Yara bouwt elektrolyser voor productie groene ammoniak

yara-strattplus-norway

Kunstmestproducent Yara zet in thuisland Noorwegen een nieuwe stap naar een duurzamere toekomst. Het bedrijf laat op haar site in Porsgrunn een elektrolyser bouwen voor de productie van groene ammoniak, waarmee groene meststof wordt gemaakt. Als alles volgens plan verloopt, neemt Yara de nieuwe elektrolyser medio 2023 in gebruik.

Het belang van groenere ammoniakproductie

Het Noorse Yara is een grote producent van kunstmest. In 2020 maakte het bedrijf in totaal 21 miljoen ton kunstmest. Hiervoor gebruikte ze circa 7,7 miljoen ton ammoniak, een van de hoofdbestandsdelen van kunstmest.

Ammoniak kent vele chemische toepassingen, waarvan kunstmeststof een van de bekendste is. Nadeel van ammoniak is echter dat het een hoge CO2-uitstoot met zich meebrengt. Voor de productie van waterstof, waaruit ammoniak wordt gewonnen, is namelijk een grote hoeveelheid aardgas nodig.

Yara heeft met het oog op de toekomst besloten om diverse bedrijfsprocessen te verduurzamen. Het vervangen van aardgas als grondstof voor de productie van ammoniak is een heel belangrijke stap. Yara heeft hiervoor verschillende initiatieven in de steigers staan.

Met behulp van groene ammoniak kan overigens niet alleen duurzame kunstmest worden gemaakt, maar bijvoorbeeld ook koolstofarme scheepsbrandstof. Groene ammoniak is daarmee een veelbelovende waterstofdrager voor duurzame energietoepassingen.

Wat doet een elektrolyser?

Elektrolysers kunnen dus bijdragen aan groenere ammoniakproductie. Maar hoe werkt dat precies? Een elektrolyser is een systeem dat elektriciteit gebruikt om samengestelde stoffen te ontleden tot enkelvoudige stoffen. Dit gebeurt onder hoge druk en temperatuur. Splitst een elektrolyser waterstofgas en stikstofgas (uit de lucht), dan ontstaat ammoniak.

Met de 24 MW elektrolyser worden koolwaterstoffen in het huidige ammoniakproces vervangen. Zodra hij in productie gaat, kan Yara in Porsgrunn 20.500 ton groene ammoniak per jaar produceren. Dit levert jaarlijks 60 tot 80 duizend ton groene meststof op.

Duurzaamheid bij Yara Sluiskil

Naast de bouw van de elektrolyser in Porsgrunn, heeft Yara vergelijkbare plannen voor haar locatie in Sluiskil in Zeeland. Stratt+ werkt hier al jaren met Yara samen. We kijken dan ook uit naar deze nieuwe, duurzame ontwikkeling.

De elektrolyser die in Sluiskil moet komen te staan, heeft een vermogen van maar liefst 100 MW. Yara werkt hiervoor samen met windmolenexploitant Ørsted. De elektrolyser moet gebruik gaan maken van de offshore windenergie van Ørsted, die onder meer wordt opgewekt in de windparken Borssele 1 en 2.

Als de 100 MW elektrolyser er komt, zou hij 75.000 ton groene ammoniak per jaar gaan opbrengen, goed voor circa vier procent van de totale ammoniakproductie in Sluiskil. Dat lijkt misschien weinig, maar dit is wel degelijk een belangrijke, innovatieve stap. Momenteel bestaat groene ammoniak, afgeleid van groene waterstof, namelijk helemaal nog niet.

De beslissing over het wel of niet bouwen van de nieuwe elektrolyser in Sluiskil, wordt ergens begin 2022 genomen. Of hij er komt, is deels afhankelijk van publieke cofinanciering. Waterstof uit hernieuwbare energiebronnen is momenteel namelijk nog fors duurder dan fossiele waterstof. Bij Stratt+ hopen we natuurlijk dat de financiering rondkomt en dat ook deze elektrolyser over enkele jaren in productie gaat.

We horen graag van je!

Wil jij meewerken aan duurzame technische projecten? Of ben je juist toe aan een vast technisch dienstverband? Neem dan eenvoudig contact met ons op, we zijn je graag van dienst. Meer interessante content lezen? Volg dan onze socials.

Bronnen: Yara, Industrielinqs.

Word jij de nieuwe 

Yara bouwt elektrolyser voor productie groene ammoniak

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!