5 ontwikkelingen die ons elektriciteitsnet veranderen

Elektriciteitsnet van de toekomt Stratt+

Duurzame elektrische oplossingen worden steeds belangrijker in de industrie. Om deze door te kunnen voeren, is het belangrijk dat we ons elektriciteitsnet veranderen. De volgende vijf ontwikkelingen leggen de basis voor ons toekomstige elektriciteitsnet.

1. Flexibel elektriciteitsnet

Bij gedistribueerde energieopwekking worden kleinere, gedecentraliseerde bronnen gebruikt om elektriciteit dicht bij de energiegebruiker op te wekken. Voorbeelden hiervan zijn zonnecellen en warmtekrachtinstallaties.

Deze energiebronnen maken het elektriciteitsnet flexibeler. Dit werkt ten eerste via batterijopslag. Consumenten kunnen goedkope hernieuwbare zonne-energie optimaal inzetten door thuisaccu’s te koppelen. Ook integreert men steeds vaker gedistribueerde energiebronnen in net-interactieve gebouwen voor efficiënter energiegebruik.

Voor het beheer van gedistribueerde energiebronnen zijn modernere managementsystemen nodig. Nutsbedrijven digitaliseren hun netwerkbeheersysteem daarom met oplossingen als ADMS en DERMS.

2. Infrastructuur van elektriciteitsnetten is gedateerd

Zo’n twintig procent van alle elektriciteitsnetten is in de aankomende tien jaar aan vervanging toe. Door overbelasting en netstoringen werkt apparatuur slechter. Daarnaast is er behoefte aan een flexibel elektriciteitssysteem. De vraag naar energie verandert namelijk continu.

De levenscyclus van elektriciteitsnetten wordt nu nog niet optimaal benut. Met nieuwe technologie (onder meer digital twins) kunnen we specifieke levensfasen van het elektriciteitsnet nabootsen. Door hier vervolgens data over te delen kunnen we activabeheer en ADMS-software beter integreren. Dit scheelt exploitanten veel terugkerend werk en maakt de levenscyclus van elektriciteitsnetten efficiënter.

3. Ontstaan van nieuwe verdienmodellen

Distributie-nutsbedrijven hebben te maken met zowel lokale als regionale wetten. Energieregelgevers checken wat deze bedrijven uitgeven en hoe ze presteren. Op basis hiervan bepalen de regelgevers hoeveel vergoeding ze krijgen.

Steeds meer nutsbedrijven krijgen te maken met innovatievere regulering. Regelgevers koppelen stimulansen bijvoorbeeld aan bedrijfsprestaties. In combinatie met actief netwerkbeheer (ANM) biedt dit distributie-nutsbedrijven nieuwe planningsopties. Denk hierbij aan flexibele verbindingen en dynamische spanningsregeling.

4. De nieuwe energie? Data!

Men verwacht dat de markt voor big data-analyse in de energiesector flink zal stijgen. Voor 2021-2026 is de prognose meer dan elf procent samengestelde jaarlijkse groei. Energiebedrijven proberen namelijk steeds efficiënter met energie om te gaan.

Met data kunnen bedrijven hun waarde vergroten. Data helpen organisaties bijvoorbeeld om hun infrastructuur beter te beheren en onderhoud efficiënter uit te voeren.

Daarnaast hebben bedrijven de optie om een datagedreven elektriciteitsnet te combineren met kunstmatige intelligentie. Hiermee verbeteren ze hun CAPEX en verminderen ze hun OPEX. Daarnaast stimuleren bedrijven consumenten zo om prosumenten (iemand die tegelijk producent en consument is) te worden.

5. Risico’s van cybersecurity

De elektriciteitssector heeft steeds meer last van cybersecurity-risico’s. Dit komt onder meer door digitalisering en de toepassing van internet voor operationele technologie. De kans op cyberaanvallen stijgt hierdoor. Ook geopolitieke spanningen kunnen leiden tot meer cyberaanvallen.

Dit vraagt om sterkere elektriciteitsnetten en bijpassende maatregelen. Bijvoorbeeld door technologieën tussen digitale netten te verbinden via nieuwe architectuur. Zo verhinderen we cyberaanvallen. Daarnaast moet architectuur toekomstbestendig zijn. Dit kunnen we onder meer bereiken door deze event- of datagedreven te maken.

Samenwerken voor een succesvolle energietransitie

Digitale transformatie is een complex proces dat stap voor stap plaatsvindt. Het vraagt om nieuwe manieren van plannen en onderhouden, optimaliseren en automatiseren. Bedrijven willen toekomstbestendiger worden, maar hebben te maken met veel soorten technologieën en snel veranderende regelgeving.

Nutsbedrijven moeten samenwerken om de energietransitie mogelijk te maken. Hierbij is het belangrijk dat ze data uitwisselen. Zo worden zij energiebedrijven van de toekomst.

Bijdragen aan de toekomst van de elektriciteitssector?

Wij helpen je graag om jouw volgende uitdaging in de elektrotechniek te vinden! Neem eenvoudig contact met ons op.

Bron: IndustrieVandaag

Word jij de nieuwe 

5 ontwikkelingen die ons elektriciteitsnet veranderen

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!