Lachen op de werkvloer? Yes, doen!

Stratt+ lachen op de werkvloer

Wist je dat je als volwassene een stuk minder lacht dan als kind? Zo’n twintig keer minder zelfs! Zonde, want lachen is hartstikke gezond, ook op de (technische) werkvloer. We vertellen je waarom.

Lachen schept een band

Werk je fulltime, dan breng je aardig wat uren door op de werkvloer. Het is dan heel prettig als je het daar een beetje naar je zin hebt. Toch zijn sommige mensen bang dat hun collega-technici hen minder serieus nemen als ze lachen op het werk.

De vraag is: is dat terecht? Wij denken van niet. Wat vaker lachen zorgt er niet voor dat je minder professioneel overkomt. De kans is groot dat collega’s het juist fijn vinden om met jou samen te werken als je regelmatig lacht.

Door samen te lachen, versterk je bovendien het teamgevoel. En als team ben je een stuk succesvoller als iedereen zich op zijn of haar gemak voelt. Je zult zien, samen lachen brengt je dichter bij je collega’s en zorgt ervoor dat jullie echt een geoliede machine worden.

Lach jezelf productiever

Is jouw werk serious business? Gaat het er vooral om dat je zo efficiënt mogelijk werkt en ben je continu druk bezig met deadlines halen? Wees juist dan niet bang om zo nu en dan een lach tevoorschijn te toveren op de werkvloer.

Door met je collega-technici te lachen, komen er positieve emoties los. En dat werkt ontspannend. Hierdoor krijg je nieuwe energie om samen mooie resultaten neer te zetten.

Lachen betekent minder stress

Spanning op de werkvloer ervaart iedereen wel eens. Af en toe is dat best prettig. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij je beter kunt concentreren op die ene lastige technische taak. Minder prettig is het echter als die spanning resulteert in werkstress.

In deze tijd is de werkdruk hoog. Technisch personeel is schaars en de tekorten in de sector zijn groot. Als technicus komt er veel op je af en ben je continu druk met het halen van je doelen. Plezier op de werkvloer komt dan al snel op de tweede plaats.

Dat is zonde, want lachen zorgt voor een lager stressniveau. Als je lacht, produceren je hersenen minder stresshormonen, zoals adrenaline. Door meer te lachen, word je dus relaxter op de werkvloer.

De kracht van gelukshormonen

Gelukshormonen als endorfine en dopamine zijn heel nuttig. Zoals de naam al zegt, zorgen ze ervoor dat jij je gelukkig of zelfs euforisch gaat voelen.

Endorfine bevat zelfs pijnstillende eigenschappen. Je lichaam maakt dit hormoon bijvoorbeeld aan als je sport, eet en… lacht! Wat je misschien nog niet wist, is dat je lichaam al gelukshormonen aanmaakt als je anderhalve minuut glimlacht.

Zelfs als er niet zoveel te lachen valt, kan het toch nuttig zijn om die mondhoeken eens omhoog te krullen. Dit voelt misschien tegenstrijdig, maar je zult zien: het geeft je al snel een beter gevoel. Bovendien kom je even los uit je hoofd, fijn als jij je ergens druk over maakt. Zie het als een adempauze voor je brein!

Wie regelmatig lacht, is creatiever

Ben je gestrest en maak jij je vooral veel zorgen op je werk? Dan is dat dodelijk voor je creativiteit. Word je beheerst door dit soort negatieve gevoelens, dan krijg je vaak geen enkel idee meer uit je vingers.

Lachen kan dan bevrijdend werken. Je brein krijgt even rust en je voelt je al snel meer ontspannen. En ben je ontspannen, dan borrelen de creatieve ideeën haast als vanzelf in je op. Daarnaast kun jij je met een positieve attitude beter concentreren. Zo kun je een lastig technisch vraagstuk vanuit een hele nieuwe invalshoek tackelen.

Kortom, vaker lachen op de werkvloer heeft vele voordelen. Probeer het zelf maar eens uit en ervaar hoe fijn het is!

Op zoek naar meer positiviteit in je werk?

Bij Stratt+ kennen we de kracht van de lach op de werkvloer. Ben jij toe aan een frisse, positieve start in de techniek? We zijn je graag van dienst! Neem gerust contact met ons op.

Word jij de nieuwe 

Lachen op de werkvloer? Yes, doen!

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!