Quality control is waar mijn hart ligt

Ivan Bendt aan het werk bij een industriële plant

Ivan volgde zijn hart en verruilde een vaste baan in de luchttechniek voor een nieuwe uitdaging als QA/QC Inspecteur in de industrie. Daarvoor moest hij wel een kleine 300 km verhuizen, van het hoge noorden naar de regio Rotterdam. Hier werkt hij dagelijks in het Botlekgebied aan de productieplant voor polymeren van Kemira. Wij spraken Ivan en vroegen waarom hij deze grote beslissing heeft genomen en hoe Stratt+ hem heeft geholpen in zijn carrière.

Hoe is jouw carrière tot nu toe verlopen?

Het begon allemaal met een opleiding Elektrotechniek in Groningen. Direct daarna ben ik aan de slag gegaan als elektrotechnicus bij een bedrijf in de luchttechniek. Dat was een leerzame periode, maar eigenlijk was ik meer geïnteresseerd in een carrière in de industriële sector. Helaas kwam de mogelijkheid destijds niet voorbij. Tot een vriend me op een dag belde met het nieuws dat er een plek was vrijgekomen bij de inspectieafdeling van een industriële plant in Rotterdam. Ik wist dat dit de kans was om mijn droom te verwezenlijken en ben toen op gesprek gegaan. Het sollicitatiegesprek was positief en vrij snel daarna ben ik aangenomen. Het feit dat ik bereid was om te verhuizen van Groningen naar Rotterdam gaf aan dat ik er 100% voor wilde gaan. De eerste 6 maanden ben ik in de kost geweest, elk weekend terug naar huis gereden totdat ik een woning in de buurt van Rotterdam vond. Vervolgens heb ik de omscholingscursus International Welding Technologist (S-IWT) gedaan, waarvoor ik momenteel de laatste certificaten aan het behalen ben. Van elektrotechniek naar de quality control, het is een totaal andere wereld, maar wel één waar mijn hart ligt.

Welk aspect van de industrie spreekt jou het meeste aan?

Waar ik echt energie van krijg is het inspecteren van leidingen, het uitvoeren van testen en van het volgen van de juiste procedures bij industriële projecten. Ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt, dat vind ik mooi. Inspecteren zit sowieso al in mij, zo ben ik thuis ook. Puntjes op de i en dat soort dingen. Toen ik begon met mijn baan in de industrie zagen mijn collega’s dat ik in een paar maanden veel oppakte. Sommige collega’s die er al jaren werken waren verbaasd dat ik er nog maar een paar maanden in dienst was. Het ligt mij gewoon om dit werk te doen denk ik. Daarnaast heb ik de innerlijke drive om zover mogelijk te komen.

Hoe heeft Stratt+ je geholpen in je carrière?

Op een gegeven moment was het tijd voor een volgende stap. Ik had een aantal jaren werkervaring in de industrie, maar kwam niet meer verder. Via een oud-collega ben ik toen in contact gekomen met Stratt+. Zij hebben mij geholpen met diverse zaken rondom het vinden van een nieuwe uitdaging. Zo ben ik voorgesteld aan verschillende interessante bedrijven in de industrie en zijn er diverse gesprekken ingepland binnen een zeer kort tijdsbestek. Gelukkig was er meer dan genoeg keuze. Ik heb mijn wensen uitgelegd en heb het gevoel dat er goed naar mijn situatie is geluisterd door Stratt+. Als je dingen niet verteld aan een bureau kunnen ze er ook niet op inspelen en is het moeilijker om de perfecte match te maken. Wees dus duidelijk.

Hoe verliep het sollicitatietraject?

Ik ben op gesprek geweest bij diverse bedrijven en er zaten een aantal goede matches bij. MOB Mechanical Contracting pakte het snelst door, dat gaf mij een goed gevoel. Michael en ik zijn daar op een warme zomerdag op gesprek gegaan. Het verliep allemaal erg prettig en er werden goede doorgroeimogelijkheden geboden. Hierdoor was mijn keuze voor MOB snel gemaakt. Eigenlijk verliep het zoals het moet gaan. Alles werd op tijd geregeld en ik werd goed op de hoogte gehouden van de voortgang door Stratt+. De communicatie ging met korte lijnen. Dat is van beide kanten zo geweest, daarom is het zo snel rondgekomen allemaal.

Wat vind je de grootste beloning in je werk?

De grootste beloning is dat ik heel veel heb bijgeleerd in korte tijd, waardoor ik de quality control processen nu goed begrijp. Als ik ergens mijn handtekening onder zet zijn de waarborging van kwaliteit en veiligheid mijn verantwoordelijkheid. Het moet dus foutloos zijn. De afgelopen jaren heb ik veel samengewerkt met inspectie- en keuringsbureaus. Zij toetsen namelijk of ik de inspectie volgens de regels heb uitgevoerd. Dit bureau is een autoriteit op het gebied van kwaliteit en veiligheid en daarom de ideale instantie om van te leren. Zo leer je bijvoorbeeld hoe zij diverse processen meten en certificeren. Het is heel prettig om met zulke mensen te werken. Daarnaast houd ik ervan om in het veld bezig te zijn, erop uit gaan en dingen ontdekken. Hierdoor voel ik me een soort detective in de industrie.

Wat zijn jouw doelen voor de toekomst?

Mijn doel is om te blijven groeien en een zo breed mogelijk inzetbare inspecteur te worden. Soms zijn bedrijven op zoek naar een inspecteur met hele specifieke kennis, bijvoorbeeld over certificeringen. Die kennis wil ik ook bezitten waardoor mijn positie op de arbeidsmarkt wordt versterkt. Door dagelijks in jezelf te investeren ga je dan langzaam van het clubje van 100 man, naar het clubje van 10 specialisten. Het voordeel hiervan is dat je dan wordt uitgekozen om mee te werken aan unieke projecten zoals een nieuwbouwproject waar allerlei onderdelen op maat moeten worden gemaakt. Hierdoor blijft het voor mij uitdagend en dat houd mij scherp. Uiteindelijk wil ik QC Engineer worden, waarbij ik zelf de WPS opstel, technische tekeningen maak en leiding geef aan een team techneuten.

Welke tip wil je meegeven aan technici?

Hoe jong of oud je ook bent, als je iets wilt bereiken moet je het gewoon doen. Je moet niet denken ‘het komt over een paar jaar wel’. Nee, want dan ben je 10-15 jaar verder heb je het nog niet gedaan. Denk dus niet te lang na en ga 100% voor je passie. Geloof mij, je zult er geen spijt van krijgen.

We komen graag in contact!

Vond jij dit artikel interessant? Laat het ons weten via onze social media kanalen. Indien we iets voor je kunnen betekenen of wanneer je vragen hebt over een van onze vacatures, neem dan contact met ons op.

Word jij de nieuwe 

Quality control is waar mijn hart ligt

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!