Schadelijk geluid, wat is het en wat kan je eraan doen?

stratt+ sound waves

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: schadelijk geluid. Soms ongemerkt, omdat dit soort geluid tijdens je dagelijkse werkzaamheden ‘normaal’ is. Wat de meeste mensen echter niet beseffen, is dat schadelijk geluid ernstige gevolgen kan hebben. In deze toolbox geeft Stratt+ daarom antwoord op twee vragen: wat is schadelijk geluid en wat kan je eraan doen?

Het verschil tussen hinderlijk en schadelijk geluid

Hinderlijk geluid ken je vast wel. Bijvoorbeeld als er muziek aanstaat op je werkplek, maar dit niet helemaal je smaak is en het afleidt van je werkzaamheden. Staat het volume van de muziek echter zo hard dat je je stem moet verheffen om met je collega naast je te praten? Dan ligt het geluidsniveau waarschijnlijk hoger dan 80 decibel en is er sprake van schadelijk geluid en mogelijk gehoorverlies.

Oorzaken van gehoorverlies

Verschillende (werk)situaties kunnen leiden tot gehoorverlies, zelfs bij geluid onder 80 decibel. Een combinatie van blootstelling aan geluid en ototoxische stoffen (uitlaatgassen, oliedamp, sigarettenrook) kan de gevoeligheid van de gehoorcellen vergroten. Hierdoor kan er ook bij lagere geluidsniveaus dan 80 decibel gehoorschade ontstaan. Daarnaast kunnen trillingen en ultrasoon geluid (geluid met frequenties hoger dan 16 kilohertz) geluidschade veroorzaken.

Gehoorverlies is echter niet altijd het gevolg van langdurig, hard geluid. Vuurwerk, een luid concert of een straalmotor kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor (plotselinge) schade aan het gehoor.

De effecten van gehoorverlies

Gehoorverlies heeft diverse blijvende gevolgen. Heb je last van gehoorverlies, dan kan je een gesprek met meerdere personen tegelijk moeilijker volgen. Daarnaast kan je hoge en zachte geluiden minder goed of zelfs helemaal niet meer horen. Je kan hiervoor een gehoorapparaat gebruiken, maar dit lost het gehoorverlies vaak maar deels op.

Een ander gevolg van gehoorschade is oorsuizen: hinderlijke geluiden die er in werkelijkheid niet zijn, zoals een ruis, suistoon of fluitend geluid. Bij iedereen zijn de symptomen anders. In sommige gevallen verdwijnt een dergelijke verstoring vanzelf, maar dat is lang niet altijd het geval. Wacht een dag of twee à drie. Zijn de klachten daarna nog niet verdwenen, adviseer dan altijd een huisarts.

Schadelijk geluid op de werkvloer

Op de werkvloer moeten de geluidsniveaus voldoen aan vastgestelde normen. Dit moet periodiek worden beoordeeld volgens een vastgelegd tijdschema. Bij veranderende omstandigheden binnen het bedrijf moet sowieso ook altijd worden gemeten. Komt het geluidsniveau boven de 80 decibel uit, dan moet de werkgever volgens de Arbowet geluidsbescherming beschikbaar stellen. Bij een geluidsniveau hoger dan 85 decibel is gehoorbescherming dragen zelfs verplicht.

Dit zijn echter oplossingen voor de korte termijn. Op de lange termijn moet jouw werkgever
onderzoeken wat de oorzaak is van het te harde geluid en het verminderen, om gehoorschade uit te sluiten. Maak je je zorgen over het geluidsniveau op jouw werk? Bespreek dit dan met je werkgever.

We horen graag van je

Bij Stratt+ vinden we het heel belangrijk dat onze medewerkers veilig kunnen werken. Stel jij veiligheid ook voorop in je werk? Wij nemen jouw prioriteiten serieus. Neem een kijkje bij onze vacatures of bel ons via 078 – 6 120 320.

Word jij de nieuwe 

Schadelijk geluid, wat is het en wat kan je eraan doen?

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!