Onze opdrachtgever RWE neemt de energiecentrale ‘Magnum’ over van Vattenfall. Deze gasgestookte centrale in de Eemshaven is geschikt voor waterstof. Met de overname komt een emissievrije Nederlandse energiesector weer een stap dichterbij.
Magnumcentrale is hydrogen-ready
De van oorsprong Duitse energiemaatschappij RWE investeert volop in de energietransitie. In Nederland doet de onderneming dit vooral in de provincies Noord-Brabant en Groningen, waaronder dus in de Eemshaven.
Doel van RWE is om “het Eemshavengebied [te] ontwikkelen tot een van de meest toonaangevende energie- en waterstofhubs in Noordwest-Europa”, aldus Roger Miesen, CEO van RWE Generation SE.
De overname van de Magnumcentrale past naadloos in dit plan. De centrale heeft namelijk een specifiek ontwerp waardoor deze in de toekomst geschikt kan worden gemaakt om op CO2-vrije brandstof te draaien. Nu draait de centrale nog op aardgas, maar uiteindelijk kan dat dan groene waterstof worden.
De centrale is ‘hydrogen-ready’. Dat betekent dat deze met slechts enkele aanpassingen – waaronder aan de branders – in korte tijd technisch kan worden klaargemaakt voor het stoken van waterstof.
Overname past in Eemshydrogen-project
Momenteel is RWE in Groningen druk bezig met het innovatieve project ‘Eemshydrogen’. Dit project richt zich op de groene productie van waterstof in de Eemshaven.
Door groene waterstof op grote schaal te gaan produceren, moet deze brandstof betaalbaar worden. RWE gelooft dat groene waterstof een belangrijke bijdrage zal gaan leveren aan veilige en schone energievoorziening voor onder meer de industrie.
Voor de tender voor het offshore-windpark Hollandse Kust West VII wil RWE daarom ook elektrolysers bouwen met een totaal vermogen van 600 MW. Deze moeten, net als de Magnumcentrale, gaan voorzien in de productie van groene waterstof op land.
CO2-negatief Eemshavengebied
Naast de Magnumcentrale bezit RWE al de Eemshavencentrale. Deze steenkool- en biomassacentrale heeft een vermogen van 1.560 MW en werd in 2015 in gebruik genomen.
De Magnum- en Eemshavencentrale staan dicht bij elkaar en dat levert voordelen op. De centrales kunnen de bestaande infrastructuur in het gebied namelijk delen.
Dankzij nieuwe technieken moet het mogelijk worden om in de toekomst koolstof op- en af te vangen in het Eemshavengebied. Dit wordt ook wel CCS (Carbon Capture Storage) genoemd. Dit is mogelijk doordat zowel de Magnum- als de Eemshavencentrale dichtbij de Noordzee en vroegere aardgasvelden liggen.
Hierdoor wordt het waarschijnlijk zelfs mogelijk om een haven met een negatieve CO2-uitstoot te realiseren. Dit vraagt echter wel om technische, economische én politieke hulp.
Overname in september 2022
De overname van de Magnumcentrale door RWE moet in september 2022 rond zijn. Voor die tijd moet de koop nog wel worden goedgekeurd, onder meer door de ondernemingsraad van Vattenfall. RWE koopt de centrale voor een totaalbedrag van 500 miljoen euro. Ook neemt de onderneming al het werkzame personeel bij de centrale over van Vattenfall.
Zo levert RWE opnieuw een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Bij Stratt+ volgen we de ontwikkelingen van onze opdrachtgever in de Eemshaven dan ook met veel interesse.
Ook jezelf duurzaam ontwikkelen?
Ben jij klaar voor een nieuwe technische uitdaging, misschien wel op het gebied van duurzaamheid? We helpen jou graag om deze te vinden! Neem gerust contact met ons op. Meer interessante artikelen uit de techniek lezen? Volg ons dan op onze socials.