Ontmoet het Team: Ronald van der Wal

OHT Ronald

Onze collega Ronald woont met zijn vrouw en twee kinderen in Hendrik-Ido-Ambacht, op steenworp afstand van zijn geboortestad Dordrecht. Inmiddels is hij tweeëneenhalf jaar werkzaam in het team van Stratt+, eerst als functionaris P&O en inmiddels als Manager HRM. In zijn vrije tijd is Ronald een fervent sporter; zo tennist hij regelmatig. Maar vooral fietsen is zijn grote passie. In de zomermaanden beklimt hij graag bekende wielerpassen zoals de Alpe d´Huez en de Mont Ventoux. Hierbij gaat het continu om het behalen van uitdagingen: dat spreekt hem enorm aan. In deze rubriek geven we jou een kijkje in het leven van onze collega´s. Lees het hele interview om meer over Ronald te weten te komen!

Welke woorden beschrijven jou het beste?

Ten eerste ben ik een teamspeler. Iemand die graag klaarstaat voor anderen. Meestal fungeer ik als een soort vraagbaak. Ten tweede ben ik leergierig en probeer ik mezelf altijd te ontwikkelen. Momenteel ben ik bezig met de Masterclass Strategisch HRM. Hierbij leren we over de veranderingen in het HR-vakgebied en wat er van ons wordt verwacht in de toekomst. Zo blijf je up-to-date. Daarnaast ben ik een doorzetter. Als het even niet meezit, loop ik niet weg. Dan zet ik juist een tandje bij om te zorgen dat we het beste uit de situatie komen. Tot slot sportief: ik houd ontzettend veel van sporten. Het heeft verschillende positieve functies. Zo versterkt het mijn fysieke gesteldheid en kan ik mijn hoofd erdoor leegmaken.

Waar word jij enthousiast van?

Van persoonlijke ontwikkeling. Hoe kunnen we groeien en nieuwe doelen behalen met het team? Hierbij draait het vooral om het helpen van mensen naar de volgende stap in hun carrière. Van stagiair tot vaste kracht en daarna zelfs nog een stap omhoog tot bijvoorbeeld teamlead. Dat proces hebben al een aantal collega’s doorlopen bij Stratt+. Een stukje coaching en begeleiding hoort hierbij. Als ik kijk naar mijn privéleven, dan word ik vrolijk van mijn gezin. Simpele dingen als even de dag doornemen zijn al voldoende. Dan besef ik wat ik heb en hoeveel dat waard is. Daarnaast word ik heel enthousiast van fietsen!

Waarom heb je gekozen voor een carrière in HR?

Als jonge gozer werkte ik in een supermarkt. Daar had ik een collega die de opleiding personeel en arbeid deed. Op een dag zaten we na het werk een beetje te kletsen. Toen kwam ook haar studie ter sprake. Ze gaf aan dat dit wellicht iets voor mij was, vanwege de manier waarop ik met mensen omga. Ik wist er verder niet veel van en heb daarom een aantal boeken van haar geleend. Na het lezen was ik direct om. Eigenlijk ben ik van daaruit begonnen aan de opleiding P&A. Dat was eind jaren 90 aan de Hogeschool Rotterdam. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds werkzaam in dit uitdagende vakgebied.

Wat vind je het leukst en het minst leuk aan je werk?

Wat ik erg leuk vind aan mijn werk is kijken hoe we mensen naar het volgende niveau kunnen helpen. Dit is onder andere te realiseren door middel van trainingen en coachingsgesprekken. Samen kijken naar hoe iemand functioneert en wat beter kan. Onze collega en COO (chief operating officer) Michael is hiervan een goed voorbeeld. Hij heeft mooie stappen gezet als manager. Hij stuurt het team anders aan dan een aantal jaren geleden. Dat is ontzettend leuk om te zien. Het minst leuk is het natuurlijk als dingen niet goed lopen. Bijvoorbeeld een medewerker die niet goed functioneert. Dat vraagt veel energie, maar hoort uiteraard ook bij het vak.

Kun je ons meenemen in een typische werkdag als Manager HRM?

Mijn rol is heel dynamisch, van uitvoerend tot strategisch. We beginnen de dag met Scrum. Hierbij kijken we met het office-team welke urgente taken er liggen. Dit is uiteenlopend. Van contact met een leverancier tot het inwerken van een nieuwe collega en alles wat bij het HR-vakgebied komt kijken. Daarna loop ik mijn inbox door en reageer ik op e-mails zodat andere mensen ook weer verder kunnen. In de middag heb ik meestal een reviewgesprek of een afspraak staan. Ook het opstellen van arbeidscontracten en de loonadministratie behoren nog tot mijn taken. In sommige periodes hebben we te maken met audits. Dat vraagt ook diverse voorbereidingen. Zo kom ik de week wel door!

Op welke manier heb jij een bijdrage geleverd aan de groei van Stratt+?

Resultaten behalen we altijd samen. Je hebt elkaar simpelweg nodig om doelen te bereiken. Waar ik trots op ben, is dat ik vanuit mijn rol als Manager HRM een bijdrage kan leveren aan de optimalisatie van processen. Maar ook aan het laten doorgroeien van medewerkers. Het is verleidelijk om altijd maar vooruit te kijken. Juist als je even terugkijkt, zie je dat we grote stappen hebben gezet. Een goed voorbeeld hiervan is hoe starters nu voorbereid worden op hun nieuwe functie. Zaken worden beter voorbereid aan de voorkant waardoor er achteraf minder vragen komen. Zo gaan we efficiënter door de processen heen. Er is uiteraard nog genoeg ruimte voor verbetering, maar ik ben trots op wat we hebben neergezet met het team.

Hoe ben jij zelf de afgelopen jaren gegroeid?

Binnen Stratt+ ben ik breder inzetbaar geworden dan een traditionele Manager HRM. Zo ondersteun ik het team ook bij organisatorische en officetaken. Denk hierbij aan het beheer van het pand en het wagenpark. Daarnaast ben ik veel meer bezig met het opleiden en coachen van de medewerkers. Dat doe ik niet door dingen te veranderen, maar door vragen te stellen over hoe iets beter kan. Je kan wel zeggen dat ik de laatste jaren wat minder een specialist en juist meer een generalist ben geworden.

Ronald op fiets

Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?

Uiteraard beginnen we de dag met een beetje uitslapen. Dan pak ik de fiets om een mooie tocht te maken afhankelijk van de tijd die ik heb. Bij thuiskomt ga ik douchen en een beetje keuvelen met het gezin. In de middag nodigen we regelmatig vrienden uit en zet ik vaak de barbecue aan. Zo vind ik het leuk om op Griekse wijze kip te bereiden. Low & slow, zeg maar. Als het vlees dan gaar is, grill je het nog even af. Zo blijft het heerlijk mals en sappig. Dit is een groot succes bij vrouw en kinderen. Het grillen van groentes zoals paprika´s, paddenstoelen en courgettes doe ik ook. Of zelf appelmoes maken. Dat is eigenlijk heel simpel, je legt gewoon een appel op de grill en wacht tot die vanbinnen honderd graden warm is. Dan gaan de suikers karamelliseren. Iedereen vindt dat altijd heerlijk!

Wat staat er nog op je bucketlist?

Iets dat eigenlijk altijd op mijn bucketlist staat is het behalen van nieuwe doelen. Met andere woorden: mijn grenzen opzoeken. Als ik kijk naar het fietsen is dat bijvoorbeeld het rijden van een mooie bergpas. Het liefst ergens waar ik nog nooit ben geweest en waar geen massa´s toeristen komen. Bijvoorbeeld in Baskenland of Oostenrijk. Dan stellen we doelen en gaan we tot het uiterste. In één keer bovenaan komen en denken: ‘dat hebben we wel mooi geflikt’. Daarnaast wil ik heel graag met het gezin nog een keer naar Lapland om het noorderlicht te bekijken. Of naar IJsland. Lekker ondernemend.

Welke tip wil je meegeven aan de lezers?

Geloof in jezelf en geef niet op. In het leven zitten dingen soms weleens tegen. Dat hoort erbij. Stroop je mouwen op en ga ervoor. Wees je bewust van je talenten en wat je kan. Je bent namelijk tot meer in staat dan je denkt. Een prachtig credo van Pippi Langkous waar ik helemaal in geloof is: ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.

We horen graag van je!

Vond je dit een interessant interview laat het ons dan weten in de comments op onze socialmediakanalen. Indien we iets voor je kunnen betekenen of als je vragen hebt over een van onze vacatures, neem dan contact met ons op. We horen graag van je!

Word jij de nieuwe 

Ontmoet het Team: Ronald van der Wal

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!