SPIE bouwt mee aan grootste warmtepomp Nederland

SPIE - Stratt+ 01

Duurzame warmte produceren voor 20.000 Nederlandse huishoudens? Onze partner SPIE maakt het mogelijk. SPIE levert en installeert namelijk de Balance of Plant voor de grootste warmtepomp van Nederland.

Duurzame warmte voor 20.000 huishoudens

De bouw van de warmtepomp is een project van energieleverancier Eneco. Op 5 juli gaf zij hiervoor het startsein. De pomp komt op het terrein van rioolwaterzuivering Utrecht te staan en moet de grootste warmtepomp van Nederland worden.

Doel is dat de pomp vanaf eind 2023 duurzame warmte gaat produceren. Hiervoor wordt hij op het bestaande stadswarmtenet van Utrecht aangesloten. Eneco legt daarom een 600 meter lange leiding aan. De installatie gaat jaarlijks 583.000 GJ aan warmte leveren aan het warmtenet.

Deze hoeveelheid energie is voldoende om zo’n 20.000 woningen van duurzame warmte te voorzien. Het gaat om huishoudens in de gemeente Utrecht en Nieuwegein. De warmtepomp zorgt voor volledig duurzame energie en is daarmee van grote waarde voor de energietransitie.

Hoe werkt de warmtepomp?

Op het terrein van de rioolzuivering Utrecht zuivert men dagelijks ongeveer 65 miljoen liter afvalwater. Dit water is een duurzame bron voor bijvoorbeeld stadsverwarming. Maar hoe gaat het produceren van warmte uit afvalwater precies in zijn werk?

De warmtepomp van Eneco maakt deel uit van een zogenoemde aquathermie-installatie. Aquathermie is het duurzaam verwarmen en koelen met behulp van water. Het afvalwater dat de Utrechtse zuivering instroomt, is aan de warme kant. De aquathermie-installatie zorgt dat deze warmte niet verloren gaat, maar juist wordt ingezet voor het warmtenet.

De installatie verwarmt het water verder tot 75 graden. Dit is mogelijk dankzij een warmtewisselaar en de nieuwe warmtepomp. Als het water op deze temperatuur is gekomen, wordt deze aan het stadswarmtenet geleverd. Naast de warmtepomp bouwt Eneco ook een buffervat van circa 18 meter breed en 18 meter hoog. Zo beschikt de pomp altijd over voldoende warmte.

Rol van SPIE bij de bouw van de pomp

Onze partner SPIE speelt een onmisbare rol in de realisatie van de warmtepomp. Het bedrijf verzorgt namelijk de Balance of Plant (‘balans van installatie’) voor de pomp.

Balance of Plant is een term uit de energietechniek. Deze verwijst naar alle ondersteunende onderdelen en hulpsystemen die een energiecentrale nodig heeft om energie te leveren (op de opwekkingseenheid na). Hier betekent het dat SPIE de elektrische, mechanische en thermische energieopslag voor de warmtepomp verzorgt.

De SPIE-engineers zijn momenteel druk bezig met de detailengineering voor de Balance of Plant. Binnenkort moet gestart worden met prefabwerkzaamheden van het leidingwerk. SPIE heeft als doel om het leidingwerk eind oktober on-site te installeren. Daar plaatst ze uiteindelijk ook de benodigde warmtepompen voor de installatie.

Klaar voor een groene uitdaging?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de industrie en de techniek. Dat zien we ook bij Stratt+. Wil jij hier als technicus aan bijdragen? Neem dan contact met ons op!

Bronnen: SPIE, Eneco

Word jij de nieuwe 

SPIE bouwt mee aan grootste warmtepomp Nederland

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!