3 tips waarmee jij de beste technische zzp-opdrachten scoort

Passende zzp-opdrachten in de techniek - Stratt+ 03

Ben jij zpp’er in de techniek? Dan heb je waarschijnlijk genoeg keus aan opdrachten. Je hoeft maar in te loggen op LinkedIn of je ziet alweer vijf+ job offers in je inbox verschijnen. Maar als zpp’er wil je natuurlijk niet zomaar elke opdracht aannemen; deze moet wel echt bij jou passen. Met deze 3 tips scoor je als zzp’er gegarandeerd de beste (vervolg)opdrachten.

Tip 1: Maak meer gebruik van acquisitie

Wil je als technisch zzp’er passendere opdrachten, dan is het goed om meer met acquisitie te doen. Dit is een van de beste manieren om nieuwe klanten en opdrachten te vinden. Voor veel technici is acquisitie echter best een uitdaging. Niet iedere technisch zzp’er is even commercieel ingesteld of heeft zin om zich hiermee bezig te houden.

Dat snappen wij heel goed. Het liefst concentreer jij je op waar je goed in bent en waar je van houdt: jouw technische werk. Ook vraag jij je misschien af of je acquisitie wel nodig hebt. De opdrachten stromen immers toch wel binnen uit je huidige netwerk.

Toch kan acquisitie van grote waarde zijn voor jou als technisch zzp’er. We zetten de voordelen op een rijtje. Met acquisitie krijg je: nieuwe klanten, een groter netwerk én eerder inzicht in nieuwe kansen in jouw vakgebied. Dit zorgt er allemaal voor dat je meer invloed hebt op de soort opdrachten die je binnenhaalt. Vergelijk het eens met als je niets doet. In dat geval vertrouw je alleen op je bestaande netwerk en bepaalt jouw omgeving welke opdrachten en klanten je binnenhaalt – in plaats van jijzelf.

Het liefst concentreer jij je op waar je goed in bent en waar je van houdt: jouw technische werk.

Met de volgende eenvoudige tips word je als technisch zzp’er beter in acquisitie. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je mensen vaak meerdere keren moet spreken voordat ze met je in zee gaan. Heb je contact gehad met een potentiële klant, hang hier dan altijd een vervolgactie aan. Daarnaast raden wij je aan om goed te bedenken hoe je een klant gaat benaderen. Doe je dit telefonisch, via e-mail of toch liever via social media? Wat het beste werkt, kan uiteraard ook per bedrijf verschillen.

Zorg daarnaast dat je precies weet wat je wil vertellen. Zorg voor een goed verhaal en oefen dit een aantal keer. Misschien heb je weleens gehoord van de elevator pitch. Dit is een korte presentatie van maximaal twee minuten waarin je anderen overtuigt van jouw potentie. Benoem hierin ook de meerwaarde die jij een klant kunt bieden in vergelijking met jouw concurrentie. Dit laatste is misschien wel belangrijker dan ooit, want er komen steeds meer zzp’ers bij in Nederland. Door een elevator pitch te oefenen, overtuig jij een klant in een paar zinnen waarom hij juist jou als zzp’er moet inhuren voor die ene mooie opdracht.

Tip 2: Verdiep je in de klant

Een van de voordelen als technisch zzp’er is dat jij je eigen klanten (en opdrachten) kunt kiezen. Het loont hierbij om je goed voor te bereiden. Verdiep je altijd grondig in een potentiële nieuwe klant.

Hoe doe je dit het beste? Kijk eerst in welke markt de potentiële klant actief is en waar behoefte aan is. Verdiep je daarnaast in de missie en visie van de klant. Als je goed inzicht hebt in deze zaken, kun je veel beter bepalen of een klant echt bij jou past. En door te zorgen voor een goede klik tussen jou en de klant, zul je als technisch zzp’er veel meer plezier beleven aan een opdracht.

Daarnaast kun je jezelf nog meer vragen over een potentiële klant stellen. Hebben ze projecten lopen die je interessant vindt? Kun jij je expertise in deze opdrachten kwijt? Ben je daarnaast in staat om het gewenste werk te leveren? En betaalt de klant wel op tijd?

Het kan soms lastig zijn om al deze vragen te beantwoorden. Misschien twijfel je wel of een bedrijf echt bij je past. Kijk dan of je als technisch zzp’er eerst een kleinere opdracht voor deze klant kunt doen voordat je een langere verbintenis aangaat.

Tip 3: Blijf up-to-date in jouw vakgebied

Ontwikkelingen in de techniek volgen elkaar razendsnel op. Het is erg belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en uitdagen. Als technisch zzp’er begrijp jij dat als geen ander. Speel je hier goed op in, dan vergroot je jouw kansen op passende opdrachten enorm.

Hoe blijf je als technisch zzp’er nu het beste up-to-date in jouw vakgebied? Een eenvoudige actie is om in gesprek te gaan met je netwerk. Bijvoorbeeld met collega’s bij een lopende opdracht. Informeer waar zij mee bezig zijn en wat ze recent hebben geleerd. Knoop daarnaast ook eens een gesprek aan met anderen in jouw netwerk. Vraag bijvoorbeeld je buurman, kennis of die ene studiegenoot van vroeger eens waar zij nou mee bezig zijn. Wie weet kun je wel iets voor elkaar betekenen.

Houd daarnaast je social media, zoals LinkedIn en Facebook, in de gaten en volg hierop interessante personen en bedrijven. Vaak zul je zien dat zij nieuws, evenementen en blogposts delen. En soms bieden ze zelfs een nuttige workshop aan.

Houd jouw kennis als technisch zzp’er daarnaast up-to-date via bijscholing. Dit kan op allerlei manieren. Voor sommige vakgerelateerde certificaten zul je een officiële training of cursus moeten volgen. Maar er zijn ook volop mogelijkheden om online tutorials te volgen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens bij ROVC, een van de grootste technisch opleiders in Nederland. De juiste trainingen kunnen wonderen doen voor jouw technische vakkennis en het vinden van goede opdrachten.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Tot slot kun je ‘ouderwets’ naar events gaan. Vrijwel elke branche organiseert wel bijeenkomsten. Naast dat je hier nieuwe kennis opdoet, is het een prima gelegenheid om je netwerk uit te breiden. Je treft hier immers mensen met dezelfde interesses. Ook zijn er vaak bedrijven van de partij die nieuwe opdrachten hebben voor technisch zzp’ers zoals jij.

De kans is groot dat het toepassen van deze tips je allerlei nieuwe inzichten en ideeën oplevert. En mogelijk scoor je tegelijk ook een leuke, nieuwe opdracht als technisch zzp’er.

Bonustip: schakel de hulp in van Stratt+

Houd jij je liever niet bezig met acquisitie? Focus je veel liever op het uitvoeren van een mooie technische klus? Waarschijnlijk is het antwoord op beide vragen ‘ja’. Kies je voor een uitdaging als technisch zzp’er bij Stratt+, dan hoef jij je hier geen zorgen om te maken. Bij ons zit je niet vast aan allerlei verplichtingen, maar is alles voor jou als zpp’er wel uitstekend geregeld.

Kom je als zzp’er bij ons werken, dan levert dit je veel op. Je hoeft je niet bezig te houden met acquisitie, maar je hebt wel zekerheid. Je profiteert namelijk van de voordelen van ons grote netwerk. Wij hebben de mooiste opdrachten in de techniek en werken alleen met betrouwbare opdrachtgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Wij vinden voor jou een passende opdracht

Bij Stratt+ aan de slag gaan als zzp’er? Wij gaan altijd voor de ultieme match en vinden voor jou die technische opdracht waarin jij al je expertise kwijt kunt. Neem gerust contact op.

Word jij de nieuwe 

3 tips waarmee jij de beste technische zzp-opdrachten scoort

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!