Die baan welke jou zo mooi lijkt, het ideale plaatje voor jou. Die ene baan met talloze kansen en mogelijkheden, klaar voor de toekomst en een stap verder. Maar hoe solliciteer je voor deze baan? En hoe zorg je ervoor dat jij goed voor de dag komt?
In deze blog zullen wij vanuit eigen ervaringen Tips & Tricks geven, die jou kunnen helpen om de ideale baan binnen te slepen!
Wij, van Stratt+ hebben veel te maken met verschillende cv’s en sollicitaties, zo behandelen wij er hier dagelijks tientallen van. Wij krijgen correct geformuleerde cv’s en natuurlijk cv’s waar het een en ander aan verbeterd kan worden. Fouten zien wij dus regelmatig voorbij komen en om deze reden dachten wij dan ook: laten wij een blog schrijven met enkele tips & tricks zodat jij deze fouten niet zal maken!
E-mailadres check
Het komt vaker voor dan je het kan voorstellen, een cv met een e-mailadres als: voetbalwouter@voorbeeld.nl. Een e-mailadres zoals dit is niet representatief, het is dus stukken beter een e-mailadres op je cv te hebben welke formeler en dus representatiever is.
Spellingscheck
De meeste mensen kijken hun cv al grondig na op spellingsfouten, echter komen wij nog steeds vaak cv’s tegen met daarin spelfouten. De tip die wij kunnen geven is: laat jouw cv altijd even doorlezen door iemand anders. Zelf lees je al snel over je eigen fouten heen daar je de zinsopbouw al kent. Als je niemand anders ter beschikking hebt om jouw cv door te lezen, of je wilt zelf nog een extra check doen, print dan jouw cv uit en lees deze op papier nogmaals door. Op papier merk je jouw spelfouten namelijk sneller op. Ook geeft het jouw cv op een andere manier weer dan op een beeldscherm.
Maak onderscheid
Je bent natuurlijk niet de enige die solliciteert op die leuke baan, houd hier dan ook rekening mee. Iedereen maakt een cv bij het solliciteren, deze cv’s zullen dus allemaal ongeveer dezelfde informatie bevatten. Zorg er daarom dus ook voor dat jouw cv origineel en uniek is. Het uniek maken van een cv doe je vooral door het personaliseren van het cv, deel bijvoorbeeld unieke ervaringen. Waar ben jij trots op van wat jij behaald hebt, dit is een voorbeeld van een unieke ervaring welke jou zal onderscheiden van de rest.
Kleding
Als je eenmaal op gesprek mag komen, dan heb je de baan nog niet binnen, maar deze is wel binnen handbereik. Zorg er dan ook voor dat je gekleed bent naar de functie waar je voor op gesprek gaat. Let er op dat je niet zomaar in je vrijetijdskleding komt. Kijk goed naar de organisatie, is dit een formele organisatie kleed je dan ook formeel. Oogt het informeel, dan is smart casual meer van toepassing. Door rekening te houden met de kledingstijl van een bedrijf geeft dit aan dat je moeite hebt gedaan om je te verdiepen in je wellicht toekomstige werkgever.
Weet met wie je spreekt
Zodra je op gesprek mag komen, weet je ook wie je gesprekspartner is. Kijk bijvoorbeeld op het LinkedIn profiel van jouw gesprekspartner om te zien wat voor functie je gesprekspartner heeft en waar hij/zij verantwoordelijk voor is. Wie weet kom je er ook achter dat je gedeelde connecties hebt of gedeelde interesses, hierdoor kan je makkelijker een gesprek aanknopen en zal het gesprek soepeler verlopen.
Tot slot
Er zijn natuurlijk veel meer punten waar je op moet letten tijdens het opstellen van jouw cv of tijdens het solliciteren bij een bedrijf. Wees dus altijd zorgvuldig, zorg voor eerlijkheid en houd het professioneel!