Goed nieuws over duurzaamheid op de Maasvlakte: Port of Rotterdam heeft besloten om een stuk grond van 55 hectare op de Maasvlakte 2 te ontwikkelen voor bedrijven die hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën produceren. Dit besluit volgt op het nieuws dat het Finse houtverwerkingsbedrijf UPM van plan is om zich hier te vestigen.
Cluster van duurzame bedrijven
Het project wordt uitgevoerd door Van Oord. De waterbouwer is recent begonnen met de werkzaamheden, die plaatsvinden aan de zuidkant van de Prinses Alexiahaven. Van Oord gebruikt vijf miljoen m³ zand voor het project. Hiermee wordt het nieuwe stuk land opgehoogd tot zes meter boven NAP.
Het werk wordt naar verwachting in juli afgerond. Dan is het land echter nog niet direct klaar voor gebruik. Het zand moet namelijk zes maanden inklinken voor erop gebouwd kan worden. Bovenop het zand komt nog een kleilaag en daarop wordt gras gezaaid, zodat het zand niet wegwaait.
Naast UPM is het de bedoeling dat hier meer bedrijven komen die producten van reststoffen maken. Samen zullen deze bedrijven deel uitmaken van een ‘renewables cluster’ met een omvang van circa 90 hectare. Het is gunstig om de groene bedrijven te clusteren, omdat ze dan gebruik kunnen maken van dezelfde infrastructuur, zoals buisleidingen.
500.000 ton biobrandstof per jaar
UPM maakte al in 2021 bekend plannen te hebben voor de bouw van een nieuwe bioraffinaderij. Het bedrijf overwoog hiervoor twee locaties: de Maasvlakte in Rotterdam en Kotka in thuisland Finland. Begin 2022 bleek dat UPM voor Rotterdam had gekozen. Jussi Pesonen, ceo van UPM, stelde dat Rotterdam een gunstigere omgeving is om een bioraffinaderij te beginnen.
In de bioraffinaderij wil UPM biodiesel en brandstof voor vliegtuigen produceren. Het bedrijf gebruikt hiervoor hernieuwbare grondstoffen. Op jaarbasis zal 750.000 ton aan dierlijke en plantaardige vetten en oliën en energierijke afvalstromen worden gebruikt. Hiermee kan UPM jaarlijks 500.000 ton biobrandstof produceren.
Maasvlakte 2, centrum van duurzaamheid
Dat de keuze van UPM uiteindelijk op de Tweede Maasvlakte is gevallen, is niet gek. In dit deel van de Rotterdamse Haven vinden volop duurzame ontwikkelingen plaats. Zo worden hier de funderingspalen van windturbines voor nieuwe windparken op zee geassembleerd.
Port of Rotterdam wil uiteindelijk 1.000 hectare gebied beschikbaar maken op de Maasvlakte 2. Dit is allemaal bedoeld voor duurzame, diepzeegerelateerde havenindustrie. Denk hierbij aan de productie van groene waterstof en de aanlanding van windenergie vanaf zee.
We horen graag van je!
Stratt+ is groot voorstander van een groenere industrie. Wij kijken dan ook met interesse naar de duurzame ontwikkelingen op de Maasvlakte. Heb jij ook passie voor duurzaamheid en ben je op zoek naar een nieuwe technische uitdaging? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag! Volg ook onze socials voor meer interessante nieuwsberichten.
Bronnen: Industry & Energy, Port of Rotterdam, UPM