Van Voorman tot Uitvoerder, hoe maak jij de stap

Pascal2019, Blog

Jij bent voorman, de schakel tussen de uitvoerende collega’s en het management. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een project bijvoorbeeld in de petrochemie. Hierbij voer je kwaliteitscontroles uit en indien nodig steek jij ook zelf de handen uit de mouwen. De volgende stap in je carrière zou een functie als uitvoerder kunnen zijn. Of je dit wilt is een persoonlijke keuze. Echter zitten er wel een aantal voordelen aan een dergelijke promotie. Niet alleen het salaris gaat omhoog, ook de werkzaamheden zullen veranderen. Je krijgt namelijk meer verantwoordelijkheden en gaat minder fysiek werk verrichten. Met het oog op de toekomst kunnen dit belangrijke zaken zijn om te overwegen. Maar hoe kun jij ervoor zorgen dat je zo’n stap maakt?

Ontwikkel je kennis 

Er zijn een aantal facetten die ervoor kunnen zorgen dat je als voorman promotie maakt naar uitvoerder. Een onderdeel daarvan zijn opleidingen en cursussen. Een uitvoerder moet namelijk aan bepaalde kwalificeringen voldoen. Zorg er dus voor dat je deze in je bezit hebt. Maar welke opleidingen zijn geschikt en hoe behaal je de benodigde kennis? Als voorman ben je waarschijnlijk al in het bezit van het VCA-vol, als je deze kwalificering nog niet hebt, is dit de eerste stap die je moet nemen. Wanneer je in het bezit bent van de VCA-vol ben je bekend met de wet- en regelgeving, en heb je oog voor gevaarlijke situaties omtrent de veiligheid van medewerkers.

Daarnaast kan het handig zijn om een cursus tot technisch projectleider te volgen. Dit kan jou namelijk onderscheiden van de rest. Deze cursus is bij diverse opleiders binnen een jaar te behalen en behoeft enkele bijeenkomsten. Op deze manier kun je jezelf ontwikkelen op het gebied van leidinggeven, maar er ook voor zorgen dat je processen op de juiste manier bewaakt. In de rol van uitvoerder is het namelijk van essentieel belang dat het proces goed verloopt en de administratie zorgvuldig wordt bijgehouden. De urenregistratie is een belangrijk onderdeel hiervan. Het is belangrijk dat jij als uitvoerder op de hoogte bent van alle uren die werknemers onder jou maken. Hierdoor heb jij de touwtjes omtrent de bewaking van het budget stevig in handen.

Branche specifieke kwalificaties

Er zijn ook een aantal branche-specifieke kwalificeringen. Zo is het in de elektrotechniek een must om je NEN certificering te hebben. Er bestaan verschillende soorten. Zo is er de NEN-3140 voor midden spanning, NEN-3840 voor hoogspanning en NEN-1010 is een meer algemene kwalificering. Wanneer je in een gebied werkt met explosiegevaar is het ook belangrijk dat je een ATEX certificering bezit. Dit zijn Europese richtlijnen die de veiligheid en gezondheid van medewerkers waarborgen. 

Er zijn tal van opleiders die de bovenstaande cursussen aanbieden. Volgens Springest BOVN (Beste Opleider Van Nederland) komen HER-opleidingen in de categorie Agro & veiligheid als beste uit de test. In de categorie productie, bouw & techniek is dit het ROVC. Ben je dus geïnteresseerd om een dergelijke cursus te volgen en wil je meer informatie hierover kijk dan is bij het ROVC of HER-opleidingen.

Ervaring is KEY

Naast de juiste papieren, telt werkervaring wellicht nog zwaarder mee. Als voorman doe je relevante werkervaring op die je als uitvoerder weer goed kunt gebruiken. Jij bent namelijk degene die begrijpt wat er allemaal op de werkvloer gebeurt. Voordat je promotie kan maken hanteren veel bedrijven regels omtrent een aantal jaren werkervaring. Dit verschilt per type bedrijf. Bij een aannemer zal de mogelijkheid om door te groeien sneller komen door de hoge omloop en diversiteit van projecten. Bij een plant owner ligt dit net iets anders. Hier is het belangrijk dat je op drie facetten goed scoort. Je moet beschikken over de juiste competenties, voldoende werkervaring hebben en kunnen aantonen dat je de verantwoordelijkheid aan kan.

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, hoe snel iemand promotie maakt verschilt per persoon. Ben jij een geboren leider, of heb je toch nog even tijd nodig om jezelf te ontwikkelen op dit gebied? Dat kan. Volgens de ervaringen van Stratt+ doen voormannen er gemiddeld 3-5 jaar over voordat ze klaar zijn voor de stap naar uitvoerder.

…En tot slot neem de tijd

Zoals je leest komen er best een aantal zaken bij kijken voordat je daadwerkelijk promotie maakt. Per branche verschilt de vraag naar certificeringen. Zorg er in ieder geval voor dat je in het bezit bent van een VCA-vol kwalificatie. Vrijwel alle werkgevers vragen hiernaar. Daarnaast zijn er veel cursussen te vinden over projectmanagement. Die helpen jouw leidinggevende kwaliteiten verder te ontwikkelen. De tip is ook om niet te snel te willen. Je werkt immers in een sector waar veiligheid zeer belangrijk is en gewaarborgd moet worden. Als uitvoerder ben jij verantwoordelijk voor deze veiligheid. Zorg ervoor dat jij genoeg ervaring hebt en precies weet wat je moet doen, voordat je deze verantwoordelijkheid op je neemt. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? 

Via deze link krijg je inzicht in onze relevante vacatures. Uiteraard kan je altijd vrijblijvend contact opnemen via 078-6120320 of per e-mail recruitment@stratt.nl om de mogelijkheden te bespreken.Deel dit bericht