Interview met Diva, vrouw in de techniek

Hoe kunnen we vrouwen enthousiasmeren voor een baan in de technische sector? Dat is de vraag die wij proberen te beantwoorden in deze blogreeks. Naar aanleiding van onze vorige blog vrouw en techniek, hoe maken we de match? hebben wij op creatieve wijze onderzoek gedaan onder vrouwen in dit werkveld. Diva Correia, Production Engineer bij BMC Moerdijk, nam ons mee de plant op en gaf een kijkje in haar wereld.

Diva volgde in haar studietijd diverse industriegerelateerde vakken, zoals Farmacie, Biochemie en Biologische Engineering. Uiteindelijk heeft ze de bacheloropleiding Biologische Engineering afgerond, gevolgd door een master in chemische en biologische processen. Na een aantal pogingen om een baan te vinden in Portugal besloot zij zich in te schrijven voor een programma dat internationale traineeships promoot onder recent afgestudeerden.

Tot haar verbazing werd ze geselecteerd uit maar liefst 5000 kandidaten. Per direct kon ze aan de slag bij BMC in Moerdijk, een bedrijf dat pluimveemest verbrandt en de verkregen warmte omzet in groene energie. Al snel besloot ze het avontuur aan te gaan. In dit interview vertelt Diva over haar ervaringen als vrouw in de industrie.

Hoe voelt het om als vrouw werkzaam te zijn in de technische sector?

Bij BMC werken veel meer mannen dan vrouwen. Maar dat vind ik niet erg, we doen het werk juist samen. Doordat we als ‘team’ zorgdragen voor de juiste werking van installaties, zijn we succesvol. We vullen elkaar dus goed aan. Bij BMC werken we aan een uniek concept. We zijn een referentieplant, op congressen zijn mensen onder de indruk van wat wij doen. Soms is het een uitdaging om werkzaam te zijn op zo’n innovatieve plant, omdat niet alles is uitgekristalliseerd.

Bij mij overheerst de trots om als vrouw in de technische sector te werken. Helemaal aan zo’n bijzonder project. Vorig jaar hebben ook mijn familieleden de plant bezocht. Ze zagen mij hier als een van de weinige vrouwen rondlopen, dat geeft een bijzonder gevoel.

Wat vind je van de zogenaamde mannencultuur? Bestaat deze volgens jou?

Persoonlijk vind ik dat de mannencultuur wel bestaat. Of dit vervelend is, ligt echter aan hoe je ermee omgaat. Toen ik bij BMC startte als trainee, voelde ik mij niet anders omdat ik een vrouw ben. Toen ik Production Engineer werd, merkte ik wel dat ik uitgedaagd werd en mezelf meer moest bewijzen dan mijn mannelijke collega’s. Zij twijfelden of ik wel genoeg kennis in huis had. Ik weet niet precies of dit kwam doordat ik de nieuwe Proces Engineer was en vrij jong ben, de Nederlandse taal niet sprak of omdat ik een vrouw ben. Maar er veranderde iets.

Tevens merk ik soms dat mannen hun gedrag aanpassen als ik ergens binnenkom. Ze stoppen met grappen maken of het gesprek valt stil. Het enige moment waarop ik me oncomfortabel voel, is tijdens een stop (stillegging van de plant ten behoeve van onderhoud en reparatie). Er zijn dan veel mannen aanwezig die ik niet zo goed ken en ik moet mezelf soms in ongemakkelijke posities begeven om bij de installaties te kunnen. Maar ik mag niet klagen, ik heb een goede relatie met mijn collega’s. Je moet soms gewoon je positie goed duidelijk maken en niet over je heen laten lopen.

Wat zou er moeten veranderen om meer vrouwen aan te trekken?

Het moet voor vrouwen mogelijk worden om familie en werk beter te kunnen combineren. Ze moeten de zekerheid hebben dat het werk geen belemmering vormt in hoe zij hun leven willen leiden, bijvoorbeeld bij de beslissing over het krijgen van kinderen.

Dit is voornamelijk een issue in de industriële en technische sector, omdat het werk nooit stopt. De plant gaat 24/7 door en als het nodig is, moet iemand beschikbaar zijn. Stel dat ik ooit zwanger raak, dan ben ik een tijd afwezig. Ik moet mezelf waardevol maken en er zeker van zijn dat het bedrijf me terug wil na de zwangerschap. Als Production Engineer is het bijna niet mogelijk om parttime te werken. Soms moet ik in het weekend werken en er zijn weken dat ik 24 uur per dag beschikbaar moet zijn.

Tevens moet er begrip komen voor het feit dat er geen verschil bestaat tussen mannen en vrouwen. Dit is een van de belangrijkste dingen, denk ik. Iets simpels als meer foto’s van vrouwen in bijvoorbeeld brochures kan hierbij al helpen.

Wat kunnen vrouwen zelf doen om de werkplek aantrekkelijker te maken?

Maak duidelijk wat je positie is en zorg dat je niet onderschat wordt. Soms kan het voor een vrouw erg oncomfortabel voelen in de technische sector. Als vrouw moet je dus erg zeker van jezelf zijn en bepaalde grappen kunnen negeren. Een collega van mij doet dit heel goed. Zij trekt zich niets aan van wat er allemaal gezegd wordt. Daar heb ik veel bewondering voor. Ze is voor mij echt een rolmodel.

Hoe zie jij de toekomstige technische vrouw voor je?

Steeds meer vrouwen kiezen voor een techniekgerelateerde studie. Dat is goed nieuws, maar er zit wel verschil tussen de diverse richtingen. Electrical Engineering trekt bijvoorbeeld veel minder vrouwen aan dan Biological Engineering. Het is niet zo dat vrouwen dit niet kunnen, maar er is vaak te weinig interesse.

Misschien komt dit doordat het sinds jaar en dag geprofileerd wordt als een mannenberoep?
Dat betekent echter niet dat de mannen die dit werk doen er ook direct goed in zijn. Er is dus nog veel terrein te winnen voor vrouwen, maar het gaat de goede kant op. Ik zie de toekomst voor vrouwen in de industrie rooskleurig in. Er liggen veel kansen, al blijven bepaalde beroepen populairder dan andere.

Heb je advies voor technische vrouwen?

Als vrouw in de industrie moet je veerkrachtig zijn en je niet laten leiden door anderen. Maak duidelijk wat je positie is en laat zien dat je net zo capabel in je werk bent als mannen (of zelfs beter).

We horen graag van je!

Diva heeft ons geïnspireerd en de kansen laten zien die de industrie vrouwen biedt! Ben jij als vrouw geïnteresseerd in een carrière in de technische sector? Neem dan contact met ons op.

Word jij de nieuwe 

Interview met Diva, vrouw in de techniek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!