5G: revolutie in de industrie?

In 2018 plaatsten wij een blog over de uitrol van 5G in Nederland en de mogelijke toepassingen en verwachte voordelen ervan binnen de industrie. Ondertussen leven we in 2020 en is het netwerk verder uitgerold en toegepast. Een goed moment om terug te kijken op onze voorspellingen. Wat zijn de ontwikkelingen van afgelopen jaren en de invloeden hiervan op de industrie?

Uitrol 5G in Nederland

In de zomer van 2020 is de uitrol van 5G in ons land begonnen. De providers in Nederland zijn de huidige infrastructuur stevig aan het uitbreiden om de landelijke dekking te vergroten. Het zal nog wel even duren voordat iedereen kan profiteren van de volledige potentie van het 5G-netwerk. Het huidige 5G-netwerk is gebaseerd op 4G-infrastructuur, waardoor de maximale snelheden nog beperkt zijn. Dit zal in de komende jaren veranderen door het plaatsen van nieuwe 5G-zendmasten. Daarnaast zijn bepaalde snelle frequenties als 3,5 GHz nog niet beschikbaar door lopende contracten. Deze zullen vermoedelijk in 2022 geveild worden.

5G kan net als 4G worden uitgezonden op meerdere frequenties, namelijk op 700MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Het principe geldt dat lagere frequenties minder snel zijn, maar een groter bereik hebben. Momenteel wordt in Nederland alleen gebruikgemaakt van de 700MHz-frequentie. Dit is dus de langzaamste frequentie, maar deze masten hebben het grootste bereik van een aantal kilometer. De 3,5 GHz frequentie zal op zijn vroegst in 2022 worden uitgerold. Deze frequentie is aanzienlijk sneller, maar heeft een bereik van slechts enkele honderden meters. In de praktijk zal deze frequentie in drukbevolkte gebieden worden uitgerold. Tenslotte blijft de 26GHz-frequentie over. Verreweg de snelste optie, maar ook onstabiel. Met deze frequentie moet je direct zicht hebben op de mast om verbinding te kunnen maken. Deze frequentie zal vooral gebruikt worden op evenementen zoals festivals, maar ook op industriële plants waar veel machines snel samen moeten kunnen werken.

De potentie van 5G

Welke voordelen heeft het 5G netwerk voor ons? Ter indicatie, de maximum snelheid van 4G is 225 Mbit/s terwijl 5G de potentie heeft om 10 Gbit/s te bereiken. Recente generaties smartphones zijn 5G-compatibel. Deze telefoons hebben verschillende aangepaste hardware, zoals processoren, om 5G te ondersteunen. Momenteel betekent dit niet meteen dat je hogere down- en upload-snelheden ervaart. Sterker nog, in de meeste testen is het 4G-netwerk sneller. Dit komt doordat de huidige 4G-infrastructuur uitgebreider is, waardoor deze een sterkere verbinding heeft. Dit zal in de nabije toekomst veranderen met het uitbreiden van het 5G- en het afbouwen van het 4G-netwerk.

Industrie 4.0

In 2018 beschreven wij de mogelijke toepassingen van 5G in de industrie. Zo zouden de toegenomen snelheden en uitgebreidere bandbreedte zorgen dat machines meer en sneller met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor kunnen machines in theorie efficiënter functioneren en het ook aangeven als er modificaties of onderhoudt vereist is. Wat hebben we hiervan in de praktijk kunnen zien?

In de afgelopen jaren heeft de industrie de stap gemaakt naar Industrie 4.0. In deze ontwikkeling staan automatisering en connectiviteit centraal. De term ‘Internet of Things’ (IoT) wordt hier regelmatig aan verbonden. Deze trend is al ingezet met het 4G-netwerk, echter zal deze niet aan de toenemende ontwikkelingen kunnen voldoen. Steeds meer apparaten zullen worden verbonden aan het internet en ze zullen meer en meer data gaan delen. Zo kunnen machines bijvoorbeeld zelf bepalen of de productie moet worden aangepast. Het huidige 4G-netwerk heeft simpelweg niet voldoende mogelijke snelheid en bandbreedte om dit betrouwbaar te verwerken.

Conclusie

Door de nog beperkte uitrol van 5G staan ook de toepassingen in de industrie nog aan het begin. De huidige toepassingen zijn vooral testomgevingen. Denk hierbij aan drones die realtime aangeven of de temperatuur in kassen veranderd moet worden, of de machines die direct in contact staan met het magazijn, de logistieke keten en het onderhoudsteam. Zo kan de nieuwe industrie in de toekomst zorgen voor meer efficiëntie en hogere duurzaamheid.

De potentie van 5G zal in de komende jaren pas volledig benut kunnen worden als de infrastructuur voldoende is uitgebreid. Momenteel is er nog geen landelijk bereik en zijn veel machines nog niet compatibel met 5G. Tevens zijn nog niet alle frequenties beschikbaar die beter geschikt zijn om de toepassingen in de industrie te boosten. Na volledige uitrol van het 5G-netwerk zal de wereld meer verbonden zijn dan ooit tevoren.

Wil jij deze ontwikkelingen meemaken? Misschien is het dan tijd voor een nieuwe uitdaging in de industrie! Of heb jij suggesties voor een volgend blog? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar welkom@stratt.nl. Wij horen graag van jou.

Word jij de nieuwe 

5G: revolutie in de industrie?

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!