Inkoper in de industrie: kansen genoeg!

Inkoper S+ blog DEF

Volgens onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) gaat het goed met de Nederlandse industrie. Er klinken geluiden dat de productie zich momenteel op recordniveau bevindt en er is sprake van de grootste groei in orders ooit. Deze conclusies zijn gebaseerd op de inkoopmanagersindex, die elke maand wordt gepubliceerd. Ook wij zien dit terug in het toenemende aantal aanvragen dat we binnenkrijgen bij Stratt+, onder andere voor inkopers. Inkoper zijn bij een productiebedrijf in de industriële sector is een prachtige functie met veel uitdaging. In dit artikel geven we aan waar de kansen liggen voor ambitieuze inkopers!

Grote tekorten door de coronacrisis

Het is duidelijk: door de coronacrisis (en alle bijkomende maatregelen, waaronder wereldwijde lockdowns) zijn er in diverse toeleveringsketens tekorten ontstaan. We zien dit ook terug bij industriële productiebedrijven. De tekorten hebben betrekking op onder andere grondstoffen, halffabricaten en onderdelen zoals elektronische componenten.

Bedrijven in de industrie (en in diverse andere sectoren) hebben daarnaast te maken met historisch lange levertijden. Hierdoor ontstaat er een ware speurtocht naar bepaalde materialen die met een vergrootglas nog niet te vinden zijn. Er is een run op alternatieve materialen ontstaan die nog wel beschikbaar zijn. Dan zien we dat de ‘vrije markt’ zijn werk gaat doen. Er is veel vraag en weinig aanbod en dat betekent stijgende materiaalprijzen. Dat is geen goed nieuws voor inkopers van producerende bedrijven, want de marges komen onder druk te staan. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de eindconsument, omdat de prijzen uiteindelijk weer worden doorberekend in het eindproduct. Het is een uitdagende situatie, maar een ambitieuze inkoper ziet dit juist als de perfecte kans om zichzelf te onderscheiden!

Door de tekorten aan uiteenlopende materialen hebben sommige fabrieken hun productie stil moeten leggen. Dit is uiteraard het slechtst mogelijke scenario en moet te allen tijde voorkomen worden. Om te zorgen dat het productieproces zo goed mogelijk doorgang kan blijven vinden, zetten diverse productiebedrijven daarom in op extra inkoopkracht. Professionals moeten wereldwijd op zoek naar de materialen die juist zo lastig te vinden zijn. Het feit dat veel bedrijven meer personeel aannemen, is in onze ogen een goed teken. Het zegt iets over het vertrouwen in de economie op de lange termijn.

Het profiel van een industrieel inkoper

Elke productiebedrijf in de industrie heeft grondstoffen of onderdelen nodig om te kunnen functioneren. Iemand moet ervoor zorgen dat deze materialen op tijd en voor de juiste prijs aanwezig zijn. De persoon die dit doet, is de inkoper. Een inkoper wordt in diverse organisaties ook wel ‘buyer’ of ‘procurement manager’ genoemd. Dit is simpelweg de Engelse benaming voor dezelfde functie. Een procurement manager is echter ook vaak teamleider en heeft daarom leidinggevende taken. Deze professional is verantwoordelijk voor het inkopen van diensten en goederen bij externe leveranciers. Vaak is de functie breder dan alleen het doen van inkopen en kijkt de inkoper naar het gehele proces of inkoopbeleid. Je kan wel zeggen dat de inkoper een centrale rol speelt in de toeleveringsketen van een productiebedrijf.

Wat zijn de hoofdtaken?

De inkoper is voornamelijk bezig met het beheren van het inkoopproces binnen een organisatie. Binnen een industriële organisatie krijgt de inkoper vaak te maken met een breed inkoopbeleid. Hierbij draait het meestal om het kopen van grondstoffen, halffabricaten of (reserve)onderdelen voor machines.

Indien het om een groot aankooptraject gaat, wordt er vaak een DMU (Decision Making Unit) aangesteld. Hierbij werken professionals uit diverse disciplines samen om de juiste beslissing te kunnen nemen. Dit gebeurt vaak bij grote aankopen zoals productiemachines of voertuigen. Deze inkopen hebben een enorme impact op een bedrijf. Dat komt onder meer door het type specialisten dat nodig is om met dergelijke machines te werken (inclusief opleidingen), onderhoudscontracten en return on investment. Soms is de impact van dit soort investeringen zo groot dat zelfs het voortbestaan van het bedrijf ervan afhangt.

Andere verantwoordelijkheden van de inkoper zijn: het onderzoeken van de markt, het selecteren van de juiste leveranciers en het opstellen van tenders. Maar ook het opstellen van contracten en goed kunnen onderhandelen zijn vaardigheden die in deze functie zijn vereist.

Hoe kan je jezelf ontwikkelen als inkoper?

Er zijn veel wegen die tot het beroep inkoper leiden. Op de hogescholen zien we in diverse opleidingen een onderdeel inkoopmanagement terug. Denk hierbij aan opleidingen als Commerciële Economie, International Business en Logistiek Management, maar zeker ook aan drie- tot vierjarige mbo-opleidingen als Medewerker Inkoop. Dit zijn over het algemeen opleidingen met een commerciële insteek; het moet je dan ook liggen om een beroep als inkoper te vervullen.

Daarnaast zien we regelmatig mensen die vanuit een technische functie doorstromen naar het beroep van inkoper. Dankzij jarenlange praktijkervaring weten deze professionals precies wat er nodig is om een productieproces optimaal in te richten. Ook zijn ze op de hoogte van welke materialen er moeten worden ingekocht en waar dit het beste gedaan kan worden. Deze werkervaring wordt veelal aangevuld met een Nevi 1- of Nevi 2-diploma. Deze worden aangeboden door de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement. Vanuit onze opdrachtgevers is zo’n aanvullende cursus vaak gewenst.

Overstap na 23 dienstjaren

Een ervaren inkoopprofessional die wij hebben geplaatst is Dirk Hozema. Hij maakte na 23 dienstjaren bij zijn voormalige werkgever de overstap naar Scheepswerf Slob. Hier is hij Manager Bedrijfsbureau. In deze functie richt hij zich vooral op het operationele en technische vlak. Dirk geniet elke dag van de positiviteit en prettige werksfeer op de scheepswerf in Papendrecht. Daarnaast krijgt hij veel vrijheid om dingen binnen de organisatie te ondernemen en dat motiveert hem enorm. Lees het hele verhaal.

Kansen genoeg!

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten over de mogelijkheden als inkoper in de industrie? Laat het ons dan weten. Momenteel hebben we diverse inkoopgerelateerde functies openstaan bij industriële en overheidsorganisaties door heel Nederland. Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar 078 – 6 120 320 of stuur je cv naar welkom@stratt.nl. We horen graag van je!

Word jij de nieuwe 

Inkoper in de industrie: kansen genoeg!

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!