Juiste match tussen wens en ambitie

Joost Koopman is werktuigbouwer in hart en nieren. Begin dit jaar is hij via Stratt+ gestart als Manager WKD bij Tata Steel Tubes in Noord-Brabant. Na diverse technisch commerciële uitdagingen was het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Wij spraken Joost op de Tata Steel plant in Oosterhout en vroegen hoe Stratt+ hem heeft ondersteund bij het vinden van zijn nieuwe baan.

Waarom heb jij gekozen voor een carrière in de technische sector?

Dat is een leuke vraag. Van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in mechanismen met tandwielen, assen en verbindingen, zoals bij technisch Lego. Ik ben altijd benieuwd naar wat er onder of achter de beschermkap te vinden is. Na de middelbare school wilde ik graag HTS werktuigbouwkunde gaan studeren, maar dat vond niemand in mijn omgeving een goed idee. De exacte vakken kwamen het minst goed uit de verf en daarom ben ik een andere richting op gegaan. Na enkele jaren Economie aan de RUG begon het weer te kriebelen en toen heb ik gezegd ‘ik ga nu mijn passie volgen; werktuigbouw op de HTS’. Tijdens mijn studie spraken de ontwerp- en constructievakken mij het meest aan, maar vooral ook de combinatie van mens en techniek. Die combinatie zoek ik dus altijd in een baan.

Wat was voor jouw de beweegreden om een nieuwe uitdaging aan te gaan?

Ik heb verschillende rollen gehad in verschillende industrieën, als teamleider of eindverantwoordelijke in een technisch commerciële omgeving. Mijn één na laatste stap was een grote stap van industrie naar automotive én van teamleider naar teamlid. Dat bleek toch niet goed bij mij te passen. Op een gegeven moment kreeg ik door dat ik iets miste in mijn werk. Toen heb ik voor mezelf op een rijtje gezet wat ik wilde zowel functioneel, hiërarchisch als type branche. Al snel kwam ik erachter dat mijn hart toch ligt bij de industriële sector. En ondanks dat het ‘teamlid zijn’ mij goed af ging, ben ik beter op mijn plek als ik een team aanstuur en begeleid. Het blijft altijd een mooie uitdaging om samen met je team nog betere resultaten te behalen. Het was dus tijd voor iets nieuws en ik ben op zoek gegaan.

Wat vind je de grootste beloning in je nieuwe baan?

Iedere dag ben ik met een leuk en gevarieerd team aan het werk in een industriële werkomgeving. Daarnaast houd ik me bezig met procesverbeteringen. Hier ben ik destijds op afgestudeerd en ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met bijvoorbeeld continuous improvement en operational excellence. De rode draad bij procesoptimalisatie is: ‘hoe kunnen we het samen nog slimmer doen?’ Bij Tata Steel krijg ik hierin gehoor en kan ik doen waar ik goed in ben. Dat is de grootste beloning.

Daarnaast ben ik meestal vroeg thuis omdat ik om 7:00 uur begin, dat is een prettige bijkomstigheid. Dan lijkt het soms alsof je een middag vrij hebt terwijl je toch een hele werkdag erop hebt zitten.

Hoe verliep het sollicitatieproces?

Weet je wat ik mooi vond? Het prettige en doelgerichte contact met Michael. Wij kenden elkaar niet maar hij heeft mijn ambitie goed weten te matchen met de wensen van een opdrachtgever. Dat is de meerwaarde van Stratt+. Michael heeft zorgvuldig nagedacht wat een goede match voor mij zou kunnen zijn. Als ik zelf bij een bedrijf als Tata Steel zou hebben aangeklopt was de deur wellicht gesloten gebleven. Ik had geen specifieke ervaring in de staalbranche en was vrij kort daarvoor overgestapt naar een andere rol buiten de industrie. Stratt+ heeft het goed gedaan door voor een ingang te zorgen. De communicatie met Michael verliep soepel, positief en met duidelijke afspraken. Ook bij Tata liep de communicatie soepel. Dat is erg belangrijk. Uiteraard mag het best ergens schuren, maar het gaat erom dat de communicatie goed loopt tussen de partijen.

Hoe vond jij de nazorg vanuit Stratt+?

Dat is prima verlopen. We hebben regelmatig contact gehad en Michael is ook langsgekomen op de plant. Met de laatste afrondingen heb ik contact gehad met andere collega’s binnen Stratt+ zoals Ronald van P&O. Het gehele traject is snel gegaan. Persoonlijk ben ik geen voorstander van iedere week contact, ik vind het belangrijker dat de kwaliteit van het contactmoment goed is. Als ik een cijfer mag geven aan Stratt+ dan is dat een 9. Heel erg goed dus. Als geboren en getogen Grunninger geef je nooit een 10…

Wat wil je nog bereiken in je carrière?

In de afgelopen jaren heb ik een periode zonder werk gezeten. Dat bezorgde mij wel een paniekmoment. Ik ben namelijk opgevoed met het idee dat je niet thuis mag zitten. Toen was het even zaak om uit te vinden hoe je met zo’n situatie omgaat. Een vergelijkbaar gevoel had ik toen ik merkte dat ik niet op mijn plek zat bij mijn vorige werkgever. Stratt+ heeft mij geholpen om weer bewust te worden van mijn waarde. Hierdoor viel de stress weg in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Mijn carrièredoel vandaag de dag is om weer mooie resultaten te halen. En persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld ook juist goed om een 9-5 mentaliteit te hebben omdat dit motiveert tot effectief en efficiënt werken. Zo haal je met de juiste energie de beste resultaten.

Welke tip wil je meegeven aan technici op zoek naar de volgende stap in hun carrière?

Een tip die ik wil meegeven aan techneuten is dat je altijd meer kunt dan je denkt. Als je iets echt wilt, krijg je het voor elkaar. Daarnaast is het voor techneuten belangrijk om mensen om je heen te begrijpen en te snappen wat hen motiveert. Door je in te leven in de ander(-en) ontwikkel je mogelijkheden om samen mooie stappen te zetten.

We horen graag van je!

Vond jij dit artikel interessant? Laat het ons weten via onze social media kanalen. Indien we iets voor je kunnen betekenen of wanneer je vragen hebt over een van onze vacatures, neem dan contact met ons op.

Word jij de nieuwe 

Juiste match tussen wens en ambitie

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!