Portfacts: werk en innovatie in de havens van Zuidwest-Nederland

Portfacts Stratt+ Kom jij ook werken in de haven als technicus?

Als we inzoomen op het zuidwesten van Nederland zien we een bijzondere regio vol bedrijvigheid. Op een relatief klein oppervlak van ongeveer 11.434 km² zijn een aantal belangrijke haven- en industriegebieden te vinden, zoals North Sea Port (Zeeland/Oost-Vlaanderen), Port of Moerdijk (Noord-Brabant) en natuurlijk Port of Rotterdam (Zuid-Holland).

Dat Rotterdam de grootste haven van Europa heeft weten de meeste mensen wel, maar er is veel meer dan dat. Wat betekent de gehele regio nu precies voor aspecten als werkgelegenheid, innovatie en de toekomst van ons land en van Europa? In dit korte artikel (inclusief infographic) belichten we een aantal interessante feiten.

Groeiende vraag naar (technisch) professionals

Momenteel zijn er 650.000 (directe en indirecte) arbeidsplaatsen in de drie gezamenlijke havengebieden. De verwachting is dat er de komende jaren alleen al in de haven van Rotterdam 25.000 banen bij zullen komen als gevolg van digitalisering en de energietransitie.

Pionier in groene waterstofproductie

Op Maasvlakte 2 komt Europa’s grootste groene waterstoffabriek. De futuristische fabriek krijgt de naam Holland Hydrogen I en wordt naar verwachting in 2025 operationeel. De 200 megawatt elektrolyser zal 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof produceren per dag.

Duurzame energie in Zeeland

In de North Sea Port wordt nu al 2 gigawatt groeneenergie opgewekt, voldoende om zo’n 2 miljoen huishoudens van energie te voorzien. Het opwekkingsvermogen zal de komende jaren uitbreiden met een extra 7 gigawatt.

International HUB Moerdijk

In de Port of Moerdijk is 30 hectare beschikbaar voor bedrijven en projecten in de circulairechemie. Hiermee positioneert Moerdijk zich als een internationale HUB voor duurzame chemie.

Zoals je ziet, is de haven een zeer interessante werkplek waar veel (technisch) professionals nodig zijn om alle projecten draaiende te houden. Dit zal de komende decennia zeker niet gaan veranderen. De haven is altijd in beweging en er ontstaan continu nieuwe kansen voor ambitieuze professionals zoals jij!

Maak ook impact!

Wil jij nou ook bijdragen aan de haven(s) van de toekomst? Dat kan! Wij hebben diverse kansen beschikbaar voor hoger opgeleide professionals in de techniek. Op de pagina werken in de haven vind je meer informatie. Wil je graag met iemand spreken over de mogelijkheden? kom dan eenvoudig met ons in contact. We vertellen je graag meer!

Bronnen: Port of Rotterdam, North Sea Port en Port of Moerdijk

Word jij de nieuwe 

Portfacts: werk en innovatie in de havens van Zuidwest-Nederland

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!