Werk je als Voorman? Dan ben jij dé schakel tussen jouw uitvoerende collega’s. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een project, bijvoorbeeld in de petrochemie. Hierbij voer je kwaliteitscontroles uit en steek je indien nodig ook zelf de handen uit de mouwen. Maar heb je wel eens nagedacht over de volgende stap in je loopbaan? Een functie als Uitvoerder behoort tot de mogelijkheden.
Of je dit wilt, is een persoonlijke keuze. Doorgroeien van Voorman naar Uitvoerder brengt echter verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen je salaris gaat omhoog, ook je werkzaamheden veranderen. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en het werk dat je gaat verrichten, is minder fysiek belastend. Met het oog op je toekomst zijn dit belangrijke zaken om te overwegen. Wat heb je nodig om deze stap te zetten?
Ontwikkel je kennis
Een aantal zaken kunnen jou helpen om door te groeien van Voorman naar Uitvoerder. Ten eerste zijn de juiste diploma’s essentieel. Een Uitvoerder moet namelijk aan bepaalde kwalificaties voldoen. Zorg er dus voor dat je deze bezit. Welke cursussen zijn onmisbaar en hoe doe je alle benodigde kennis op?
Als Voorman ben je waarschijnlijk al in het bezit van een VOL-VCA-certificaat. Heb je deze kwalificering nog niet, dan is dit de eerste stap die je moet nemen. Met een VOL-VCA-certificaat heb je kennis van relevante wet- en regelgeving en weet je wat er nodig is om jouw teamleden veilig te laten werken.
Daarnaast is het een goede optie om een cursus Technisch Projectleider te volgen. Hiermee kun jij je onderscheiden van andere technici. Deze cursus kun je binnen een jaar afronden en is bij diverse opleiders te volgen. De cursus biedt jou handvatten om jezelf te ontwikkelen als leider. Maar dat niet alleen, je leert ook hoe je processen op de juiste wijze bewaakt.
De cursus Technisch Projectleider is dus erg nuttig. Als Uitvoerder ben je namelijk verantwoordelijk voor een goed verloop van het technisch proces en een correcte administratie, onder meer van alle uren. Het is daarom belangrijk dat je als Uitvoerder op de hoogte bent van alle uren die werknemers onder jou maken. Hiermee heb jij de touwtjes voor de bewaking van het budget stevig in handen.
Branchespecifieke kwalificaties
Verder zijn er nog een aantal branchespecifieke kwalificaties die je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan als Uitvoerder. Zo is het in de elektrotechniek een must om je NEN-certificering te hebben. Hiervan bestaan verschillende soorten. Er is NEN 3140 voor laagspanning, NEN 3840 voor hoogspanning en je hebt ook nog de algemenere NEN 1010-kwalificatie.
Als je in een omgeving werkt met kans op explosiegevaar is het verder belangrijk dat je een ATEX-certificering bezit. Hiervan bestaan er twee, ATEX 114 en ATEX 153. Dit zijn Europese richtlijnen die de veiligheid en gezondheid van medewerkers waarborgen.
Er zijn tal van opleiders die bovengenoemde cursussen aanbieden. Volgens Springest BOVNL (Beste Opleider Van Nederland) komen HER-opleidingen in de categorie Agro & veiligheid als beste uit de test. In de categorie productie, bouw & techniek is dit het ROVC. Ben je dus geïnteresseerd om een van de cursussen te volgen en wil je hier meer informatie over, kijk dan eens op de website van het ROVC of bij de HER-opleidingen.
Ervaring is KEY
De juiste papieren zijn belangrijk, maar werkervaring telt wellicht nog zwaarder mee. Als Voorman doe je relevante werkervaring op die je als Uitvoerder weer goed kunt gebruiken. Als Voorman ben jij namelijk degene die precies weet wat er allemaal op de werkvloer speelt.
Veel bedrijven vragen echter een aantal jaren werkervaring voordat je promotie kunt maken. Om hoeveel jaar het gaat, verschilt per type bedrijf. Bij een aannemer zal de mogelijkheid om door te groeien sneller komen door de hoge doorloop en diversiteit aan projecten. Bij een plant owner ligt dit net even anders. Hierbij is het belangrijk dat je op drie vlakken goed scoort: je moet beschikken over de juiste competenties, voldoende werkervaring hebben én kunnen aantonen dat je de verantwoordelijkheid aan kunt.
Uiteindelijk zijn we echter allemaal mensen. Hoe snel iemand promotie maakt, verschilt dan ook per persoon. Ben jij een geboren leider? Of heb je toch nog even de tijd nodig om jezelf op dit vlak te ontwikkelen? Bij Stratt+ ervaren we dat Voormannen er gemiddeld drie tot vijf jaar over doen voordat ze klaar zijn voor een rol als Uitvoerder.
En tot slot… neem je tijd
Zoals je hebt kunnen lezen, komen er best een aantal zaken bij kijken voordat je daadwerkelijk kunt doorgroeien van Voorman naar Uitvoerder. De gevraagde certificeringen verschillen per branche. Zorg er in ieder geval voor dat je in het bezit bent van een VOL-VCA-certificaat. Vrijwel alle werkgevers vragen hiernaar.
Ook zijn er veel cursussen te vinden in het kader van projectmanagement. Deze helpen je allemaal om jouw leidinggevende kwaliteiten verder te ontwikkelen.
Daarnaast geven we je de tip om niet te snel te willen gaan. Je werkt immers in een sector waarin veiligheid zeer belangrijk is en continu gewaarborgd moet worden. Als Uitvoerder ben jij verantwoordelijk voor deze veiligheid. Zorg er daarom voor dat jij voldoende ervaring hebt en precies weet wat je in (potentieel) gevaarlijke situaties moet doen, voordat je deze verantwoordelijkheid op je neemt.
Wil jij ook doorgroeien?
Wij zetten onze ervaring graag in om jou te helpen de volgende stap in je loopbaan te zetten. Neem eenvoudig contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.