Stratt+ in het veld: Inkoop- en Contractmanager

In het Veld Pieter Stratt+ 01

Regelmatig gaan we langs bij onze collega’s op locatie. Dit keer spraken we Pieter van de Noort. Als Interim Inkoop- en Contractmanager werkt hij bij Schiphol en daarnaast is hij al dertig jaar zelfstandig ondernemer. Ontdek wat Pieter zo aanspreekt aan het ondernemerschap.

Waarom heb jij gekozen voor een carrière als ondernemer?

Dertig jaar geleden ben ik hiermee gestart, omdat ik graag ondernemend bezig wilde zijn. Mijn motivatie hiervoor is dat als ondernemer feitelijk elke werkdag anders is. Iedere dag zijn er nieuwe kansen. Je werkt immers met meerdere bedrijven en klanten samen.

Daarnaast is inkoop- en contractmanagement een heel interessant en mooi vakgebied. Dit vereist bij elk type klant weer een stukje maatwerk, dat ik graag wil leveren. Ik heb inmiddels ervaring in zes sectoren, waaronder de energiesector en de installatie-/bouwsector, en heb bijvoorbeeld gewerkt voor bedrijven als Shell en SPIE.

Hoe heb jij jezelf professioneel ontwikkeld in de afgelopen jaren?

De beste expertise ontwikkel je door bij verschillende bedrijven afwisselende projecten te doen. Enerzijds doe ik steeds meer projecten op een stukje routine, maar anderzijds is het toch iedere keer maatwerk.

De uitdaging is om op basis van opgedane ervaring het beste aan een opdrachtgever te leveren in een zo kort mogelijke tijd. Op die manier ziet de opdrachtgever dat hij daadwerkelijk toegevoegde waarde krijgt voor zijn geld.

Zolang deze waarde er is, en de klant dat ziet en voelt, kun je hele mooie opdrachten doen. In de loop der jaren heb ik steeds bredere ervaring opgedaan, waardoor ik bij nieuwe opdrachten steeds sneller en beter kan leveren.

De toegevoegde waarde van ons bedrijf is dat wij in staat zijn om op een pragmatische wijze goede resultaten neer te zetten, die meestal ook gelinkt zijn aan kostenvoordelen of extra opdrachten. Wij leveren concrete financiële resultaten.

Kun je iets vertellen over je huidige project bij Schiphol?

Bij Schiphol werk ik als Contractmanager mee aan het MKS-project (Multimodale Knoop Schiphol). Als je op Schiphol naar de vliegtuigen toe moet, heb je daar een hele hoop winkels en een plein met een wachtruimte: Schiphol Plaza. Schiphol verbetert de Plaza en het trein- en busstation om alle vervoerstromen te optimaliseren.

Dit project loopt van 2023 tot en met 2025 en ik werk aan alle fasen mee. We werken op dit project met veel opdrachtnemers samen, die een groot deel van de uitvoering voor hun rekening nemen. Met deze bedrijven moeten er goede afspraken worden gemaakt.

Zolang de klant ziet en voelt dat hij toegevoegde waarde krijgt voor zijn geld, kun je hele mooie opdrachten doen

Waarom heb jij gekozen voor een samenwerking met Stratt+?

Dat was eigenlijk een samenloop van omstandigheden. Mijn agenda staat meestal volgepland en het is lastig om tijd vrij te maken voor grotere opdrachten. Vraag en aanbod kwamen echter heel mooi samen. Stratt+ zocht iemand en ik dacht: ik kan wel weer met een leuke klus starten, want mijn andere klus liep ten einde.

Op die manier hadden we elkaar heel snel gevonden. Ik heb via Stratt+ bij Rijkswaterstaat gewerkt en nu dus voor Schiphol. De samenwerking verloopt naar tevredenheid en ik kijk ernaar uit om ook op de lange termijn samen te blijven werken.

Stratt+ zit goed in de technische markt en heeft de mogelijkheden om opdrachten op de juiste manier te identificeren. Op basis daarvan schakelen de mensen van Stratt+ snel. Mijn onderneming en Stratt+ spelen elkaar eigenlijk een beetje de bal toe. Meestal is het zo dat Stratt+ de opdrachten uit de markt haalt, maar ik kom natuurlijk ook nog wel eens wat tegen en dan kan ik hen inschakelen. Bijvoorbeeld als er extra capaciteit wordt gevraagd. Ik zie het dan ook als een strategische samenwerking.

Wat deed je eerder via Stratt+ bij Rijkswaterstaat?

Ik was toen actief in hetzelfde vakgebied, inkoop- en contractmanagement, voor het programma vlootvervanging. Rijkswaterstaat moet namelijk om de zoveel jaar haar vloot vervangen. Als je alle boten bij elkaar optelt, dan praat je over ongeveer een miljard euro, dus daar is serieus veel geld mee gemoeid.

Hiervoor heb ik contracten gemanaged met rederijen die de boten maken. Ook heb ik aanbestedingen voorbereid. Ik heb met name meegewerkt in de eerste fase en de strategievorming. Dus hoe kun je het inkoop- en contractmanagementproces opstarten en organiseren?

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Hoe zie je jouw toekomst als ondernemer?

Ik wil doorgaan als ondernemer en in mijn eigen bv blijven werken. En samen met Stratt+ blijven kijken hoe we leuke klussen kunnen doen. Er zijn nu natuurlijk hele mooie projecten, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie, klimaatverandering en duurzaamheid.

Voor de toekomst zie ik wel mogelijkheden om daaraan mee te werken, want dat lijkt me een leuke markt. Ik denk bovendien dat dit steeds meer gaat spelen en dat je hiermee ook iets goeds bijdraagt aan de maatschappij.

Welke tip wil je meegeven aan technisch professionals?

Ik zeg altijd, begin zo vroeg mogelijk, als je jong bent, want dan heb je de meeste energie. Probeer deze op een goede manier in te zetten. Als ondernemer kun je genoeg energie kwijt, want je bent eigenlijk nooit klaar met je werk.

Je hebt wat meer inspraak, bent meer betrokken, en de combinatie werk-privé gaat meer hand in hand. Werken als ondernemer maakt het leven interessanter, omdat je iets doet wat je echt leuk vindt.

Toe aan een nieuwe (zzp-)uitdaging?

Wil je net als Pieter een technische opdracht die echt bij jou past? Bekijk onze zzp-mogelijkheden of neem direct contact op!

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: Inkoop- en Contractmanager

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!