Stijging aantal technisch zzp’ers in Nederland

Stijging aantal technisch ZZP'ers - Stratt+ 01

Het aantal bedrijven in Nederland is het afgelopen jaar gestegen met 5,7 procent, tot ruim 2,3 miljoen. Deze stijging is vooral te danken aan zelfstandigen zonder personeel (zpp’ers). Technisch zzp’ers hebben hierin een belangrijk aandeel.

Aantal zzp’ers stijgt het hardst in Zuid-Holland

Op 1 januari van dit jaar was 17 procent van de werkenden ondernemer. Zo blijkt uit de Bedrijvendynamiek 2022, een rapport van de Kamer van Koophandel (KVK). Ter vergelijking: tien jaar geleden was dit nog 10 procent. Het aantal zzp’ers groeide in dezelfde periode tot meer dan 1,6 miljoen.

Vooral in de Randstad kwamen er meer ondernemers bij. In Zuid-Holland werken nu liefst 443.000 zelfstandigen. Met 6,2 procent groeide het aantal zpp’ers in deze provincie ook het hardst. In Limburg, Zeeland en de Noordelijke provincies nam de groei juist af. Toch steeg ook hier het aantal zpp’ers. Drenthe kende met 2,5 procent de laagste groei.

Bron: CBS

Stijging van 25.000 technisch zzp’ers

De stijging van het aantal zpp’ers zien we ook terug in de cijfers van het CBS. In het derde kwartaal van 2022 waren er 127.000 meer zzp’ers actief dan een jaar eerder. Van deze zelfstandigen werken er 25.000 als technicus. Na de zorg is de techniek daarmee de beroepsgroep waarin het aantal freelancers het hardst groeide.

Tegelijk nam het aantal technisch werknemers in dezelfde periode af met zo’n 18.000. De toename van technisch zzp’ers ging dus gepaard met een daling in het aantal technisch werknemers.

Het wordt kortom steeds populairder om als zpp’er te gaan werken. Nederlanders kiezen vooral voor het ondernemerschap omdat dit hen meer autonomie oplevert. Zij zijn op zoek naar een betere werkbalans. Dit weegt zwaarder dan eventuele risico’s, zoals zelf pensioen opbouwen.

Bij ons aan de slag als zzp’er?

Wij zoeken voor jou de technische opdracht die écht bij je past! Hiervoor leren we je graag eerst beter kennen. Neem hiervoor eenvoudig contact op.

Bronnen: CBS, KVK

Word jij de nieuwe 

Stijging aantal technisch zzp’ers in Nederland

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!