Tips voor een succesvol video-sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via video, maar heb je dat niet eerder gedaan? Geen probleem, je bent niet de enige. Lees de onderstaande tips zodat jij straks zelfverzekerder achter je beeldscherm zit tijdens het gesprek.

Een aantal vragen vooraf

Vaak wordt de meeste informatie met betrekking tot videobellen al gegeven vanuit het bedrijf waar je solliciteert. Indien dit niet het geval is, geef dan bij het bedrijf aan dat dit nieuw voor je is en dat je nog een aantal vragen hebt. Vraag bijvoorbeeld via welk programma het gesprek gehouden wordt en zorg dat dit op je laptop, tablet of smartphone staat geïnstalleerd. Vraag ook of zij een handleiding van het programma beschikbaar hebben en wie je kan benaderen in geval van problemen.

Oefening baart kunst

Over het algemeen geldt: hoe vaker je iets doet, hoe handiger je er in wordt. Oefen daarom een aantal keren met het videoprogramma voordat het daadwerkelijke sollicitatiegesprek plaatsvindt. Doe dit bijvoorbeeld met een vriend of met een familielid. Loop je tegen problemen aan tijdens het oefenen en kom je er ook met de handleiding niet uit? Geef dit dan aan bij de contactpersoon vanuit het bedrijf zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen. Vraag tevens met wie je contact kunt opnemen in het geval je tijdens het gesprek met technische problemen te maken krijgt. Naast dat het essentiële informatie is, kom je ook proactief over!

De eerste indruk is ook bij videobellen ‘key’

Hierboven hebben we gesproken over de voorbereiding, maar op een gegeven moment gaat het gesprek daadwerkelijk plaatsvinden. Spannend! Net als bij een persoonlijk sollicitatiegesprek geldt bij videobellen: maak een goede eerste indruk. Kleed je netjes en verzorg je uiterlijk. Ga in een rustige ruimte zitten zodat je het gesprek geconcentreerd kunt voeren.

Een ander belangrijk punt is het licht. Zorg dat er voldoende licht op je schijnt, bij voorkeur daglicht. Dit komt namelijk het meest natuurlijk over. Mocht dit niet lukken kijk dan of je een aantal lampen voor je kan neerzetten. Uiteraard niet te veel lampen en gebruik vooral geen TL-licht! Dit licht zorgt namelijk voor een flets beeld, waardoor jij minder goed overkomt. Houd tijdens het gesprek je device stabiel op ooghoogte en houd oogcontact met je gesprekspartner. Dit doe je door in de camera te kijken en niet op het beeldscherm.

Het sollicitatiegesprek

Bereid het gesprek goed voor. Dit doe je door je in te lezen in het bedrijf en goed te begrijpen wat de functie inhoudt. Door hier goed van op de hoogte te zijn, kun je anticiperen op vragen van je gesprekspartner. Luister goed, herhaal de vragen die aan jou gesteld worden en beantwoord ze zo concreet mogelijk. Over het algemeen geldt ‘ga er ontspannen in’. Het is geen wedstrijd of iets waar je zenuwachtig voor hoeft te zijn. Probeer dus zoveel mogelijk jezelf te zijn. Tot slot is het belangrijk om zelf een aantal vragen te stellen. Kijk uit dat dit geen waslijst wordt, maar kies twee a drie essentiële slotvragen.

En daarna…?

Vraag bij het afronden van het video-sollicitatiegesprek hoe de procedure vervolgd wordt en bedank je gesprekspartner voor het gesprek. Gebruik de bovenstaande tips ter inspiratie, dan staat niks jouw succes nog in de weg.

Heb je vragen over de (video) sollicitatieprocedure of over onze vacatures? We helpen je graag verder. Neem eenvoudig contact op met onze recruiters via recruitment@stratt.nl of bel ons 078 – 6120 320.

Word jij de nieuwe 

Tips voor een succesvol video-sollicitatiegesprek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!