Samenwerken voor groenere scheepsvaart

Waterstof Taxi Rotterdam - Stratt+ 01

Door Rotterdam varen met een waterstoftaxi? Vanaf begin 2023 is het mogelijk! Dan wordt de eerste duurzame watertaxi onderdeel van de vloot van Watertaxi Rotterdam. 

De waterstoftaxi is de eerste in zijn soort. Hij wordt ontwikkeld door het SWIM-consortium. SWIM is een samenwerking van Enviu, Watertaxi Rotterdam en de innovatieve maritieme bedrijven Flying Fish en ZEPP.solutions. De vereniging heeft een innovatieve waterstofaandrijflijn voor maritieme toepassingen ontwikkeld.

In 2022 vindt de demonstratieperiode van de waterstoftaxi plaats. Shell is hiervan de sponsor en stelt groene waterstof beschikbaar uit haar proefinstallatie op de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA).

De schone waterstoftaxi is afgelopen zomer al gedoopt door Chantal Zeegers, wethouder klimaat, bouwen en wonen van Rotterdam. Na de proefperiode gaat de taxi vanaf begin 2023 echt dagelijks varen voor Watertaxi Rotterdam.

De waterstoftaxi kan de hele dag door varen, in tegenstelling tot elektrische vaartuigen. Elektrische batterijen kunnen namelijk maar een beperkte hoeveelheid energie opslaan. Met waterstof kunnen schepen daarentegen langer operationeel blijven en sneller varen.

Duurzame samenwerking

De schone waterstoftaxi is een mooi stukje duurzame samenwerking in de Rotterdamse haven. CTO Yuri Sebregts van sponsor Shell legt uit: “Shell gelooft dat waterstof een grote rol speelt in de verduurzaming van sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals de binnenvaart. Samenwerking tussen verschillende partijen is nodig om de ontwikkeling van de waterstofeconomie te versnellen. Daarom ondersteunt Shell initiatieven voor het gebruik van waterstof als transportbrandstof, zoals de ondernemers en experts van het SWIM-consortium.”

Enviu begint op kleine schaal met de watertaxi in de Rotterdamse haven, maar wil dit gebied in de toekomst ontwikkelen tot grote waterstofhub. De organisatie werkt met verschillende ketenpartners samen om dit innovatieve plan mogelijk te maken. 

Ook meewerken aan innovatie in de Rotterdamse haven?

Stratt+ heeft diverse technische partners in de haven. Wil jij bij een van hen meewerken aan duurzaamheid? Neem dan contact met ons op!

Bronnen: Enviu, Shell

Word jij de nieuwe 

Samenwerken voor groenere scheepsvaart

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!