In dit eerder verschenen blog is te lezen hoe Gino Schuerman succesvol is begonnen aan zijn nieuwe uitdaging dankzij ons beloningsprogramma. Hij heeft in zijn lange loopbaan veel verschillende rollen vervuld en in bijna net zo veel verschillende branches gewerkt. Toen hij enige tijd geleden toe was aan een nieuwe uitdaging, tipte zijn oud-collega Lester van der Staal hem om contact op te nemen met Stratt+. Gino vertelt ons zijn verhaal over hoe hij vanaf jongs af aan in de techniek is gerold en vervolgens aan hele interessante projecten heeft meegewerkt.
Inspiratie op jonge leeftijd
De keuze voor techniek was voor Gino vanzelfsprekend. Hij kwam al op vrij jonge leeftijd in aanraking met de techniek. Als kind woonde hij tussen een boerderij en een smederij. Als ‘jochie’ zag hij hoe de smid twee ijzerstukken aan elkaar kon lassen en hij dacht bij zichzelf: “dit moet ik later ook kunnen”. Hoe ouder hij werd, hoe meer hij in de smederij te vinden was. Op 9-jarige leeftijd mocht hij al zijn eerste taak uitvoeren. Hij mocht van een stalen plaatje de stukjes buigen. Later begreep hij dat de stukjes werden gebruikt om kraaienpoten van te maken die werden gebruikt tegen smokkelaars. Tot op de dag van vandaag heeft hij er nog steeds eentje in zijn bezit. Op 13-jarige leeftijd smeedde hij al hoefijzers voor de paarden. Daarna is hij vanzelf in de studie metaalbewerking terechtgekomen.
Tijdens zijn eerste ervaring bij een chemisch bedrijf dacht hij dat hij van alles al voldoende kennis en ervaring had, maar op de bedrijfsschool werd duidelijk dat dit niet het geval was. Via de avondschool heeft hij verder gestudeerd om vervolgens aan de universiteit nog het vak Breukvlakmechanica en Corrosie Algemeen te studeren. Uiteindelijk is hij terecht gekomen in de projectwereld.
Wereldwijde ervaring
In de projectwereld heeft hij ervaring opgedaan in diverse disciplines om zijn kennis en kunde verder uit te breiden. Hij heeft verschillende werkzaamheden uitgevoerd in de nucleaire industrie, bij conventionele energiecentrales, in de petrochemische industrie en bij wetenschappelijke projecten. Deze projecten vonden wereldwijd plaats: Finland, Zuid-Afrika, Japan, Midden-Oosten, Zuid-Korea en Siberië. Tot slot heeft hij ook voor defensie bij de marine gewerkt, een flinke afwisseling dus.
Ook in zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met techniek. Hij heeft zelf een modelduikboot gebouwd en hij knapt oude auto’s en nostalgische landbouwwerktuigen op. Die landbouwwerktuigen zijn overigens te bewonderen in musea.
Een nieuwe stap
De beweegreden om een nieuwe uitdaging aan te gaan was geen moeilijke keuze. Hij had het niet helemaal naar zijn zin in zijn functie. Hij was al een tijdje op zoek naar een nieuwe baan, maar ervaarde enkele tegenslagen, waardoor het iets moeizamer verliep dan gepland. Door enkele gesprekken met Lester over toekomstplannen kwam hij terecht bij Stratt+.
Via ons is Gino begonnen op de afdeling Bewegingswerken bij Rijkswaterstaat. De Oosterscheldekering werkt nu namelijk 35 jaar zonder storing en er staat een groot renovatieproject op de planning om de komende 35 jaar weer onafgebroken werk te leveren. Er moeten modificaties worden uitgevoerd aan de bewegingswerken en er zullen technische innovaties worden toegevoegd. Gino werkt aan de nodige rapportages die later gebruikt worden om de aannemers te voorzien van de juiste informatie over werkzaamheden waar ze op in kunnen schrijven. Omdat de bewegingswerken zo belangrijk zijn voor de veiligheid van de omgeving, houdt hij voortdurend rekening met veiligheids- en milieuzaken. Zelf heeft hij het enorm naar zijn zin in deze nieuwe rol:
“Als je van techniek en uitdagingen houdt, zijn de voorbereidingen en onderzoeken naar verbeteringen een ideale uitdaging voor diegene die houdt van techniek.”
De grootste beloning in zijn nieuwe job zit in de waardering die hij krijgt voor het werk dat hij uitvoert en het leuke project waar hij de verantwoordelijkheid voor heeft gekregen. Alhoewel hij de meeste werkzaamheden momenteel vanuit huis moet uitvoeren, heeft hij toch een keer een bezoekje mogen brengen aan zijn toekomstige werkomgeving. Toen heeft hij enkele collega’s face-to-face ontmoet. Dat schiep gelijk een goede band en via online meetings hebben ze nu elke week goed contact met elkaar. Dat zorgt ervoor dat hij het enorm naar zijn zin heeft in deze nieuwe uitdaging.
Durf te dromen
Op het gebied van werkzaamheden heeft hij best wat dromen in vervulling zien gaan. In zijn carrière heeft hij heel veel verschillende werkzaamheden mogen uitvoeren in tal van disciplines. Hij heeft 4 jaar in Afrika gewerkt bij Sasol en Eskom. Hij heeft hele mooie projecten gedaan in de nucleaire industrie, maar ook in de petrochemie en wetenschap. Het vele reizen mist hij momenteel wel, omdat je daarmee te maken krijgt met verschillende culturen. Dat zorgt vaak voor veel afwisseling in zijn werk. Het allerliefst lost hij technische problemen op waar anderen al zijn gestopt.
Een echte aanrader
Gino is zeer tevreden over onze samenwerking. Dit komt voornamelijk door het goed onderhouden contact. Hij vindt het belangrijk dat een sollicitant bericht krijgt van de status van een sollicitatie en waarom het wel of niet is gelukt. Zijn ervaring is dat niet alle recruiters van zich laten horen, maar bij Stratt+ gelukkig wel.
Wat Gino enorm interesseert in de techniek, zijn de onbeperkte mogelijkheden. Wat hem betreft kun je in de techniek niet zeggen ‘dat kan niet’ of ‘lukt niet’. Hij vindt techniek fantastisch en leert elke dag weer iets bij.
Tot slot heeft hij een tip voor jonge technici:
“Steel met je ogen. Kijk wat er om je heen gebeurt en praat niet alleen op je eigen niveau, maar praat met iedereen die voor jou werkzaamheden verricht. Iedereen in de maatschappij is belangrijk.”