je niet voorbereid genoeg zijn. Daarom zoomen wij in op een aantal punten waardoor jij succesvol van start kan gaan!

It’s all about safety

Wat je niet moet vergeten is dat alles om veiligheid draait in de industrie, dus al jouw voorbereidingen hebben hier ook mee te maken. Laten we beginnen met de meest essentiële voorbereidingen. Het klinkt eenvoudig, maar zorg dat je te allen tijde je identiteitsbewijs bij je hebt. Deze heb je nodig om jouw persoonlijke toegangspas op te halen. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een geldig VCA diploma om in de industrie te mogen werken. Afhankelijk van de functie die je gaat bekleden is een Basis VCA of een VCA-VOL vereist.

Vaak krijg je vooraf een ‘poortvoorlichting’. Dat is een instructievideo waarin de veiligheidsmaatregelen op de plant worden doorgenomen. Hierbij moet je ook vragen beantwoorden. Deze vragen tonen aan dat jij weet hoe je veilig kunt handelen op een plant in het geval van ongewenste situaties. Tip: leer het aangereikte noodnummer uit je hoofd, dit kan op een dag handig van pas komen.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Afgekort PBM’s. Voordat je op een plant mag rondlopen moet je bepaalde veiligheidsspullen in huis hebben. Wanneer je in loondienst gaat regelt de werkgever jouw PBM’s in de meeste gevallen. Als je vanuit een projectbureau aan de slag gaat ook. Maar kom je als ZZP’er te werken op een plant dan moet je zelf zorgen voor de PBM’s. Check in dit geval goed om welke veiligheidsspullen de desbetreffende werkgever vraagt. Wanneer je deze niet hebt, wordt je namelijk niet toegelaten op het terrein. Dat zou géén goede eerste dag zijn.

De plant is groot, weet waar je moet zijn

Zo, je hebt de zaken geregeld die vooraf geregeld moesten worden. Nu is het belangrijk dat je op tijd komt! Maar het is net zo belangrijk dat je bij de juiste poort staat. Vaak is een plant enorm groot, dus plan wat extra tijd in om de plek te zoeken waar jij je moet melden. Check vooraf ook waar je moet parkeren. Het kan nog weleens voorkomen dat je met een pendelbusje naar de plant wordt gereden. Houd dit in de gaten! Zodra je bij de juiste poort staat en jezelf hebt aangemeld, krijg je een persoonlijke toegangspas. Zonder deze pas kom je het terrein niet op of af. Daarna maak je kennis met jouw leidinggevende, collega’s en leer je de protocollen van het bedrijf kennen.

No-go voor verdovende middelen

De meeste mensen drinken in hun vrije tijd weleens een borreltje, maar er zijn ook mensen die bepaalde medicatie moeten innemen. Het gebruik van verdovende middelen is belangrijk aandachtspunt in de industrie. Het is namelijk ten strengste verboden om onder invloed te zijn van welk middel dan ook. Dan hebben we het over drank en drugs. Werkgevers hebben strikte regels om de veiligheid op de plant te waarborgen. Daarnaast wordt er op verdovende middelen getest. Voorheen werd dit gedaan met drugshonden, maar tegenwoordig komt de speekseltest steeds vaker voor. Geef vooraf altijd bij je werkgever aan welke medicatie je gebruikt en zorg ervoor dat je altijd 100% nuchter bent als je gaat werken.

Geniet van je eerste werkdag

De eerste werkdag in de industrie is altijd iets bijzonders. Zoals benoemd is veiligheid een van de belangrijkste thema’s en er wordt van jou verwacht dat jij hier ook naar handelt. Doe daarom het nodige voorwerk, volg de protocollen netjes op en geniet van alle eerste indrukken die je gaat krijgen. Er is immers altijd maar één eerste dag dus maak er het beste van, heel veel succes!

Wil jij hulp bij het voorbereiden van je eerste werkdag, of ben je nog op zoek naar je eerste baan? Neem dan contact met ons op via recruitment@stratt.nl of bel 078-612 03 20

Word jij de nieuwe 

Jouw eerste werkdag in de industrie, wees voorbereid

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!