Assurance provider LRQA heeft de handen ineengeslagen met Shell voor het goedkeuren van 3D-printen voor veiligheidskritische toepassingen. Hier waren nog geen gangbare wereldwijde normen voor, maar daar brengen LRQA en Shell verandering in. We vertellen je meer over deze interessante ontwikkeling.
De potentie van additive manufacturing
3D-printen, of additive manufacturing, wordt steeds gebruikelijker in fabricageprocessen. Het heeft dan ook vele voordelen. 3D-printen kan kosten en levertijden reduceren en zorgen voor een kleinere CO2-voetafdruk in de bevoorradingsketen. Bovendien brengt het ons dichter bij een circulaire economie.
Met name reserveonderdelen zijn nuttig om 3D te kunnen printen. Het beheer hiervan brengt immers vele logistieke uitdagingen met zich mee. Zijn er te weinig onderdelen beschikbaar, dan kan dit ertoe leiden dat een faciliteit moet worden stilgelegd. Maar slaat een bedrijf te veel onderdelen in, dan is dat een verspilling van opslagcapaciteit en kapitaal.
Ook voor verouderde onderdelen kan additive manufacturing uitkomst bieden. Dit is vooral interessant bij onderdelen die niet meer worden gemaakt. 3D-printen heeft de potentie om de levensduur van verouderde apparatuur te verlengen en daarmee de toeleveringsketen te vereenvoudigen.
CE-certificering voor 3D-printen drukvat
Een onderdeel is veiligheidskritisch als het uitvallen hiervan kan leiden tot aanzienlijke veiligheidsrisico’s voor mens of omgeving. Hier bestaan logischerwijs strenge normeringen voor. Voor het 3D-printen van dergelijke onderdelen waren die normeringen er nog niet.
De technologie ontwikkelt zich echter in rap tempo en biedt zoals gezegd vele voordelen. Daarom is het essentieel dat er vertrouwen komt in het gebruik van 3D-geprinte producten en de toepassing hiervan.
Shell en LRQA hebben nu aan de kwalificaties voldaan voor een CE-certificering (verplicht voor EU-producten) voor het 3D-printen van een drukvat. Shell mag dit onderdeel 3D-printen in eigen huis. Hiermee is certificering voor additive manufacturing voor drukapparatuur niet ver weg meer.
Additive manufacturing als wereldwijde norm
Additive manufacturing-technologie moet wereldwijd de norm worden. Daarom worden momenteel bijna zestig verschillende internationale certificeringsnormen opgesteld voor de toepassing hiervan.
Om de 3D-print-technologie gangbaarder te maken, is het echter wel essentieel dat de hele supply chain intensief samenwerkt, van gespecialiseerde printshops en assurance providers tot aan eindgebruikers.
Wat ons betreft is dat echter zeker de moeite waard. Door 3D-printen kunnen veiligheidskritische onderdelen namelijk in 75 procent minder tijd worden geproduceerd dan met conventionele methoden.
Ook in andere sectoren wordt additive manufacturing steeds belangrijker. Zo speelt 3D-printen in de bouw bijvoorbeeld een steeds grotere rol en zorgt de techniek hier voor meer duurzaamheid.
We horen graag van je!
Vond je dit een interessant artikel? Volg ons dan op onze socialmediakanalen voor meer boeiende techniekcontent. Klaar voor een nieuwe uitdaging in de techniek? Neem eenvoudig contact met ons op. We helpen je graag!
Bron: IndustrieVandaag