Tips voor een cv dat scoort

De zoektocht naar een nieuwe baan is als een wedstrijd. Diverse deelnemers strijden om de winst, met als beloning: een nieuwe functie. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Jezelf onderscheiden van de rest is hierbij essentieel. De eerste stap om jezelf te onderscheiden begint bij de indruk die je achterlaat. Deze eerste indruk vindt vaak plaats door middel van jouw cv. Door je cv aantrekkelijk en origineel te maken komt deze minder snel onder op de stapel te liggen en zo vergroot jij je kans op die droombaan. Pak je cv erbij en gebruik de onderstaande tips om deze een flinke boost te geven!

Tip 1: De juiste foto.

Een correcte en passende foto is essentieel voor een goed en overtuigend cv. Vergis je niet, het maken en kiezen van een foto is geen eenvoudig proces. Om het wat makkelijker te maken geven wij hieronder een aantal adviezen.

  • Zorg dat de foto van hoge kwaliteit is. De foto moet scherp zijn en beschikken over juiste belichting. Een slordige foto geeft snel de indruk dat je geen oog hebt voor detail en dit zet jou al snel op achterstand.
  • Zorg dat je alleen op de foto staat. Het cv draait immers om jou. Door met meerdere mensen op de foto te staan is het snel onduidelijk voor een organisatie wie ze voor zich hebben. Dit kan al een reden zijn om jouw cv aan de kant te leggen.
  • Kleding is King! Je kledingkeuze zegt veel over je persoonlijkheid. Kleurrijke kleding straalt creativiteit en emotie uit. Zo is rood een actieve kleur, maar het kan ook onrust en agressie uitstralen. Blauw daarentegen staat voor kalmte en loyaliteit. Neutrale kleuren als wit, zwart en grijs zijn formeler en deze roepen hierdoor minder sterke emoties op. Kies dus bewust of je kledingvoorkeur uitgaat naar formeel of informeel en houd ook de kleurkeuze in gedachte. Kies kleding die uitstraalt hoe jij over wilt komen en die past bij de organisatie.

Tip 2: Een compleet cv

Zorg dat je persoonlijke gegevens compleet zijn. Als jouw cv wordt geselecteerd en er blijkt informatie te ontbreken dan zal dit als negatief worden ervaren. Zorg dat zaken als je werkervaring, diploma’s, je woonplaats en je geboortedatum altijd op je cv vermeld staan. Aan de hand van deze informatie kan iemand beter beoordelen of je bij een bepaalde functie past. Verder geldt hier hetzelfde principe als bij een laagwaardige foto; een incompleet cv geeft de verkeerde uitstraling.

Tip 3: Jouw profiel

Een goed cv bestaat niet alleen uit een nette foto en complete informatie. Iedereen heeft een andere carrièrepad en hiermee kan jij jezelf onderscheiden. Dit doe je door een profielsamenvatting te schrijven waarin je vertelt wat jou bijzonder maakt. Stel jezelf de vraag: wat zijn mijn beweegredenen en motivaties in het leven? Welke ervaringen heb je en wat zijn jouw verantwoordelijkheden geweest? Dit vereist de enige zelfkennis, ga er dus even rustig voor zitten. Wees niet terughoudend met het benoemen van je vaardigheden, maar blijf wel altijd eerlijk. Als jij niet eerlijk bent, dan is een ander dat wel voor je. Zorg er tevens voor dat jouw profiel niet te algemeen geschreven is. Het is verstandig om eerst te kijken naar de organisatie en de functie, om aan de hand hiervan een profiel op maat te schrijven. Door specifieke informatie in je profiel te verwerken presenteer jij jezelf als de ideale kandidaat voor de vacature en laat je zien dat je gemotiveerd bent.

Tip 4: Houd overzicht  

Er is geen grotere fout dan het maken van een onoverzichtelijk cv. Over het algemeen wordt er slechts een paar seconden naar een cv gekeken. In deze tijd wordt de beslissing gemaakt of jij wordt meegenomen in de selectie. Zorg dat alle cruciale informatie in een oogopslag te vinden is. Denk hierbij aan je persoonlijke gegevens, recente werkervaring, opleidingen en beheerste talen. Pagina’s vol werkervaring zijn belangrijk om te vermelden, maar het is aan te raden deze niet allemaal op de 1e pagina te noteren. In andere woorden: zorg ervoor dat de belangrijkste informatie opvalt!

Tip 5: Controle

Lees na het maken of aanpassen van je cv de inhoud nog meerdere keren door en laat dit vervolgens ook door een ander persoon doen. Op die manier kan je zoveel mogelijk fouten uit je cv halen voordat deze bij bedrijven terecht komt. Een spelfout betekent niet gelijk dat je afgeschreven bent, maar het geeft wel een onverzorgde en slordige indruk. Ook is het goed om te kijken naar inconsistenties in de lay-out. Zorg dat de marges, lettertypes en lettergroottes gelijk zijn in het gehele cv. Laat je cv dus doorlezen en nakijken om zo spelfouten en inconsistenties te voorkomen, zo kom je professioneler over en krijg jij nog een streepje voor op de rest!

Conclusie

Door deze tips toe te passen kan jij eenvoudig de kansen vergroten in de strijd naar jouw droombaan. Uiteraard zijn dit niet de enige aandachtspunten waar je op moet letten bij het opstellen van je cv, maar wel degene die ons intern het meeste opvallen. Je cv is een doorlopend proces, iets dat nooit stilstaat. Je leert en ontwikkeld continu, laat dit terugkomen in jouw cv. Houd verder de (functie)trends in de gaten en maak aanpassingen waar nodig om zo je cv up-to-date te houden.

Heb je vragen of wil je persoonlijk spreken met een van onze collega’s om te zien hoe jij je cv nog sterker kan maken? Laat het ons weten via recruitment@stratt.nl of 078-6120320. Wij zien jouw reactie graag tegemoet!

Word jij de nieuwe 

Tips voor een cv dat scoort

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!