HVC maakt warmtenet Dordrecht compleet aardgasvrij

HVC warmtenet Dordrecht Stratt+ 01

Een mooie primeur voor onze partner HVC: op haar locatie in Dordrecht heeft het energie- en afvalbedrijf een vernieuwde slibverwerkingsinstallatie en e-boiler in gebruik genomen. Hierdoor is het Dordtse warmtenet het eerste grote aardgasvrije net in Nederland.

Duurzame warmte voor 7.000 extra huishoudens

De slibverwerkingsinstallatie en e-boiler van HVC zijn twee duurzame warmtebronnen. Hiermee is het Dordtse warmtenet steeds minder gebonden aan afvalverwerking als warmtebron. Een belangrijke stap voor de toekomst, waarin HVC duurzamere warmtebronnen wil gebruiken en voor minder afval wil zorgen.

De slibverwerkingsinstallatie aan de Baanhoekweg verwerkt natte rioolslib van de acht aandeelhoudende waterschappen. Dit wordt gedroogd en vervolgens omgezet in elektriciteit. Tijdens het droogproces komen warme dampen vrij. De installatie is nu zo vernieuwd dat deze dampen worden afgevangen en omgezet in de vorm van warmte.

Hiermee kan de installatie 7.000 extra huishoudens voorzien van compleet duurzame warmte. Voor de komst van de elektrische boiler viel men bij extreme kou of een storing terug op een gasgestookte back-up-installatie, maar dat is nu dus niet meer nodig.

Duurzame Drechtsteden

De eerste stappen naar een aardgasvrij Dordts warmtenet werden al in 2013 gezet. Toen sloot de gemeente de eerste nieuwbouwwoningen en het Energiehuis, een cultureel centrum, op warmte aan. Inmiddels beschikt Dordrecht over een hoofdtransportleiding van 32 kilometer lang. Hier maken 7.500 huishoudens en gebouwen gebruik van.

Eerder schreven we al over HVC in onze blog over de mooiste duurzaamheidsprojecten voor technisch zzp’ers. Een belangrijk toekomstproject is de verduurzaming van de Drechtsteden. Dit gebeurt onder meer door het ontwikkelen van duurzame warmtebronnen en het aanleggen van nieuwe leidingen. In 2024 begint dit proces met de aanleg van een leiding onder de Merwederivier door.

Het uiteindelijke doel is om alle Drechtsteden te verbinden en aan zowel woningen als gebouwen duurzame warmte te leveren. Een mooi initiatief voor de energietransitie, die goed aansluit op HVC’s grotere missie: aandeelhoudende gemeenten en waterschappen helpen om aardgasvrij te worden en het afvalbeheer verduurzamen.

Maak jij de wereld ook een stukje schoner?

Het kan als technicus bij Stratt+! Via ons kun je aan de slag gaan bij duurzame bedrijven als HVC, waar je een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie. Neem contact op.

Bron: HVC

Word jij de nieuwe 

HVC maakt warmtenet Dordrecht compleet aardgasvrij

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!