Grote transformatie op (technische) arbeidsmarkt

Grote transformatie op (technische) arbeidsmarkt - Stratt+

Er komen grote veranderingen aan op de (technische) arbeidsmarkt. Nulurencontracten worden verleden tijd en uitzendkrachten krijgen eerder zekerheid in hun contract. Daarnaast moeten zzp’ers straks verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Meer zekerheid voor werknemers

De maatregelen zijn een gezamenlijk besluit van het kabinet, vakbonden en werkgevers. Werkenden moeten hiermee meer zekerheid krijgen, zowel over hun inkomen als werkuren. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de Tweede Kamer in een brief over de verschillende maatregelen geïnformeerd.

Mensen die voor een langere periode hetzelfde werk doen, moeten een contract krijgen. Oproepkrachten krijgen een basiscontract met een vaste hoeveelheid uren. Daarnaast zijn nulurencontracten op basis van de nieuwe regels straks verboden.

Ook mensen met een tijdelijk contract kunnen rekenen op meer zekerheid. Als iemand drie keer aansluitend een tijdelijk contract heeft gekregen, mag diegene pas na vijf jaar weer een contract krijgen (in plaats van de huidige periode van zes maanden). Het kabinet wil zo voorkomen dat werkenden steeds een tijdelijk contract krijgen via draaideurconstructies.

Daarnaast verandert er iets voor (technisch) zzp’ers. Zij zijn na invoering van de maatregelen verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering hebben freelancers een vangnet als ze door ziekte (tijdelijk) niet meer kunnen werken. Volgens Van Gennip wordt dit “een betaalbare” verzekering.

Ook voordelen voor werkgevers

Werkgevers profiteren ook van de nieuwe maatregelen. Als een werknemer bijvoorbeeld een jaar ziek is, weten zij straks of ze hier structurele vervanging voor kunnen regelen. Vooral voor kleine werkgevers is dit goed nieuws, omdat zij vaak minder flexibel zijn als een werknemer onverhoopt lang ziek wordt.

Daarnaast komt er een regeling voor het behoud van personeel. Hierdoor kunnen werkgevers hun personeel ook behouden bij een crisis die niet onder het ondernemersrisico valt, zoals de coronacrisis. Werknemers kunnen dan maximaal zes maanden minder werken of ergens anders met behoud van hun WW-rechten.

Vaste contracten de norm

FNV is blij met de maatregelen. Volgens de vakbond erkent het kabinet hiermee dat vaste contracten de norm moeten zijn en dat flexcontracten niet bedoeld zijn om mee te concurreren op arbeidsvoorwaarden.

De regels voorkomen namelijk dat werkenden continu blijven hangen in slecht betaalde uitzend- en oproepbanen. Daarnaast moedigt het werkgevers aan om meer in hun personeel te investeren. Dat is weer goed voor de sociale zekerheid. Verder zijn werkgevers er dus bij gebaat, omdat ze profiteren van een goede crisisregeling voor het behoud van personeel.

De maatregelen wachten nog op goedkeuring van de Tweede Kamer. Als alles volgens plan verloopt, is er volgens minister Van Gennip per 1 januari 2025 wetgeving.

Alles goed geregeld voor jou

Of je nu wel of geen freelancer bent: als technicus wil je natuurlijk onder de beste voorwaarden aan de slag gaan. Stratt+ regelt dit voor jou. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of bekijk onze zzp-pagina.

Bronnen: Nu.nl, RTL Nieuws

Word jij de nieuwe 

Grote transformatie op (technische) arbeidsmarkt

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!