Verbinding en kennisdeling: geslaagd seminar voor technisch zzp’ers

Zzp-seminar bij Stratt+ 01

It’s a wrap! Het seminar “Ontwikkelingen Wet DBA: Ben jij er als technisch zzp’er klaar voor?” is achter de rug. We kijken terug op een succesvol event met een goede opkomst en interessante dialogen.

Op dinsdagmiddag 28 mei was het Stratt+ kantoor in Zwijndrecht het decor van deze informatieve bijeenkomst. De Nederlandse overheid werkt momenteel aan nieuwe regels voor de samenwerking tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers. Daarom is het essentieel om up-to-date te blijven.

Door een goede positionering op de arbeidsmarkt en proactief maatregelen te nemen, kunnen zzp’ers de impact van de nieuwe wetgeving minimaliseren. Wij organiseerden daarom een gratis seminar, speciaal voor freelancers in de techniek.

Advocaat Sandra Verberk van NewBaze bracht ons op de hoogte van de huidige samenwerkingsvormen en de aanstaande veranderingen. Ze gaf updates over het Wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) en de gevolgen hiervan.

Wat is het Wetsvoorstel VBAR?

Het Wetsvoorstel VBAR is ontworpen om duidelijkheid te scheppen in de beoordeling van arbeidsrelaties. De nieuwe wetgeving introduceert criteria waarmee bepaald wordt of een zzp’er als zelfstandige of als werknemer gezien moet worden. Dit heeft als doel schijnzelfstandigheid te verminderen en misbruik tegen te gaan. Tijdens het seminar kwamen verschillende onderwerpen aan bod.

Belangrijke veranderingen en risico’s voor zzp’ers

  • Beoordeling arbeidsrelaties: de nieuwe criteria kunnen ervoor zorgen dat zzp’ers sneller als werknemers worden beschouwd. Dit kan betekenen dat zij premies en belastingen met terugwerkende kracht moeten betalen. Het verlies van zelfstandigenstatus kan bovendien de flexibiliteit beperken.

  • Rechtsvermoeden van arbeidsrelatie: bij langdurige opdrachten en specifieke criteria kan er een rechtsvermoeden van een arbeidsrelatie ontstaan. Dit houdt in dat een zzp’er eerder als werknemer wordt aangemerkt, met gevolgen voor hun sociale zekerheid en belastingpositie.

  • Verzekeringen en pensioenopbouw: de nieuwe wetgeving kan zzp’ers verplichten tot het afsluiten van verzekeringen en het opbouwen van pensioen. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar draagt bij aan hun financiële stabiliteit en bescherming op de lange termijn.

Duurzame werkrelaties

Tijdens het seminar werd ook besproken hoe bedrijven en zzp’ers hun samenwerking kunnen versterken. Door duidelijke afspraken te maken en wederzijds begrip te kweken, kunnen we een duurzame en gezonde werkrelatie opbouwen. Dit vraagt dat alle partijen contracten en samenwerkingen opnieuw bekijken.

Het was inspirerend om te zien hoe geïnteresseerd iedereen was. Dit werd versterkt door boeiende gesprekken. Kritische vragen en duidelijke uitleg gaven inzicht in de plannen van de overheid en het nieuwe Wetsvoorstel.

Afsluitende netwerkborrel

Wij kijken terug op een leerzaam en verbindend seminar en danken iedereen die aanwezig was of interesse heeft getoond. We hopen dat dit evenement zzp’ers aan het denken heeft gezet over de mogelijke gevolgen van het Wetsvoorstel VBAR en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. Na afloop vond er uiteraard een gezellige netwerkborrel plaats.

Creëer verbindingen

Ben jij ook geïnteresseerd in gratis seminars of workshops in de techniek? Houd dan zeker onze socials in de gaten. Stratt+ organiseert namelijk meerdere keren per jaar vakinhoudelijke events speciaal voor technische professionals.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Stratt+ biedt aan freelancers? Bekijk dan onze pagina speciaal voor zzp’ers in de techniek. We komen graag met je in contact!

Word jij de nieuwe 

Verbinding en kennisdeling: geslaagd seminar voor technisch zzp’ers

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!