Interview met Diva, vrouw in de techniek

p.fels@stratt.nl2019, Blog

Hoe kunnen we vrouwen enthousiasmeren voor een baan in de technische sector? Dat is de vraag waar wij een antwoord op proberen te krijgen in deze blogreeks. Naar aanleiding van onze vorige blog vrouw en techniek, hoe maken we de match? hebben wij op creatieve wijze onderzoek gedaan onder vrouwen in dit werkveld. Diva Correia, production engineer bij BMC Moerdijk, nam ons mee de plant op en gaf een kijkje in haar wereld.

Diva volgde tijdens haar studietijd diverse industrie gerelateerde vakken waaronder; Farmacie, Biochemie en Biologische Engineering. Uiteindelijk heeft ze de bachelor opleiding Biologische Engineering afgerond. Om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergoten behaalde ze aanvullend een Masterdiploma in Chemische en Biologische processen. Na mislukte pogingen om een baan te vinden in Portugal besloot zij zich in te schrijven voor een programma dat internationale traineeships promoot bij recent afgestudeerden. Tot haar verbazing werd ze geselecteerd uit maar liefst 5000 kandidaten. Per direct kon ze aan de slag bij BMC in Moerdijk, een bedrijf dat pluimveemest verbrandt en de verkregen warmte omzet tot groene energie. Na een korte periode van overwegen besloot ze het avontuur aan te gaan. In dit interview vertelt Diva over haar ervaringen als vrouw in de industrie.

Welk gevoel geeft het jou om als vrouw werkzaam te zijn in de technische sector?

‘’Bij BMC werken veel meer mannen dan vrouwen. Maar dat vind ik niet erg, we doen het werk juist samen. Doordat we als ‘team’ zorgdragen voor de juiste werking van installaties zijn we succesvol. We vullen elkaar dus goed aan. Bij BMC werken we aan een uniek concept. We zijn een referentie plant, op congressen zijn mensen onder de indruk van wat wij doen. Soms is het een uitdaging om werkzaam te zijn op zo’n innovatieve plant, omdat niet alles is uitgekristalliseerd. Bij mij overheerst de trots om als vrouw in de technische sector te werken. Helemaal aan zo’n bijzonder project. Vorig jaar hebben ook mijn familieleden de plant bezocht. Ze zien mij als een van de weinige vrouwen rondlopen, dat geeft een bijzonder gevoel’’.

Wat vind je van de zogenaamde mannencultuur? Bestaat deze volgens jou?

‘’Persoonlijk vind ik dat de mannencultuur wel bestaat, of dit vervelend is ligt eraan hoe je er mee om gaat. Toen ik startte bij BMC als trainnee voelde ik mij niet anders omdat ik een vrouw was. Toen ik production engineer werd merkte ik dat ik uitgedaagd werd en mijzelf meer moest bewijzen dan mijn mannelijke collega’s. Zij twijfelden of ik wel genoeg kennis in huis had. Ik weet niet precies of dit kwam doordat ik de nieuwe proces engineer was en vrij jong ben, de Nederlandse taal niet sprak of omdat ik een vrouw ben. Maar er veranderde iets. Tevens merk ik soms dat mannen hun gedrag aanpassen als ik ergens binnen kom. Zij stoppen met grappen maken of het valt stil. Het enige moment wanneer ik me oncomfortabel voel is tijdens een stop (stillegging van de plant ten behoeve van onderhoud en reparatie). Er zijn dan veel mannen aanwezig die ik niet zo goed ken en ik moet mijzelf soms in ongemakkelijke posities begeven om bij de installaties te kunnen. Maar ik mag niet klagen, ik heb een goede relatie met mijn collega’s. Je moet soms gewoon je positie goed duidelijk maken en niet over je heen laten lopen’’.

‘‘Markeer je positie’’

Diva Correia, production engineer bij BMC Moerdijk

Wat zou er volgens jou moeten veranderen in de technische sector om meer vrouwen aan te trekken?

‘’Het moet vrouwen mogelijk gemaakt worden om familie en werk beter te kunnen combineren. Het moet zeker zijn dat werk geen belemmering is in hoe zij hun leven willen leiden, bijvoorbeeld bij de beslissing over kinderen krijgen. Dit is voornamelijk in de industriële en technische sector zo omdat het nooit stopt. De plant gaat 24/7 door en als iemand nodig is moet deze beschikbaar zijn. Stel dat ik ooit zwanger wordt, dan ben ik een tijd afwezig. Ik moet mijzelf waardevol maken en er zeker van zijn dat het bedrijf mij terug wil na de zwangerschap. Als production engineer is het bijna niet mogelijk om part time te werken. Soms moet ik in het weekend werken en er zijn weken dat ik 24 uur per dag beschikbaar moet zijn. Tevens moet er begrip komen voor het feit dat er geen verschil bestaat tussen mannen en vrouwen. Dit is een van de belangrijkste dingen denk ik. Iets simpels als meer foto’s van vrouwen in bijvoorbeeld brochures kan al helpen’’.

Wat kunnen vrouwen zelf doen om de werkplek aantrekkelijker te maken?

‘’Markeer je positie en zorg dat je niet onderschat wordt. Soms kan het voor een vrouw erg oncomfortabel voelen in de technische sector. Als vrouw moet je dus erg zeker van jezelf zijn en bepaalde grappen kunnen negeren. Een collega van mij doet dit heel goed. Zij trekt zich niets aan van wat er allemaal gezegd wordt. Daar heb ik veel bewondering voor. Ze is voor mij echt een rolmodel.

Hoe zie jij de toekomstige technische vrouw voor je?

‘’Steeds meer vrouwen kiezen voor een technisch gerelateerde studie. Dat is goed nieuws, maar er zit wel verschil tussen de diverse richtingen. Electrical Engineering trekt bijvoorbeeld veel minder vrouwen aan dan Biological Engineering. Het is niet zo dat vrouwen dit niet kunnen, maar er is vaak te weinig interesse. Misschien komt dit doordat het sinds jaar en dag geprofileerd wordt als een mannenberoep? Echter betekent dit niet dat de mannen die dit doen ook direct goed zijn in hun werk. Er is dus nog veel terrein te winnen voor vrouwen, maar het gaat de goede kant op. Ik zie de toekomst voor vrouwen in de industrie rooskleurig. Er liggen veel kansen al blijven bepaalde beroepen populairder dan anderen’’.

Advies voor technische vrouwen

Een tip die Diva wil meegeven naar aanleiding van dit interview is dat je als vrouw in de industrie veerkrachtig moet zijn en je niet moeten laten leiden door anderen. Maak je positie duidelijk en laat zien dat je net zo capabel (of zelfs beter) bent in je werk als mannen.

Diva heeft ons geïnspireerd en de kansen die de industrie biedt voor vrouwen laten zien! Ben jij als vrouw geïnteresseerd in een carrière in de technische sector? Stuur gerust een mailtje naar recruitment@stratt.nl of bel via 078-612 0320Deel dit bericht