Dat er meer mannen dan vrouwen werkzaam zijn in de technische sector, is algemeen bekend. Dit is al zo sinds de industriële revolutie. Ondanks dat vrouwen wel kiezen voor een technische opleiding, start slechts een klein deel ook daadwerkelijk in een technische functie. Hoe komt het dat de match tussen bedrijven en technische vrouwen uitblijft? Ligt het aan de mannencultuur, aan de interesses van vrouwen of juist aan de flexibiliteit en motivatie van opdrachtgevers? In een reeks blogs geven wij antwoord op deze vragen en zetten wij de ‘technische vrouw’ centraal. Kortom, een beetje meer girlpower in de techniek. Iets waar wij bij Stratt+ helemaal achter staan!
Jonge vrouwen kiezen vaker voor een technisch vakkenpakket
Laten we even beginnen met iets positiefs. De afgelopen jaren kiezen steeds meer jonge vrouwen voor een technisch vakkenpakket. Dat is op zich al winst en komt mede door het beleid van de overheid om het imago van de techniek te verbeteren. Als we kijken naar de actuele arbeidsmarktcijfers blijkt dat van alle vrouwen die een technische opleiding hebben genoten, slechts 17 procent ook werkzaam is in de sector (CBS, 2018). Niet echt het aandeel dat het zou moeten zijn, of beter gezegd: niet echt wat we graag zouden zien. Dit percentage roept bij ons de vraag op: waarom kiest het overgrote deel van de vrouwen uiteindelijk niet voor een technische functie?
Doorbreek de mannencultuur
Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Zo kan de zogenoemde ‘mannencultuur’ hierin een rol spelen. Door het grote aantal mannen in de sector kiezen bedrijven eerder voor de ‘veilige’ route. Ze nemen eerder een man aan voor een openstaande technische functie. Andersom beïnvloedt de mannencultuur ook het gedrag van vrouwen. Vrouwen kunnen het moeilijk vinden om aan de slag te gaan bij een organisatie waar het overgrote deel van de werknemers man is. Deze wederzijdse drempel zou volgens het landelijk expertisebureau VHTO verholpen kunnen worden door middel van een vrouwelijk rolmodel.
‘Bij Stratt+ is de interne balans tussen man en vrouw 50/50, daar hebben we bewust voor gekozen. Wij zien graag meer vrouwen in de technische sector en daar maken we ons sterk voor.’ Laura Schemkes, Accountmanager bij Stratt+’
SPIE verkleint de kloof tussen vrouw en techniek
Een voorbeeld van een bedrijf dat deze kwestie goed aanpakt, is SPIE. SPIE heeft actie ondernomen door een platform op te richten speciaal voor vrouwen. Het So’SPIE Ladies-platform probeert de gelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen het bedrijf te vergroten. Daarnaast worden er regelmatig bijeenkomsten voor vrouwen in de techniek georganiseerd. SPIE onderneemt actief stappen om de kloof tussen vrouw en techniek te verkleinen en daarbij tegelijk de effecten van de mannencultuur aan te pakken. Wij vinden dit een goed initiatief waar veel bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen.
Waar is de flexibiliteit?
Een andere reden waarom veel vrouwen nog niet voor de techniek kiezen, zijn de werktijden. In de technische sector is het vaak niet mogelijk om deeltijd te werken. Daarnaast blijft de vrijheid met betrekking tot flexibele werktijden achter. Er wordt immers vaak gewerkt in shifts, waardoor een werknemer niet zo snel een uurtje later kan beginnen. Anno 2019 zien we dat werknemers in toenemende mate behoefte hebben aan flexibiliteit. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen en heeft diverse redenen. Werknemers willen bijvoorbeeld een cursus volgen, de spits ontwijken of de kinderen van school halen. Flexibiliteit vergt echter aanpassingen, en niet elke organisatie is hiertoe bereid.
Gelukkig is het aantal bedrijven in de technische sector dat openstaat voor flexibelere werktijden groeiende. Deze bedrijven ervaren dat meer flexibiliteit in werktijden zorgt voor beter functionerende teams. Daarnaast zorgt het voor een verruiming van de dienstverlening aan klanten. Zij hebben immers ook niet altijd vaste werktijden. Met deze instelling kan een organisatie zich onderscheiden, bijvoorbeeld bij het werven van technisch opgeleide vrouwen.
In gesprek met de technische vrouw
Er bestaan verschillende redenen waarom vrouwen niet voor een technische baan kiezen, terwijl de techniek juist zo’n uitdagende werkomgeving is. Maar wat doen we hier als Stratt+ eigenlijk zelf aan? Goede vraag! Wij geloven dat een groter aantal vrouwen in de technische sector bijdraagt aan verhoogde prestaties. Zo hebben wij het laatste half jaar vier vrouwelijke collega’s aangenomen. En met resultaat, want we merken dat het teamgevoel en de werknemerstevredenheid binnen Stratt+ zijn verbeterd.
Om ons standpunt kracht bij te zetten, gaan we in onze volgende blog het werkveld in! We interviewen een technische vrouw in dienst bij een van onze relaties. Uiteraard zijn we benieuwd naar haar mening over de mannencultuur, flexibiliteit en wat bedrijven kunnen doen om meer technische vrouwen aan zich te binden. Houd onze socialmediakanalen dus in de gaten. Fijne internationale vrouwendag!
We horen graag van je!
Vond jij dit artikel interessant? Laat het ons weten via onze socialmediakanalen. Indien we iets voor je kunnen betekenen of als je vragen hebt over een van onze vacatures, neem dan contact met ons op.