Onze collega Mitchel van Baar uit Dordrecht werkt sinds 2016 bij Stratt+. Destijds is hij begonnen als recruiter en ondertussen doorgegroeid naar recruitment- en defensieconsultant. In deze rol voorziet hij de industrie en defensie van werving- en selectietrajecten. In zijn vrije tijd is Mitchel wel een beetje een nerd, zo zegt hij zelf. Hij houdt van gamen en series kijken, maar brengt hij ook graag tijd door met familie en vrienden. Wij stelden Mitchel 10+ vragen om meer te weten te komen over de persoon achter de professional.
1. Beschrijf jezelf eens in 5 woorden
Mezelf beschrijven in 5 woorden, dat is nog best een uitdaging. Nou, ten eerste ben ik sociaal en houd ik ervan om in contact te zijn met mensen. Dit zowel privé als zakelijk. Ook kan ik mezelf beschrijven als een tikkeltje eigenwijs. Een persoon met een eigen mening en vaak wil ik die ook wel een beetje doordrukken. Sportief ben ik zeker ook. Wellicht nu met corona wat minder, maar daarvoor altijd fanatiek aan waterpolo en fitness gedaan. Ook ben ik down-to-earth. Ik ben niet echt een dromer, maar kijk altijd naar hoe groot de kans is dat dingen slagen en baseer mijn keuze daarop. Tot slot ben ik analytisch. De cijfermatige kant spreekt mij altijd aan. Soms ga ik hier iets te ver in, dan reken ik dingen door die helemaal niet nodig zijn.
2. Waar word jij enthousiast van?
Als ik kijk naar mijn werk word ik enthousiast van een kandidaat blij maken met een mooie functie die op alle vlakken bij die persoon past. Daar haal ik echt energie uit. Op privégebied vind ik het leuk om nieuwe dingen te proberen. Eigenlijk ga ik op zoek naar een stukje avontuur. Zo ben ik vorig jaar gaan skydiven boven Nederland, maar ook van verre reizen word ik enthousiast, bijvoorbeeld naar Canada.
3. Waarom heb je gekozen voor een carrière als recruiter?
De opleiding die ik heb afgerond is International Real Estate & Facility Management (afgekort Facility Management). Tijdens mijn afstudeerperiode heb ik een onderzoek gedaan voor een uitzendbureau. Omdat het bureau ging fuseren en het team groeide, is mij gevraagd om te blijven. Ik heb toen met een andere collega de recruitment-afdeling opgezet. Dat was een fantastische uitdaging, maar na 9 maanden merkte ik dat ik toe was aan iets nieuws. Een uitdaging in een andere omgeving. Op LinkedIn heb ik aangegeven dat ik beschikbaar was als recruiter. Niet lang daarna benaderde Olger Rutte mij. Olger kende ik al van de waterpolo in Dordrecht. Hij vroeg me of ik geïnteresseerd was om bij Stratt+ aan de slag te gaan en daar heb ik positief op gereageerd. Zodoende ben ik alweer 5 jaar werkzaam voor Stratt+.
4. Wat vind je het leukst en het minst leuk aan je werk?
Het persoonlijke contact met kandidaten vind ik het leukst. Erachter komen wat iemand motiveert om een bepaald beroep uit te oefenen. Doordat je veel vragen stelt, leer je iemands drijfveren kennen en kan je een goede match maken met een beschikbare functie. Daarnaast vind ik de diversiteit in verschillende contacten leuk. Vandaag spreek ik met een startende WTB´er en morgen zit ik aan tafel met een Plant Manager. Uiteraard zijn er ook minder leuke kanten aan het werk. Voor mij is dat toch wel het administratieve gedeelte. Maar goed, dat hoort er ook bij. Ook dingen zoals een kandidaat moeten afwijzen, terwijl deze toch goed bij een functie past, hoort erbij. Je moet dan iemand teleurstellen en dat is niet leuk.
5. Kun je ons meenemen in een typische werkdag als recruiter?
We kennen niet echt een typische of doorsnee werkdag als recruiter. Elke dag is weer anders. Wat wel vaststaat, is dat we elke dag beginnen met de team-scrum. In 15 à 20 minuten nemen door welke zaken er concreet lopen en welke kandidaat-aanbiedingen we kunnen doen die dag. Zo is iedereen weer op de hoogte en weet iedereen voor welke functie die kandidaten kan gaan zoeken. Daar hebben we diverse bronnen voor zoals ons CRM-systeem, maar uiteraard ook LinkedIn en vacaturebanken. Gedurende de dag houd ik mijn mail goed in de gaten. Kandidaten kunnen namelijk reageren op een voorstel of je krijgt een aanvraag van een bepaalde klant. Daarnaast hebben we interviews met kandidaten en interne overleggen met het team. Ondanks dat er een bepaalde structuur in zit, is het werk altijd dynamisch. Af en toe hebben we een afspraak buiten de deur. Dan bezoeken we een kandidaat of een klant en vaak is het een combinatie. Daardoor krijg je een goed beeld van de wensen en uitdagingen van alle partijen. Dat is nu met corona wat minder persoonlijk, maar dan doen we het bijvoorbeeld via videobellen.
6. Hoe beschrijf jij de sfeer op de Stratt+ werkvloer?
De sfeer onderling is informeel en er zijn korte lijntjes. Op de werkvloer is er geen direct onderscheid tussen de sales en recruitment afdelingen. In de werkzaamheden zit veel overlap. Dat is een unieke situatie, want hierdoor kan je bij elke collega aankloppen als er iets is. Daarnaast is iedereen gedreven om de resultaten te behalen die we voor ogen hebben. Er is zeker ruimte voor een grapje, maar we houden elkaar ook scherp.
7. Op welke manier heb jij een bijdrage geleverd aan de groei van Stratt+?
Het klopt dat Stratt+ de laatste jaren is gegroeid. Zelfs in tijden van Corona hebben we stappen gezet. Door de jaren heen ben ik me steeds meer gaan ontwikkelen als recruiter voor de aerospace- en defensietak van Stratt+. Aerospace bestond al wel, maar dit werd gedaan door onze collega Wim Schouten toen hij gedetacheerd was bij Defensie. Ik werd hier steeds meer bij betrokken en heb bepaalde taken van hem overgenomen. Uiteindelijk is dit volledig intern komen te liggen. We hebben meer structuur aangebracht en diverse kandidaten op langdurige projecten geplaatst. Daarnaast ben ik bezig geweest met de digitalisering van recruitmentprocessen binnen Stratt+. Dit zorgt ervoor dat het werk sneller en makkelijker gedaan kan worden.
8. Welke trends spelen er in jouw vakgebied recruitment? Leg uit, hoe jij dit ziet.
Binnen het vakgebied zie je dat recruitment een specialisme wordt. Een HR-medewerker deed recruitment er vaak bij, maar nu zijn er mensen die helemaal gespecialiseerd zijn. Het is mooi om te zien dat deze functie steeds onmisbaarder wordt in organisaties. Daarnaast zien we de digitalisering van processen. Door de huidige situatie werken veel mensen thuis. We gebruiken steeds vaker software om te videobellen. Het is een goed middel om afspraken of kennismakingsgesprekken te houden. Mensen zijn flexibeler en hebben geen reistijd meer. Daarnaast zien we dat kandidaten het fijner vinden om even tussendoor te bellen in plaats van een halve middag vrij te moeten nemen voor een persoonlijke afspraak. Het is voor alle partijen dus efficiënter en makkelijker geworden.
9. Hoe ziet jou ideale (vrije) dag eruit? Wat zijn je hobby’s?
Mijn ideale dag? Nou ik ben wel een beetje een nerd. Zo zit ik de avonden na werk achter de PC of PlayStation en speel ik games zoals FIFA of Call of Duty. Een beetje de mainstream spellen. Daarnaast vind ik het ook lekker om series te kijken, bijvoorbeeld Vikings, Last Kingdom en ook documentaires. Samen met mijn vriendin lekker relaxen op de bank met een drankje erbij in het weekend, dat bevalt mij wel. Ook houd ik ervan om buiten te zijn. We wonen dichtbij de Dordtse Biesbosch, dus we kunnen zo de natuur in. Vaak gaan we fietsen of wandelen, heerlijk!
10. Wat staat er nog op je bucketlist?
Reizen. Ik zou nog heel graag naar Australië en Zuid-Afrika willen gaan om daar een aantal weken te gaan rondreizen. Ook Azië wil ik nog ontdekken. Eigenlijk wil ik gewoon de wereld zien, andere culturen proeven en genieten van het leven. Afgelopen jaar merkte ik toch hoe ik dit mis en hoe belangrijk dit is voor mij. Ik heb al eerder gereisd door Amerika en Canada en als ik die foto’s terugkijk, dan denk ik dat wil ik echt weer graag kunnen doen. Waarschijnlijk als we weer mogen reizen ontstaat er echt een hype, omdat iedereen weer graag de wereld wil ontdekken.
11. Welke tip wil je meegeven aan de lezer?
Ik heb nog een tip voor iedereen eigenlijk en dat is ´blijf jezelf´. Met jezelf voordoen als iemand anders kom je nergens en uiteindelijk ga je het alleen maar opkroppen. Uiteindelijk moet je daar wel een nuance in vinden. Wees ook niet bang om jezelf te laten zien en behoud je eigen waarden.
We horen graag van je!
Ik heb nog een Vond je dit een leuk interview? Laat het ons dan weten in de comments op onze socialmediakanalen. Kunnen we iets voor je betekenen of heb je vragen over een van onze vacatures? Neem gerust contact met ons op.