Stijgende energieprijzen stimuleren een duurzamere industrie

Energieprijzen en Duurzame Industrie

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Vooral de afgelopen weken is het hard gegaan. Consumenten betalen hierdoor aanzienlijk meer voor elektriciteit en gas, maar ook bedrijven ontspringen de dans niet. Een aantal bedrijven kiest er nu zelfs noodgedwongen voor om minder productie te draaien. Tegelijkertijd zien we bij Stratt+ dat de stijgende energieprijs ook voor meer duurzaamheid zorgt in de industrie. Hoe zit dat precies?

Waarom stijgen de energieprijzen?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de stijgende energieprijzen: zo herstelt de economie zich sneller dan verwacht na de coronacrisis, wat een groter verbruik van energie tot gevolg heeft. Daarnaast is de gasvoorraad door de afgelopen (Europese) strenge winter geslonken, terwijl deze nog niet is aangevuld. En ten slotte zijn veel landen, waaronder Nederland, ook nog eens afhankelijk van de internationale markt voor de levering van gas. Noorwegen en Rusland zijn de grootste leveranciers van gas aan Europa, maar zij hebben op dit moment moeite om aan de vraag te voldoen.

Naast de gasprijs stijgt ook de prijs van elektriciteit. Gas en elektriciteit zijn nauw met elkaar verbonden, omdat aardgas vaak wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Stijgt de gasprijs, dan stijgt de prijs van elektriciteit dus ook.

Gevolgen voor de industrie

Veel branches zijn gevoelig voor deze hogere energietarieven. Onze opdrachtgevers zien dit bijvoorbeeld terug in de zware industrie en voedingsmiddelensector. In deze, industrieën zijn de hogere energieprijzen al voelbaar.

Deze industrieën zijn namelijk grootverbruikers op het gebied van energie. Door de stijgende energieprijzen gaan de kosten voor bijvoorbeeld de productie van aluminium of het telen van tomaten omhoog, terwijl de opbrengst van deze producten gelijk blijft. Deze bedrijven maken nu dus meer kosten, maar kunnen hier geen hogere omzet tegenover zetten. Sommige bedrijven produceren hierdoor zelfs noodgedwongen minder. Dat vraagt om oplossingen.

Op zoek naar alternatieve bronnen

De gasschaarste in Europa is waarschijnlijk nog niet voorbij. Ook de komende maanden blijven de prijzen voor aardgas – en daarmee elektriciteit – hoog. Bij Stratt+ zien we dat bedrijven in de industrie hierdoor noodgedwongen op zoek gaan naar alternatieven voor aardgas. Zonne- of windenergie, bijvoorbeeld, of groene waterstof. Op die manier zorgen de stijgende energieprijzen dus ook voor een lichtpuntje: meer duurzaamheid in de industrie. En dat is heel belangrijk voor het behalen van onze klimaatdoelen.

Stratt+ is voorstander van een duurzame industrie. We houden de ontwikkelingen rond de stijgende energieprijzen dan ook scherp in de gaten. Daarbij kijken we hoe we bedrijven kunnen ondersteunen bij het oplossen van hun energieproblemen, waardoor ze tegelijkertijd milieubewuster te werk gaan. We hebben bijvoorbeeld meerdere technische vacatures openstaan op het gebied van duurzaamheid.

Wil jij meer weten over onze vacatures? Neem gerust contact met ons op en dan kijken we wat we voor jou kunnen betekenen. Bel ons op 078 – 6 120 320 of mail via welkom@stratt.nl.

Word jij de nieuwe 

Stijgende energieprijzen stimuleren een duurzamere industrie

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!