Hybride werken wordt voor technici steeds gebruikelijker. Niet gek, want het zorgt voor meer productiviteit en werkgeluk. En ook voor technisch werkgevers is het een positieve ontwikkeling. Kortom, de technicus van de toekomst werkt hybride!
60% kiest voor hybride werken
Technici werken steeds vaker deels thuis als hun functie dit toelaat. Maar welke werkvorm heeft hun voorkeur? Wij deden hier een klein onderzoek naar (onder andere via LinkedIn) en daar kwamen leuke resultaten uit. We vroegen technici waar zij het liefst werken: thuis, op de werkvloer of een combinatie van deze twee?
Vijfentwintig procent van de ondervraagden werkt het liefst alleen op de werkvloer en dertien procent volledig thuis. Maar liefst zestig procent – een ruime meerderheid dus – kiest echter voor een combinatie. Deze groep werkt graag hybride. En ook uit ander onderzoek blijkt dat veel Nederlanders deze twee werkvormen graag combineren.
De hybride technicus: het beste van twee werelden
Werken op de werkvloer en thuiswerken hebben allebei hun voordelen. Het is natuurlijk heel mooi als je dit als technicus kunt combineren. Je hebt dan het beste van twee werelden. Hoe pak je dit aan?
Werk je als technicus hybride, dan hoef je natuurlijk niet meer elke dag naar je werk te reizen. Vooral fijn als je ver van je werk woont. Vervelende files zijn verleden tijd! De drukste autodagen zijn de dinsdag en de donderdag. Je kunt met jouw leidinggevende overleggen of je juist op deze dagen thuis kunt werken.
Verder kun je door hybride werken productiever worden. Is jouw werkplek erg druk en is het thuis juist een stuk rustiger? Plan je werk dan zo in dat jij lastige klussen, zoals het opstellen van een ingewikkeld rapport, thuis kunt doen. Dat zorgt voor minder afleiding.
Op de werkplek is het meestal makkelijker om contact te leggen met collega’s. Je loopt zo even langs om een vraag te stellen. Dit is zowel positief voor beginnende als ervaren technici. Zij kunnen namelijk veel van elkaar leren. En dat zorgt voor sterkere teams.
Vooral een junior technicus heeft veel behoefte aan werk op locatie. Hij of zij kan niet zonder de input van seniors en het werken in de praktijk. Andersom kunnen senior-technici weer volop leren van juniors. Bijvoorbeeld over nieuwe technologieën en innovaties. Denk hier dus ook goed over na als je hybride werkt.
Technisch manager? Zo ga je om met hybride werken
Geef je leiding aan technici die hybride werken? Dan wil jij er als technisch manager natuurlijk voor zorgen dat iedereen zijn werk op elke plek goed kan doen.
Ten eerste is het essentieel om goede afspraken te maken. Als manager kun je namelijk moeilijker toezicht houden op technici die thuis werken. Stel duidelijke richtlijnen op. Zo is duidelijk wat ieders verantwoordelijkheid is binnen het team.
Communicatie is key. Anders kan het gebeuren dat technici die deels thuiswerken de werk- of projectdoelen uit het oog verliezen. Om te zorgen dat iedereen betrokken blijft, kun je natuurlijk videobellen. Zo blijf je toch met elkaar in contact, ook als niet iedereen zich op dezelfde plek bevindt.
Ook is het de vraag of iedere technicus wel hybride kán werken. Genoeg technici zijn het liefst elke dag op de werkvloer te vinden. Hier halen zij hun energie uit. Soms is de conclusie daarom dat een technicus er juist bij gebaat is om niet hybride te werken. Daarnaast laat niet elke technische functie thuiswerken natuurlijk toe.
Ten slotte geldt wat we hierboven al noemden: technici kunnen veel van elkaar leren. En met name een junior technicus heeft veel behoefte aan werken op de vloer. Ook dit is iets om als technisch manager rekening mee te houden bij het hybride werken.
Werkgever moet tools bieden voor hybride werken
Voor werkgevers loont het zeker om een hybride werkvorm aan te bieden. Dit kan een manier zijn om sneller technisch talent aan te trekken. Technisch personeel is schaars en daarom is dit nu van extra groot belang. Tegelijk is het een manier om duurzamer te ondernemen. Hybride werken bespaart energiekosten en helpt files te verminderen.
Een werkgever moet technici de juiste tools geven om remote te kunnen werken. Bijvoorbeeld door samen na te denken over de indeling van de werkdag of te zorgen voor flexibele werkplekken. Dit laatste kan handig zijn bij vergaderingen waarbij sommige deelnemers op de werkplek zijn en andere thuis. De werkgever moet hierbij voor goede techniek zorgen zodat iedereen goed in beeld komt en verstaanbaar is.
Met hybride werken versterkt een werkgever het gevoel van autonomie onder technici. Hierdoor voelen zij zich meer betrokken en worden ze gemotiveerder. En dat is weer positief voor het imago van de werkgever.
Ook op zoek naar een hybride uitdaging?
Bij Stratt+ vinden we voor jou de technische uitdaging die perfect aansluit op jouw wensen. Bijvoorbeeld als je deels thuis wil werken. Neem nu contact met ons op!