Wil jij als young technisch professional een nuttige bijdrage leveren op jouw werk? Dan is het belangrijk om effectief met je collega-technici te communiceren. Toch kan dit nog best een uitdaging zijn. Daarom geven we jou 5 tips om als young professional beter te communiceren.
Door slechte communicatie mislukken technische projecten
Waarom is goede communicatie zo belangrijk in een technisch project? Dit heeft allemaal te maken met samenwerking. Als young technisch professional zul je al snel merken dat een technisch project niet zonder goed teamwork kan. Door samen te werken, versterken jij en je collega’s elkaars kwaliteiten. Goede communicatie is hierbij onmisbaar.
Daarnaast ontdek je door een goede samenwerking welke ervaring, kennis en skills jouw collega’s bezitten. Dat is erg nuttig, want als young professional heb je natuurlijk nog veel te leren over het werk in de techniek. Het is dus zeker handig om te weten wat jouw collega’s je kunnen bijbrengen.
Is er sprake van slechte communicatie tijdens een technisch project? Dan is de kans groot dat de oplevering geen succes wordt. Zonder goede communicatie kun je namelijk ook niet efficiënt samenwerken. Hierdoor daalt de moraal en wordt iedereen minder productief. Het levert daarom veel op om goed met jouw collega’s te (blijven) communiceren.
5 tips om je communicatie te verbeteren
Als young technisch professional heb jij je eerste stappen op de arbeidsmarkt gezet. Waarschijnlijk heb je ook al ervaren hoe belangrijk teamwork is (en daarmee communicatie). Goed communiceren kan voor jou aan het begin van je carrière echter nog een uitdaging zijn. Je leert hier meestal weinig over tijdens je opleiding. Daarom geven we jou 5 tips om beter te communiceren.
Tip 1: Luister echt naar wat de ander zegt
Als young technisch professional wil je graag gehoord en begrepen worden. Hetzelfde geldt voor jouw teamgenoten. Onze eerste tip om beter te communiceren is daarom om écht te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Probeer niet meteen een antwoord te formuleren terwijl de ander nog aan het woord is. Begrijp je iets niet helemaal? Vraag dan gerust om opheldering.
Voer daarnaast nooit meerdere gesprekken tegelijkertijd. Multitasking lijkt efficiënt, maar als je tijdens een telefoongesprek ook nog eens je mail zit te checken, valt dat zeker op. Bovendien loop je dan het risico om belangrijke informatie te missen. Dat wil je natuurlijk voorkomen, vooral als je over een complex technisch project praat.
Ook als je het niet helemaal met jouw teamgenoot eens bent, is het belangrijk om goed te blijven luisteren. Hierdoor kun jij je beter in de ander inleven en kom je eerder tot een goede oplossing. Daarnaast voorkom je hiermee misverstanden. Om te laten zien dat je goed naar de ander hebt geluisterd, kun je zijn of haar punten aan het eind van een gesprek nog eens samenvatten.
Tip 2: Let op met wie je praat
Als young technisch professional is het belangrijk om je bewust te zijn van hoe je communiceert, zowel in een direct gesprek als op papier. Praat je met een vriend of een bekende? Dan kun je best afkortingen of spreektaal gebruiken. Maar in een bericht aan je baas of leidinggevende is dit meestal minder gepast.
Daarnaast kan een ander jouw boodschap hierdoor helemaal verkeerd begrijpen. Daarom is onze tip om goed te kijken met wie je praat. Wil je als young technisch professional beter communiceren, stem je communicatie dan goed af op jouw gesprekspartner.
Soms kan het beter zijn om even de telefoon erbij te pakken in plaats van een e-mail te sturen. Je kunt dan makkelijker overleggen, wat vooral prettig is als je veel te vertellen hebt. Dit is ook een goede communicatietip voor als je een gevoelig onderwerp moet bespreken en de reactie van de ander wilt peilen. Dat werkt veel beter in een direct gesprek dan via je computerscherm.
Tip 3: Zorg voor een positieve houding
Als je vaak lacht en positieve energie uitstraalt, zullen anderen ook positiever op jou reageren. Zelfs aan de telefoon zal een ander dit opmerken. Als young technisch professional is dit daarom een goede troef in gesprekken.
Bij face-to-face meetings en video calls is lichaamstaal helemaal key. Daarom geven we je de tip om een open houding aan te nemen. Geef mensen het gevoel dat ze jou makkelijk kunnen benaderen. Sla je armen niet over elkaar heen en maak oogcontact, zodat de ander ziet dat je echt geïnteresseerd bent.
Jouw lichaamstaal verraadt vaak wat je echt bedoelt. Stel, je zegt dat iets ‘geen enkel probleem is’, maar je wordt zichtbaar nerveus, dan snapt jouw gesprekspartner dat je niet meende wat je eerder zei. Zorg daarom dat je lichaamstaal aansluit op wat jij echt bedoelt.
Tip 4: Blijf respectvol in een lastige situatie
Je hebt er vast al een keer mee te maken gehad als young technisch professional: een lastige werksituatie. Iemand heeft een klacht over jouw werk of jij bent zelf juist ontevreden over het werk van een collega. Het is niet altijd even makkelijk om dan goed te blijven communiceren.
Juist op zulke momenten is goede communicatie echter de sleutel tot succes. Onze tip is daarom om in een lastige situatie te laten zien dat je de ander begrijpt en hem of haar respecteert. Hoe meer een ander zich gewaardeerd voelt, hoe beter de onderlinge communicatie zal verlopen. Zo lukt het eerder om samen tot een goede oplossing te komen.
Tip 5: Sta open voor feedback
Feedback is een belangrijk maar lastig onderdeel van goede communicatie. Wil jij jezelf als young technisch professional blijven verbeteren, dan kun je niet zonder. Vraag anderen daarom actief om feedback op jouw werk.
Ongetwijfeld krijg je op zo’n moment ook kritische punten te horen. Trek je dit niet persoonlijk aan, maar zie het als opbouwende kritiek. Besef ook dat de kritiek laat zien hoe de ander een situatie ervaart. Luister daarom rustig naar wat je collega te zeggen heeft en laat het even bezinken. Bedank hem of haar vervolgens voor het geven van de feedback.
Je zult merken dat als je zelf om feedback vraagt, collega’s dit ook eerder van jou accepteren. Let er bij het geven van feedback wel op dat je een goed moment uitkiest. Benoem het niet even snel tussendoor, maar kies een rustig moment waarop je echt samen in gesprek kunt gaan. Dit zal de communicatie zeker ten goede komen.
Pas je deze vijf tips toe? Dan gaat het jou als young professional zeker lukken om beter te communiceren op de technische werkvloer!
Klaar om door te groeien in de techniek?
Wij ontdekken graag hoe jij je verder wilt ontwikkelen als young technisch professional. Neem contact op en zet de volgende stap in jouw carrière! Meer weten over onze werkwijze? Lees dan welke voordelen technische detachering door Stratt+ jou kan opleveren.
Bronnen: FPR Training, Right Management, Wetalent