Stratt+ in het veld: Werkvoorbereider

Stratt+ in het Veld - Mario

Voor de rubriek ‘Stratt+ in het veld’ interviewen we onze collega’s die op locatie werkzaam zijn. Dit keer spreken we Mario da Palma. Mario werkt via Stratt+ als werkvoorbereider/planner bij Koole Terminals. In zes vragen vertelt Mario over de uitdagingen in zijn vak en wat de grootste beloning in zijn werk is. Daarnaast heeft hij een aantal interessante tips voor technisch professionals.

Kun je iets vertellen over je huidige functie? Wat is hierin de uitdaging?

Momenteel ben ik actief als allround werkvoorbereider/planner. Dit is een uitdagende job, omdat elke dag er weer anders uitziet. Soms gaat het om civiel of elektrisch en soms weer om mechanisch werk. Bij onderhoud in de petrochemie en tankopslag gaat er altijd wel wat kapot. Dat moet dan natuurlijk vervangen of gerepareerd worden. Voordat een karwei begint, moeten er voorbereidingen getroffen worden. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op kranen, stellingen, isolatie of leiding- en elektrawerk. Maar het kan ook om het bestellen van te vervangen onderdelen gaan. Het belang van levertijden is erg groot, waarvoor ik contact heb met verschillende leveranciers.

De werkzaamheden hebben verder bijvoorbeeld te maken met inspecties en keuringen, werkvergunningen, ATEX-zoneringen en veiligheid. De uitdaging voor mij is om al dit werk goed te plannen en voor te bereiden. Om een haalbare planning te kunnen maken, is het heel belangrijk dat ik goed met zowel operations als productie communiceer.

Welke werkzaamheden verricht je verder allemaal?

Ik bespreek de werkzaamheden met de diverse aannemers en bepaal hierbij zelf welke aannemer wat gaat uitvoeren. En ik vraag offertes aan en maak inkooporders aan. Ook de veiligheid op de werkvloer speelt in mijn functie een belangrijke rol. Veiligheid moet ik tijdens het voortraject al meenemen. ATEX-MOC (Management of Change)- en TRA (Taak Risico Analyse)-aanvragen zijn bijvoorbeeld noodzakelijk voordat je een werkvergunning kunt aanvragen. En als er een groot onderhoudsproject plaatsvindt, maak ik de detailplanningen en organiseer ik het werk.

Ook na afronding van een project heb ik nog een aantal dingen te doen. Ik waarborg namelijk de relevante documentatie in het systeem. Denk aan opleveringsdocumenten, certificaten, aanvragen voor nieuwe onderdelen en tag-nummers. Ook sluit ik orders af zodra alles compleet is en financieel is afgehandeld.

Wat is er volgens jou voor nodig om technische projecten te laten slagen?

Technische kennis en inzicht en snel kunnen denken om tot oplossingen te komen. En veiligheid op de werkvloer. Ook is het belangrijk om goed het overzicht te bewaren. Bijvoorbeeld door een duidelijk stappenplan voor het werkproces op te stellen. Verder moet je nooit opgeven en indien nodig kennis bij anderen opvragen.

Om een klus goed en veilig te laten verlopen, is mijn rol in de werkvoorbereiding essentieel. Ik zorg niet alleen voor een goede voorbereiding, maar ook voor nazorg, zowel bij kleine als grote onderhoudsprojecten.

Wat vind je de grootste beloning in je werk?

De grootste beloning voor mij is wanneer het lukt om een project tot een goed einde te brengen, op de manier zoals ik het vooraf had bedacht en voorbereid. Dan is mijn werk geslaagd.

Hoe heeft Stratt+ jou geholpen bij het vinden van een technische uitdaging?

Via Stratt+ heb ik al aan verschillende projecten meegewerkt in de petrochemische industrie. Dit is me steeds goed bevallen. Daarom ben ik steeds bij Stratt+ gebleven en zit ik er nu nog steeds: ik vind het een goed bedrijf, waar ik altijd positieve ervaringen mee heb gehad.

Welke tip wil je meegeven aan technisch professionals?

Ik heb wel een aantal tips voor technisch professionals. Ten eerste: wees flexibel. Zorg daarnaast dat je goed inzicht hebt in het project waaraan je werkt. Wees ook niet bang om alles aan te pakken wat je tegenkomt, daar leer je van. Het is belangrijk om leergierig te zijn in de techniek. Ook van andere technici kun je veel leren.

We horen graag van je!

Stratt+ is dé technisch dienstverlener. Wij helpen technisch professionals zoals jij dan ook graag aan een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld op het gebied van werkvoorbereiding. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem eenvoudig contact met ons op.

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: Werkvoorbereider

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!