Dat de TU Delft zich bezighoudt met het ontwikkelen van state-of-the-art technologieën, is niets nieuws. Zo haalt de universiteit uit Delft regelmatig het landelijke nieuws met innovaties op het gebied van duurzaamheid waarbij bijvoorbeeld zonne-energie of waterstof wordt gebruikt. Het team van Stratt+ volgt deze ontwikkelingen uiteraard op de voet. Daarom deze week in technieknieuws een kijkje in de wereld van waterstofinnovaties.
Ook dit jaar heeft de TU Delft weer een nieuwe mijlpaal bereikt: de realisatie van ’s werelds eerste vliegende waterstofboot. Dit is allemaal te danken aan het TU Delft Solar Boat Team, een team van 21 studenten van de universiteit, dat het afgelopen jaar hard heeft gewerkt om dit doel te bereiken. Het resultaat is een zeewaardige boot die volledig functioneert op een waterstofsysteem. Door de draagvleugels die onder de boot zijn bevestigd, stijgt deze bij een snelheid van 22 kilometer per uur boven het water uit. Een grote prestatie, aangezien de boot ruim duizend kilo weegt en dus op niets meer dan waterstof draait.
Ready to race?
Nu de ontwerp- en testfase van de vliegende waterstofboot achter de rug zijn, is het tijd voor een internationale race! Tussen 6 tot 10 juli gaat het team met hun innovatieve boot de strijd aan bij de wereldkampioenschappen Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge op open zee in Monaco. Uiteraard gaan de studenten van het TU Delft Solar Boat Team hierbij voor de winst. Zij nemen deel aan een langeafstandsrace waarin zij het op moeten nemen tegen andere duurzaam aangedreven boten. Lees hier meer informatie over de race.
Verduurzaming van de wereld
Aangezien dit ’s werelds eerste vliegende boot is die compleet wordt aangedreven door waterstof, vormt het project van de TU Delft een grote inspiratiebron voor bedrijven in de technische sector. Innovaties zoals deze worden steeds belangrijker nu er meer stappen worden gezet richting verduurzaming van de wereld door onder meer het gebruik van duurzame energiebronnen. In de industrie vinden er momenteel ook grote ontwikkelingen plaats op het gebied van waterstof. Een mooi voorbeeld hiervan is de beoogde bouw van de waterstoffabriek Shell Hydrogen Holland I op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. Deze fabriek zal een van de grootste waterstoffabrieken ter wereld worden en zal beschikken over een vermogen van rond de 200 megawatt. De fabriek wordt naar schatting vanaf 2023 of 2024 in gebruik genomen en produceert dan dagelijks tussen de 50.000 en 60.000 kilo aan waterstof.
Vond je dit een interessant artikel en wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen zoals deze? Volg ons dan op onze socialmediakanalen! Toe aan een nieuwe (technische) uitdaging? Ook hier kunnen wij jou mee helpen! Neem direct een kijkje op onze website bij de openstaande vacatures.