TES maakt Rotterdamse haven stukje groener

TES plant Rotterdam - Stratt+

Recyclingbedrijf TES is officieel gestart met de bouw van een nieuwe plant in de haven van Rotterdam. De fabriek wordt de eerste in Nederland voor de recycling van lithium-ionbatterijen. Een belangrijke nieuwe stap naar een duurzamere Rotterdamse haven.

Batterijrecycling is hard nodig

TES is een van de grootste bedrijven ter wereld voor de recycling van batterijen en e-waste. Het bedrijf vestigt zich nu dus ook in Rotterdam. Hier huurt TES een faciliteit van circa 10.000 m². Dit terrein wordt later mogelijk nog verder uitgebreid, tot maar liefst 40.000 m².

De lithium-ionbatterijen die het bedrijf in de Rotterdamse haven gaat recyclen, worden veelal voor elektrische auto’s gebruikt. Naast dat ze oplaadbaar zijn, hebben deze batterijen een lange levensduur en een hoge energiedichtheid.

In de komende jaren zal het aantal elektrische voertuigen exponentieel toenemen. En dus groeit de vraag naar deze lithium-ionbatterijen en de grondstoffen die nodig zijn om ze te fabriceren, zoals nikkel en lithium.

Tegelijk zullen een hoop batterijen van bestaande elektrische auto’s aan vervanging toe zijn. De bouw van de TES-fabriek komt wat ons betreft dan ook als geroepen.

Hoe gaat het recyclen in zijn werk?

Voor het recyclen van batterijen worden nu nog vaak smelttechnieken gebruikt. Dit smelten kost echter veel energie, omdat hier hoge temperaturen voor nodig zijn. Het zou mooi zijn als dit proces duurzamer wordt.

TES is het daarmee eens. Het bedrijf gebruikt een hydrometallurgische methode. Hierbij worden metalen onderdelen gescheiden van de ‘zwarte massa’, oftewel kathode- en anodemateriaal.

TES gebruikt al een vergelijkbare werkwijze in zijn fabriek in Singapore. Het hydrometallurgische proces wordt hier gecombineerd met mechanische apparatuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om automatische ponsmachines en shredders, die de batterijen tot kleine brokjes vermalen.

Wat wij mooi vinden aan deze technologie is dat hierbij geen secundaire verontreiniging van de atmosfeer plaatsvindt. Zo is TES in staat om op duurzame wijze onder meer nikkel, kobalt en lithium uit batterijen terug te winnen.

Tien kilo aan batterijen levert bij TES negen kilo aan bruikbaar gerecycled materiaal op. Dit gerecyclede materiaal heeft een zuiverheidsgraad van bijna negentig procent.

CO2-neutrale haven in 2050

De haven van Rotterdam wil in 2050 CO2-neutraal te zijn. Daarnaast is ze actief bezig om de industrie meer circulair maken. Port of Rotterdam-CEO Allard Castelein vindt het daarom belangrijk om niet alleen de afvang en opslag van koolstof en waterstof verder te ontwikkelen, maar wil ook een circulair productieproces realiseren.

Het plan van TES om van de Rotterdamse haven een ultramoderne batterijrecyclingfaciliteit te maken, past uitstekend in deze missie.

De eerste fase van het project moet eind 2022 zijn afgerond. TES is dan in staat om 10.000 ton aan batterijen per jaar in de haven te verwerken. Zodra de fabriek helemaal operationeel is, moet deze capaciteit groeien naar 25.000 ton per jaar.

Bij Stratt+ volgen we de ontwikkelingen rondom de fabriek op de voet en kijken we uit naar dit nieuwe stukje duurzaamheid in de Rotterdamse haven.

We komen graag in contact!

Ben jij op zoek naar een nieuwe technische uitdaging, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid? Stratt+ helpt je graag! Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. Volg daarnaast onze socials voor meer interessante verhalen uit de industrie.

Bron: Port of Rotterdam

Word jij de nieuwe 

TES maakt Rotterdamse haven stukje groener

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!