De bouw is momenteel volop in beweging. Aan de ene kant is er een groot woningtekort in Nederland. Er moeten in hoog tempo veel woningen bijkomen. Tegelijk is het echter ook belangrijk dat de sector verduurzaamt. Om deze veranderingen mogelijk te maken, is technisch personeel onmisbaar. En dat brengt kansen met zich mee. Wij vertellen je welke kansen er zijn voor technici in de bouw én hoe Stratt+ jou kan helpen om deze te grijpen!
Bouwsector in de lift
De grootste uitdaging in de Nederlandse bouwsector is met afstand het woningtekort. Begin 2022 is er vraag naar bijna 280 duizend extra woningen en experts verwachten dat dit aantal de komende jaren nog verder oploopt.
Het kabinet heeft daarom de ambitie om het komende decennium 100.000 nieuwe woningen per jaar te realiseren. Als dit lukt, telt Nederland in 2030 een miljoen extra huizen. Het moet hierbij niet alleen om nieuwbouw gaan, maar ook om bestaande ruimtes, zoals kantoren, die getransformeerd worden tot woonruimtes.
De behoefte aan meer woningen zorgt dat de bouwsector groeit en er meer banen bijkomen. Technici in de bouw zijn dan ook onmisbaarder dan ooit en hebben nu de kans om aan allerlei interessante projecten mee te werken.
Duurzaamheid in de bouw steeds belangrijker
Er is dus behoefte aan meer woningen, maar dit proces moet niet worden overhaast. De bouwsector maakt namelijk ook een andere belangrijke transformatie door: verduurzaming.
Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn, ook als het gaat om de bouw. Dit houdt in dat men grondstoffen op efficiëntere wijze inzet en er minder primaire grondstoffen – stoffen die uit de natuur worden gewonnen – worden gebruikt.
Naast de bekendere oplossingen als zonnepanelen op het dak of de installatie van een warmtepomp, zijn er nog veel meer opties voor ‘groenere’ bouw. Benieuwd wat er al mogelijk is? We benoemen drie belangrijke ontwikkelingen.
Voorbeelden van duurzaam bouwen
Ten eerste wordt ‘biobased’ bouwen belangrijker. Dit is het bouwen met materialen die snel weer terug groeien nadat ze geoogst zijn. Biobased materialen zijn vaak volledig recyclebaar én in staat om CO2 op te nemen uit de atmosfeer. Voorbeelden van biobased-toepassingen zijn isolatiemateriaal en vloeren gemaakt van riet en vezelplaten van zeewier.
Daarnaast wordt nieuwe technologie steeds belangrijker. Dankzij robotica en 3D-printen zijn er bijvoorbeeld minder koolstofintensieve materialen nodig. Ook BIM (Building Information Model) zorgt voor meer duurzaamheid in de bouw. Met BIM bereid je een project virtueel voor nog voor de uitvoering van start gaat. Dit helpt betrokkenen om beter op onverwachte situaties te anticiperen. En dat leidt weer tot minder verspilling van tijd en materialen.
En ten slotte wordt ook prefab bouwen steeds belangrijker. ‘Prefab’ staat voor prefabricage. Dit houdt in dat materialen van tevoren in een fabriek tot bouwonderdelen worden getransformeerd. Bij aankomst op de bouwplaats kunnen ze dan direct worden verwerkt. Prefabricage kost niet alleen minder energie, maar zorgt ook voor minder afval.
Wat betekenen de ontwikkelingen in de bouw voor technici?
Voor technisch specialisten zijn er in de bouw meer kansen dan ooit. Als technicus kun je aan allerlei unieke (nieuw)bouw- en verduurzamingsprojecten meewerken, of je nu al een tijdje werkzaam bent in de bouw of juist de overstap wil maken naar deze boeiende sector.
Er zijn verschillende kansrijke functies. Voor de bouw van (duurzame) woningen en het verduurzamen van bestaande woningen zijn bijvoorbeeld meer werkvoorbereiders, planontwikkelaars en planvoorbereiders nodig.
Ook planologen zijn belangrijk. Zij kunnen de schaarse Nederlandse grond op efficiënte wijze ordenen, met respect voor klimaat en omgeving. Of wat dacht je van veiligheidskundigen? Zij zorgen dat al die extra bouwprojecten voor iedereen veilig verlopen.
Als technicus heb je daarnaast nog een extra streepje voor als je ervaring hebt met de nieuwste (duurzame) technieken, zoals biobased en prefab bouwen of de toepassing van robotica, 3D-printen en BIM.
Welke functie of uitdaging jij ook kiest, je krijgt er hoe dan ook veel voor terug. Je levert een essentiële bijdrage aan de strijd tegen het woningtekort in Nederland. En tegelijk help je Nederland te verduurzamen. Werken in de bouw is dus bijdragen aan de toekomst!
Wat betekent Stratt+ voor bedrijven in de bouw?
Stratt+ werkt samen met diverse organisaties die actief zijn in de bouw. Twee van onze partners zijn het Rijksvastgoedbedrijf en bouwbedrijf elk uit Zwijndrecht.
Het Rijksvastgoedbedrijf is de vastgoedorganisatie van de Rijksoverheid. Het bedrijf beheert en onderhoudt een breed scala aan vastgoed. Het Rijksvastgoedbedrijf zet gebouwen en terreinen op zo’n manier in dat zij economische en maatschappelijke meerwaarde creëren.
Ga je via Stratt+ aan de slag bij het Rijksvastgoedbedrijf, dan wacht jou veel afwisseling. Je kunt bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden gaan verrichten aan gevangenissen, defensieterreinen, ministeries, havens, monumenten of zelfs paleizen.
Renovatie- en onderhoudsbedrijf elk richt zich met name op bedrijven, woningcorporaties en VvE’s. Elk zorgt, naast meer woonruimte, voor meer duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid in de wijk. Zo levert elk prefab-oplossingen die volledig in hout zijn uitgevoerd en gebruikt het standaardmodules en -componenten waardoor woningen betaalbaar blijven.
Dat Stratt+ jou ook prima kan helpen met een carrièreswitch naar de bouw, bewijst onze collega Scarlett. Scarlett werkt als planvoorbereider bij elk, maar komt oorspronkelijk niet uit de bouw; ze werkte hiervoor onder meer in de evenementbranche. Ze vond het daarom best spannend om de overstap naar de bouw te maken. Toch is dit haar – mede dankzij Stratt+ – gelukt. Meer weten over Scarletts werk als planvoorbereider? Lees haar verhaal.
Onze vacatures in de bouw
Benieuwd naar de vacatures van Stratt+ in de bouw? Wij bieden je graag een kijkje in ons aanbod. Zo hebben we momenteel een interessante vacature voor de functie van Werkvoorbereider Vastgoed. In deze rol werk je aan diverse bouwprojecten en bereid je deze voor tot in de puntjes.
Daarnaast hebben we nog diverse andere bouwvacatures openstaan. Zo bieden we momenteel onder meer kansen aan contractmanagers en planologen, bijvoorbeeld om aan duurzame bouw- of renovatieprojecten mee te werken.
We komen graag in contact
Ben jij een technicus in de bouw en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je de overstap maken naar deze boeiende sector? Wat jouw situatie ook is, Stratt+ heeft de expertise in huis om je verder te helpen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We horen graag van je!