Gasunie start aanleg landelijk waterstofnetwerk

Gasunie Waterstofnetwerk Stratt+

Onze partner Gasunie gaat ruim 100 miljoen euro investeren in het eerste deel van een landelijk waterstofnetwerk. De investering wordt ontwikkeld door Hynetwork Services, een dochteronderneming van Gasunie.

Werkzaamheden na zomer van start

De werkzaamheden gaan na de zomer in Rotterdam van start. Hiermee worden de eerste bouwstenen gelegd voor een landelijk waterstofnetwerk. Dit netwerk zal vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland en haar buurlanden met elkaar verbinden. Vorig jaar gaf het kabinet Hynetwork Services opdracht om het waterstofnetwerk te ontwikkelen.

Het netwerk biedt verbindingen tussen zeehavens en grote industriële clusters als Rotterdam, Zeeland en de Eemshaven. Ook staan er verbindingen met Duitsland (het Ruhrgebied en Hamburg) en België op de planning.

Daarnaast moet het netwerk connecties krijgen met faciliteiten voor binnenlandse waterstofproductie, importterminals in de zeehavens en faciliteiten voor grootschalige waterstofopslag.

Duurzame carrièrekansen voor technici

Het eerste deel van het waterstofnetwerk gaat ruim 30 kilometer tellen en van de Tweede Maasvlakte naar Pernis lopen. Naar verwachting is dit traject in 2025 operationeel. De Rotterdamse haven wordt zo een belangrijke toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa.

Naast een groenere energievoorziening levert dat interessante carrièrekansen op voor technici met een interesse in duurzaamheid. Wil jij je ook verder ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid? Dankzij ons grote netwerk hebben wij allerlei interessante duurzaamheidskansen voor zzp’ers. Hierbij zorgen wij dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Waterstof wordt via het netwerk getransporteerd naar industriële partijen in onder meer Nederland, België en Duitsland. In totaal moet het landelijke netwerk 1.200 kilometer lang worden. Het zal voornamelijk uit aardgasleidingen bestaan.

Hans Coenen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie: “Deze start markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van de waterstofketen, die wij samen met partners zetten. Wij dragen graag bij aan de verduurzaming en leveringszekerheid van de energievoorziening in Nederland en andere landen in Noordwest-Europa.”

Verbinder in de energietransitie

Waterstof is erg belangrijk om de energietransitie te laten slagen. Het draagt bij aan de verduurzaming van de energievoorziening, bijvoorbeeld voor de industrie en zwaar transport. Daarnaast kan het als grondstof in de (petro)chemie dienen.

Door passende infrastructuur aan te leggen, worden waterstofverbindingen naar het buitenland mogelijk. Samen met de grootschalige opslagmogelijkheden zorgt dit voor een flexibelere groene energievoorziening.

Gasunie kan een verbinder zijn in de energietransitie door in Nederland en onze buurlanden waterstofinfrastructuur te ontwikkelen. In Noord-Duitsland maakt het bedrijf bijvoorbeeld al de import, grootschalige opslag en het transport van waterstof mogelijk. Hiermee pakt het energieconcern belangrijke kansen in de duurzame markt.

Pak ook die groene kans

Heb jij interesse in een duurzame technische job, bijvoorbeeld bij Gasunie? Stratt+ heeft duurzame uitdagingen waarmee jij je echt verder kunt ontwikkelen. Neem nu contact op!

Bron: Gasunie

Word jij de nieuwe 

Gasunie start aanleg landelijk waterstofnetwerk

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!