ONE-Dyas investeert 500 miljoen in gasveld Noordzee

Stratt+ gasveld-N05-A

Het Nederlandse ONE-Dyas heeft definitief besloten om 500 miljoen euro te investeren in het winnen van aardgas in de Noordzee. Het gaat om gas uit het veld NO5-A. Dit moet Nederland en Duitsland 4,5 tot 13 miljard kubieke meter aardgas gaan opleveren.

Grootste Nederlandse aardgasinvestering in vijftien jaar

ONE-Dyas werkt voor de investering samen met zijn partners EBN en Hansa Hydrocarbons. In de afgelopen vijftien jaar heeft een Nederlandse partij niet zoveel geïnvesteerd in aardgasontwikkeling.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf op 3 juni al een vergunning af voor het project. Dat betekent dat de Nederlandse overheid de nut en noodzaak van gas uit de Noordzee inziet, aldus ONE-Dyas. Lokale productie kan Nederland meer gaszekerheid bieden en (deels) een alternatief zijn voor Russisch gas.

Het doel is om een gaswinningsplatform in zee te plaatsen. Dit platform moet boven het aardgasveld komen te staan, in het Nederlandse deel van de Noordzee. De locatie ligt op circa twintig kilometer uit de kust van Schiermonnikoog, Rottumerplaat en het Duitse Borkum.

Vanaf deze plek gaat ONE-Dyas maximaal twaalf putten boren. Een deel daarvan leidt naar het veld NO5-A, dat op vier kilometer diepte ligt, de rest naar een aantal velden in de nabije omgeving die mogelijk ook gas bevatten.

Vanaf 2024 aardgas voor Nederlandse huishoudens

Het platform moet energie gaan ontvangen van het nabijgelegen Riffgat, een offshore-windpark met een vermogen van 108 megawatt (MW). Via de bestaande NGT-leiding wordt het gewonnen aardgas aan land gebracht. ONE-Dyas legt zo’n dertien kilometer vanaf het platform een nieuwe leiding aan om deze te bereiken.

NO5-A ligt in het GEMS-gebied, ongeveer 20 tot 100 kilometer ten noorden van de Eemsmonding. Dit deel van de Noordzee bevat mogelijk ook andere gasvelden. ONE-Dyas onderzoekt de opties om hier gas te gaan winnen. De schatting is dat het grotere Nederlands-Duitse GEMS-gebied in totaal 50 miljard kubieke meter aardgas kan bevatten.

ONE-Dyas heeft als doel om vanaf eind 2024, al voor de winter, het aardgas te leveren, voor zowel Nederlandse als Duitse huishoudens. In totaal gaat de winningsfase zo’n 10 tot 25 jaar duren, mits er binnenlandse vraag naar aardgas blijft bestaan in beide landen.

Bronnen: Petrochem, ONE-Dyas

Word jij de nieuwe 

ONE-Dyas investeert 500 miljoen in gasveld Noordzee

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!