De energietransitie lastig? Zeker! Gelukkig gaan we bij Bennet Engineering en Stratt+ geen uitdaging uit de weg. Samen maken we de energietransitie mogelijk in ons werkveld, de havens van Antwerpen-Brugge en Rotterdam. Goede samenwerking is hierbij onmisbaar.
Samen toewerken naar CO2-neutrale havens en industrieën
De havens van Antwerpen-Brugge en Rotterdam zijn levensaders voor de Belgische en Nederlandse economieën. Ze spelen een cruciale rol in de internationale handel, zijn een uitstekende vestigingsplaats voor veel soorten bedrijven en bieden enorme werkgelegenheid. In en om de haven van Antwerpen-Brugge werken dagelijks ongeveer 164.000 mensen en in de Rotterdamse haven en omgeving 385.000 mensen.
Onze Belgische partner Bennet Engineering heeft diverse opdrachtgevers in de haven van Antwerpen-Brugge. Hier dragen zijn technici elke dag bij aan innovatie en (duurzame) ontwikkelingen. Hetzelfde geldt voor Stratt+ in de haven van Rotterdam.
Beide havens staan voor een groot aantal uitdagingen. Voorbeelden hiervan zijn de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. De wereld verandert namelijk snel en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Het doel van Antwerpen-Brugge en Rotterdam hierin is helder: beide havens willen in 2050 klimaatneutraal zijn.
Hoe gaan ze dit realiseren? De grote innovatiekracht van de havens is ten eerste essentieel. Hierdoor kunnen ze de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid naar hun hand zetten. Dit proces kan daarnaast nog meer vorm krijgen door intensieve samenwerking. Door kennis en krachten, zoals financiële middelen, te bundelen, worden beide havens relevanter en weerbaarder.
Niels Vankrunkelsven, Energietransitie-specialist bij Bennet Engineering, legt uit: “Het is belangrijk om kennis te delen en door middel van samenwerking de transitie te versnellen. De goede relatie tussen Vlaanderen en Nederland zou dan ook de ideale fundatie kunnen bieden voor een samenwerking tussen het consortium Port of Antwerp-Bruges en de Rotterdamse haven.”
Zo geven wij deze samenwerking vorm
Samenwerking is ook relevant voor de organisaties die in de havens van Antwerpen-Brugge en Rotterdam actief zijn. Zij kunnen niet achterblijven op het gebied van verduurzaming. Anders dreigt de markt hen af te stoten en verliezen ze hun bestaansrecht.
Meegaan met de energietransitie vraagt om een consistente strategie. Bennet Engineering en Stratt+ helpen elkaar hierin. Door samen te werken groeien we op een ‘groene’ manier. We leren elke dag van elkaar en verbreden daarnaast onze kennis van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door onze collega’s een cursus aan te bieden over duurzame business development en de energietransitie.
Duurzaamheid is dus een grote drijfveer in wat we doen. Waarom we hieraan willen meebouwen? Niels Vankrunkelsven vat dit mooi samen: “Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de impact van klimaatverandering op de maatschappij en onze omgeving beperkt wordt. Daarom hebben we besloten om een actieve rol aan te nemen in de energietransitie.”
Door samen te werken kunnen Bennet Engineering en Stratt+ bovendien een grotere markt bedienen. Onze pool van kandidaten is nu veel breder dan voorheen en we brengen onze kandidaten bij elkaar onder de aandacht. Bijvoorbeeld in aangrenzende regio’s als Noord-Brabant. We opereren namelijk in een soortgelijke markt en vervullen veelal dezelfde soort technische functies.
Volop uitdagende projecten voor technici in de havens
De energietransitie creëert veel nieuwe banen. Voor technisch specialisten zijn er volop baankansen in de havens van Antwerpen-Brugge en Rotterdam. Bennet Engineering en Stratt+ spelen daar, als onderdeel van Copus Group, goed op in. Hoe doen we dat?
Bennet Engineering werkt in de haven van Antwerpen-Brugge onder meer samen met BASF, Bayer en Indaver. Belangrijke partners van Stratt+ in de Rotterdamse haven en omgeving zijn bijvoorbeeld Koole Terminals, Neste en Gate terminal. Deze toonaangevende multinationals investeren volop in technologieën die de energietransitie mogelijk maken.
Het gaat bijvoorbeeld om technologieën op het gebied van windenergie, waterstofgas, elektrificatie en carbon capture. Gelukkig zetten de havens hierin al stappen. Zo hebben ze al een gecombineerd windvermogen van 530.000 MW. De bijbehorende projecten zijn over het algemeen complex en uitdagend en daar gaan onze technische harten sneller van kloppen. Daarom bieden Bennet Engineering en Stratt+ het benodigde projectmanagement en de technische ondersteuning aan deze projecten.
Ga je als technicus of ingenieur in de haven van Antwerpen-Brugge of Rotterdam aan de slag, dan help je de toekomst vorm te geven. Dat doe je bovendien in een unieke omgeving waarin innovatie vooropstaat. Werken in de havens is dus een prachtige investering. Ook voor je eigen groei, ontwikkeling én toekomstperspectief.
Wil jij graag meebouwen aan een klimaatneutrale toekomst?
Meer weten over onze technische uitdagingen in de havens van Antwerpen-Brugge en Rotterdam? Neem dan contact met ons op via onderstaande QR-codes!
Bronnen: Port of Rotterdam en Port of Antwerp-Bruges