Stratt+ in het veld: Project Manager Procurement

JW01_Stratt+

In deze rubriek interviewen we onze collega’s in het veld. Dit keer spraken we Jaap Wolters. Jaap is Project Manager Procurement bij Damen Naval. Aan een carrière in de scheepsbouw had hij eigenlijk nooit gedacht, maar het werk bij Damen blijkt ontzettend inspirerend. Lees verder en ontdek waarom.

Hoe ben je bij Damen Naval terechtgekomen?

Sinds september 2021 werk ik als Project Manager Procurement voor Damen Naval. Daarvoor was ik als Contractmanager actief bij Rijkswaterstaat, maar na twee jaar in die rol voelde ik dat het tijd was voor wat anders. Ik was wel bekend met de scheepsbouw in Nederland, maar had nooit overwogen om in deze tak van sport aan de slag te gaan. Stratt+ stelde me echter voor bij Damen en het bleek te klikken.

Wat doet Damen Naval precies?

Damen heeft wereldwijd zo’n vijftig scheepswerven die binnen verschillende markten opereren. Bijvoorbeeld de olie- en gassector, wind en offshore en visserij. Damen Naval is de tak binnen Damen Shipyards Group die grote en complexe schepen bouwt voor marines over de hele wereld, waaronder de Koninklijke Nederlandse Marine. In Nederland gebeurt dit op twee locaties, in Vlissingen en Schiedam.

Wat is jouw rol hierin?

Als Project Manager Procurement ben ik, kort samengevat, deelprojectleider op het gebied van inkoop en logistiek. Dat betekent dat ik samen met een team van inkoopspecialisten zorg dat alle benodigde systemen op tijd, tegen een goede prijs en met de juiste specificaties aan de scheepswerf worden geleverd.

Hoe heb je de sector de afgelopen tijd zien veranderen?

Het is ongelooflijk hoe snel de wereld veranderd is sinds ik met dit project begonnen ben. Voor mij persoonlijk betekent dat dat er volop werk is. Met Damen gaat het momenteel heel goed. Door wereldwijde onzekerheden willen veel marines namelijk schepen kopen.

Door de grote vraag lopen er een aantal hele grote projecten: Duitse F126-fregatten, Nederlandse en Belgische fregatten voor onderzeebootbestrijding, Nederlandse onderzeeboten en straks ook nog luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF). Stuk voor stuk miljardenorders en ontzettend uitdagende projecten.

Wat vind je de grootste beloning in je werk?

In het afgelopen jaar heb ik ervaren dat Damen Naval een heel professioneel bedrijf is. Dit geldt voor alle teams die er werken. Mijn collega’s hebben allemaal indrukwekkende cv’s en beschikken over een flinke bak kennis en ervaring. Ik vind het erg prettig om in zo’n goed georganiseerde en inspirerende omgeving te werken. Ik denk dat de meeste mensen zich hier prima thuis zouden voelen.

Hoe ervaar je het werken in de scheepsbouw?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in industrieën waarin grote, technisch complexe en kapitaalintensieve productiemiddelen worden gemaakt. Zo heb ik in het verleden meegebouwd aan diverse elektriciteitscentrales en bijgedragen aan de levensduurverlenging van de Oosterscheldekering, altijd in commerciële rollen.

Scheepsbouw in Nederland kan goede business zijn. Serieproductie van schepen kan wellicht beter in andere delen van de wereld plaatsvinden. Maar als het gaat om kleine oplages en one-offs behoort Nederland tot de absolute wereldtop.

Hoe heeft Stratt+ jou geholpen in jouw technische loopbaan?

Ooit was ik Hoofd Inkoop voor een grote elektriciteitsproducent in het zuiden van het land. We hadden toen een aantal mensen van Stratt+ in dienst. Zo heb ik Stratt+ leren kennen. Uiteindelijk ben ik in 2016 als zelfstandige aan het werk gegaan. Drie jaar later zocht ik een nieuwe, interessante opdracht. Stratt+ wist voor mij toen een hele leuke functie als Contractmanager op de Oosterscheldekering te bemiddelen. En nu dus bij Damen Naval.

Heb je nog tips voor technisch professionals?

Damen Naval groeit momenteel enorm door de grote vraag naar complexe schepen. De doorlooptijd van de projecten is lang; vandaag een contract tekenen, betekent over het algemeen dat over een jaar of vijf tot tien de eerste boot in het water ligt. Zoek je nog een leuke en uitdagende functie in de inkoop of de techniek, binnen welke discipline dan ook, dan liggen hier echt kansen.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Wil jij net als Jaap meewerken aan uitdagende en unieke projecten in de techniek of industrie, bijvoorbeeld in de scheepsbouw? Neem dan eenvoudig contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken!

Foto credits: Damen Naval

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: Project Manager Procurement

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!