De industrie kan niet zonder inspecties. Door machines en installaties regelmatig te controleren, worden veiligheidsissues voorkomen en blijft alles soepel draaien. Zo lopen productieprocessen geen vertraging op. Het werk in de industrie wordt echter ook steeds intensiever. En er wordt vaker onder gevaarlijke omstandigheden gewerkt, zoals onder water. Dat heeft gevolgen voor de veiligheid van inspecties. Kan robotica helpen om industriële inspecties veiliger te maken? Wij vertellen je er meer over.
Waarom robots gebruiken in de industrie?
Het gebruik van robots in de industrie heeft veel potentie. Steeds meer bedrijven kiezen er dan ook voor om robots te gebruiken, bijvoorbeeld bij inspecties. Welke voordelen bieden ze precies?
Misschien wel het grootste voordeel van robots is dat ze op plekken kunnen komen die voor een mens niet (of minder) veilig zijn om te betreden. Het gaat dan bijvoorbeeld om besloten ruimten. Door robots te gebruiken, kan een technisch werkgever de werkomgeving dus een stuk veiliger maken.
De robots van tegenwoordig zijn van veraf bedienbaar, waardoor een inspecteur op veilige afstand kan meekijken. Dit komt uitstekend van pas bij de inspectie van bijvoorbeeld tanks, vaten, leidingen en warmtewisselaars.
Daarnaast zijn robots betrouwbaarder in hun gegevensverzameling. Ze werken met veel precisie, ook in moeilijk begaanbare omgevingen. Voor de inspecteur is dit erg prettig. Hij kijkt de beelden van de robot later rustig terug en zoomt in naar wens. Dit helpt fouten te voorkomen.
Het gebruik van robots voor bijvoorbeeld inspecties brengt dus vele voordelen met zich mee: het werkproces wordt veiliger, de kwaliteit van verzamelde gegevens gaat omhoog en er gaat minder geld verloren door fouten.
Wat kunnen robots allemaal?
Robots kunnen allerlei taken op zich nemen in de industrie. Wij zien dat ze niet alleen worden gebruikt voor inspectiewerk, maar dat ze ook in staat zijn om onderhoud uit te voeren. Denk hierbij aan cleaningwerkzaamheden en het repareren of het vervangen van onderdelen.
Dat robots heel veelzijdig zijn, bewijst ook recent onderzoek van LRQA. Het bedrijf voerde test-inspecties uit met drones (vliegende robots) en crawlers (robots op wielen) in besloten ruimten. Tijdens dit onderzoek richtte men zich specifiek op drukvaten.
Drukvaten zijn bedoeld om vloeistoffen of gassen onder een bepaalde druk te houden die sterk verschilt van de omgevingsdruk. De vaten zijn vaak groot en donker en zitten vol met metalen structuren. Voor inspecteurs zijn ze daarom niet altijd veilig om te betreden.
Tijdens het onderzoek kwamen er verschillende robots voorbij. De Elios 2, bijvoorbeeld, een drone met schokbestendige payloads die ideaal is voor kleine ruimtes. En de Hausbots tethered crawler, die dankzij drukverschilzuiging elk oppervlak – zelfs muren – kan beklimmen. Of wat dacht je van de tethered crawler? Deze robot kan niet alleen goed vooruit in kleine ruimten, maar voert ook nog eens probleemloos ultrasound- en laserscans uit.
Wat vooral opviel, was de helderheid van de videobeelden van de drones en crawlers. De robots konden zelfs scherpe beelden produceren in donkere en stoffige omgevingen. De kwaliteit van robotcamera’s wordt dan ook continu verbeterd. Dat belooft wat ons betreft veel voor de toekomst van geautomatiseerd inspectiewerk.
Voorwaarden voor robotgebruik in de toekomst
Voor het gebruik van robots voor inspecties in de industrie is nog wel behoefte aan een belangrijke verbetering. Het is essentieel dat de robots van de toekomst langer meegaan. Drones kunnen nu vaak nog maar tien minuten vliegen.
Vooral voor inspecties in grote ruimten met veel pijpplaten ertussen is dat een erg kleine marge. Daarom is het belangrijk dat de robots van de toekomst langer meegaan tussen oplaadbeurten in.
Voor bedrijven geldt ten slotte dat zij ook een belangrijke maatregel moeten treffen als ze drones willen gebruiken. Een drone mag namelijk niet zomaar overal vliegen. Hier bestaan Europese regels voor.
Wil een bedrijf dus gebruikmaken van een drone voor industriële inspecties, dan moet het hiervoor eerst toestemming vragen aan de overheid. Zodra die toestemming er echter is, kunnen de veiligere inspecties van start gaan.
We horen graag van je!
Meer interessante verhalen lezen uit de industrie? Volg ons dan op onze socialmediakanalen. Heb je vragen over een van onze vacatures of ben je op zoek naar een nieuwe technische uitdaging? Neem dan gerust contact met ons op.
Bron: IndustrieVandaag
Fotocredits: Flyability