Vattenfall plaatst eerste windturbine op windpark Hollandse Kust Zuid

Vattenfall turbines - stratt+

Voor de Nederlandse kust bouwt onze relatie Vattenfall momenteel het grootste offshore windpark ter wereld: Hollandse Kust Zuid. Dit park moet in 2023 volledig operationeel zijn. De windmolens produceren hier dan evenveel duurzame energie als twee miljoen Nederlandse huishoudens jaarlijks verbruiken. Met de installatie van de eerste Siemens 11 MW-windturbine is Vattenfall een stap dichterbij dit doel.

1.500 MW aan duurzame energie

Vattenfall heeft de ambitie om binnen één generatie volledig over te stappen op duurzaam opgewekte energie. De bouw van windpark Hollandse Kust Zuid past uitstekend in dit plan. Het park komt circa 18 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort te liggen.

Deze locatie is heel geschikt, want de grond hier is goed bebouwbaar en je komt er makkelijk via de havens van IJmuiden en Rotterdam. Ook waait er op zee altijd veel wind, niet geheel onbelangrijk voor een windmolenpark.

Vattenfall bouwt alle vier de kavels en is hier ook de eigenaar van, samen met BASF en Allianz. In totaal komen er rond de 150 windmolens op het park te staan, ongeveer 38 per kavel. Deze windmolens produceren vanaf 2023 1.500 MW aan energie.

Windenergie onmisbaar voor energietransitie

De Nederlandse overheid wil dat 16 procent van de gebruikte energie in Nederland in 2023 duurzaam wordt opgewekt. In 2017 was dit nog 6,6 procent. Dit is belangrijk voor de energietransitie, waarbij wordt overgestapt van energie uit fossiele bronnen op energie uit duurzame en CO2-neutrale bronnen.

Windenergie speelt een sleutelrol in de energietransitie. Windparken op zee zijn hiervoor essentieel. In 2023 moeten de windparken op zee 4.500 MW aan stroom opleveren (momenteel is dat nog circa 1.000 MW). Met 1.500 MW heeft Hollandse Kust Zuid hierin een groot aandeel.

Boost voor werkgelegenheid

Hollandse Kust Zuid is niet van de ene op de andere dag gebouwd. Hiervoor zijn veel resources en technische expertise nodig. En dat zorgt voor werkgelegenheid. Technisch specialisten zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor het produceren van onderdelen en het installeren van de turbines.

Zodra het windpark eenmaal af is, is er ook nog veel werkgelegenheid. Dan begint het productiewerk immers pas echt! Vattenfall stelt hiervoor een team van professionals samen dat zorgt dat Hollandse Kust Zuid optimaal blijft draaien. Dit team bestaat onder meer uit service leads en troubleshooters.

Bij Stratt+ zijn we erg positief over de bouw van Hollandse Kust Zuid. Zowel wat betreft duurzaamheid als werkgelegenheid in de techniek is het project van onschatbare waarde!

We komen graag in contact

Ook geïnteresseerd in een nieuwe technische uitdaging? Bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie? Stratt+ helpt je hier graag bij. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. Volg daarnaast onze socials voor meer interessante content.

Bron: Vattenfall

Word jij de nieuwe 

Vattenfall plaatst eerste windturbine op windpark Hollandse Kust Zuid

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!