Promasafe: totaaloplossingen in machineveiligheid

Stratt+ Promasafe Partnercase Image 01

Promasafe is expert op het gebied van machineveiligheid. Dankzij de praktische totaaloplossingen van Promasafe weten bedrijven zeker dat zij aan alle eisen rondom machineveiligheid voldoen en dat hun technici veilig kunnen werken. In dit kader organiseert Promasafe ook de workshop Machineveiligheid en CE-markering met Stratt+.

Volledig traject van machineveiligheid

Promasafe staat onder leiding van twee gedreven technici: Ewout Sikking en Martijn Kennis. Samen hebben zij vijfentwintig jaar ervaring in de machineveiligheid. Ze werkten voor het eerst samen bij Pilz, totaalaanbieder in de automatiseringstechniek, waar ze meerdere projecten en de business unit food & farma hebben geleid.

Toen Ewout en Martijn een Italiaans bedrijf leerden kennen dat gespecialiseerd is in machineafscherming en nog geen Nederlandse vertegenwoordiging had, zagen ze een kans in de markt. Door dit bedrijf in Nederland te gaan vertegenwoordigen, ontstond Promasafe.

Maar het bleef niet bij machineafschermingen alleen. Ewout: “Het leukste vinden we het om het volledige traject rondom machineveiligheid te verzorgen. Daarom zijn we voor de combinatie van producten en diensten gegaan. En dat bevalt nog steeds goed.”

Onderscheidend door totaalpakket

Niet voor niets is het motto van Promasafe: Safety from concept to creation. Dat is ook wat Promasafe onderscheidt van andere bedrijven in de machineveiligheid. “Onze kracht is dat wij een klant van begin tot eind kunnen ondersteunen. Van het moment dat een machine niet veilig genoeg is totdat hij helemaal is aangepast, geüpdatet en gedocumenteerd.”

Dit totaalpakket is zeker geen vanzelfsprekendheid, zo vertelt Ewout: “Een hoop van onze concurrenten zitten alleen in het rapportagewerk. Zij weten heel goed waarom een machine niet aan de richtlijnen voldoet en kunnen dat opschrijven. Maar begeleiding is bij hen een los onderdeel of iets wat ze helemaal niet doen. Terwijl wij onze klanten van A tot Z helpen. Die partijen zijn er niet veel.”

Onze kracht is dat wij een klant van begin tot eind kunnen ondersteunen. Van het moment dat een machine niet veilig genoeg is totdat hij helemaal is aangepast, geüpdatet en gedocumenteerd.

Promasafe realiseert dit samen met verschillende partners en leveranciers: “Zij helpen ons om een machine veilig te maken. Daarnaast hebben we een aardige groep van zzp’ers om ons heen verzameld. Zo kunnen we als klein bedrijf ook grotere projecten aan.”

Het bedrijf biedt een breed scala aan tools om de machineveiligheid te garanderen: van de selectie en levering van afschermingen en veiligheidscomponenten tot aan het programmeren van veiligheid-PLC’s. Door middel van consultancy, engineering en turn key-oplossingen zorgen ze dat elke machine veilig werkt. Hierbij staan kwaliteit, een snelle levertijd én professionaliteit voorop.

Promasafe en Stratt+: een sterk team

Ook Stratt+ is voor Promasafe een betrouwbare partner. Inmiddels werken de twee partijen al een aantal jaren succesvol samen. Dit begon allemaal toen Ewout als zzp’er via Stratt+ aan de slag ging bij Rijkswaterstaat. Later volgde Martijn zijn voorbeeld. Hij werkt nu als Technisch Manager in een interim-rol bij Rijkswaterstaat, óók via Stratt+.

“Zodoende springen we af en toe voor een periode bij,” legt Ewout uit. “Inmiddels hebben we best een groot netwerk opgebouwd in de techniek. Als we technici tegenkomen die iets anders zoeken, verwijzen we hun graag door naar Stratt+.”

Op die manier versterken Promasafe en Stratt+ elkaar. De opdracht bij Rijkswaterstaat is Ewout dan ook goed bevallen: “Dat ging erg goed, net als de communicatie met Stratt+. Ik heb inmiddels al een jaar of drie contact met Sebastian van Stratt+ en we werken heel fijn met hem samen. Hij geeft ook aan: “machineveiligheid, dat is echt een nichemarkt, misschien kunnen Promasafe en Stratt+ wat meer gaan doen op het gebied van kennisdeling. Stratt+ wil haar medewerkers namelijk graag blijven trainen en opleiden.”

Ewout ziet zeker kansen op dit vlak, te beginnen met de workshop Machineveiligheid en CE-markering, op 28 september in Zwijndrecht. “Het idee van een training hadden we vorig jaar al, maar dat bleef toen een beetje liggen. Dus hebben we gezegd: “we gaan nu gas geven” en zijn we dat gaan opzetten.”

Workshop machineveiligheid en CE-markering

Tijdens de workshop Machineveiligheid en CE-markering lichten Ewout en Martijn de basis van machineveiligheid in het kort toe. Iedere machine die na 1995 is gebouwd moet namelijk voldoen aan de Machinerichtlijn (2006/42/EG). Vervolgens leren de deelnemers welke stappen zij moeten doorlopen om een machine veilig(er) te maken.

Ewout licht dit stappenplan kort aan ons toe: “Het begint met de context van de machine: wat is het en waarom werkt hij op een bepaalde manier? Staat hij er al of zijn ze hem nog aan het bouwen? Daarna is het tijd voor de risicobeoordeling: wat is er goed en fout aan de machine? Wie werkt ermee en wat doen ze ermee?

Zodra je dat in kaart hebt gebracht, weet je wat de risico’s zijn. Vanuit de wetgeving ben je vervolgens verplicht om die te mitigeren. Dat bereik je met de juiste uitvoering: wat gaan we specifiek doen om de risico’s te verlagen of helemaal weg te nemen? Dat moet je allemaal goed documenteren en controleren in de vorm van een technisch dossier.

De laatste stap in het proces is het ondertekenen van de conformiteit, oftewel de verklaring van overeenstemming. Daarmee verklaart de machinefabrikant dat hij er alles aan gedaan heeft om zijn medewerkers een veilige machine te geven om mee te werken.”

Samen meerwaarde creëren

Met de workshop Machineveiligheid en CE-markering creëren Promasafe en Stratt+ meerwaarde voor de deelnemers in de vorm van praktische kennis over machineveiligheid. Mochten de deelnemers specifieker willen ingaan op bepaalde materie, dan kan dat.

Ewout: “Dat is helemaal afhankelijk van de groep. Inkopers kijken bijvoorbeeld anders naar machineveiligheid dan de operators die met de machines moeten werken. Daar passen we ons op aan. De workshop is bedoeld voor iedereen die enigszins technisch onderlegd is en in het dagelijks werk te maken heeft met machines en productielijnen.”

Met de workshop Machineveiligheid en CE-markering creëren Promasafe en Stratt+ meerwaarde voor de deelnemers in de vorm van praktische kennis over machineveiligheid.

De workshop heeft veel meerwaarde voor technici, omdat machineveiligheid steeds bekender wordt. Op directieniveau probeert men de wetgeving steeds beter na te leven. Dit maakt het ook voor uitvoerend personeel, inkopers en projectmanagers belangrijk om te weten wat machineveiligheid inhoudt.

“Je kunt wel zeggen: het moet CE zijn, maar hoe ga je dat zelf toetsen? Dan is het fijn als je weet welke stappen je kunt doorlopen en welke wegen je kunt bewandelen, en aan wie je het beste advies kunt vragen. Dat is een grote meerwaarde.”

Machineveiligheid verdient nog meer erkenning

Ondanks de groeiende erkenning is er nog veel werk aan de winkel, geeft Ewout aan. Machineveiligheid is een groot domein binnen de machinebouw en in fabrieken, maar wordt nog (te) vaak vergeten of pas op het laatst onder de loep genomen.

“Het mooiste is als je bij het ontwerpen van een machine al gaat nadenken over machineveiligheid. Dan kun je het makkelijkst en het goedkoopst de wetgeving naleven. Maar dat is niet de standaard. Er zijn een heleboel machinebouwers die een dossier opbouwen via een paar krabbeltjes en een handleiding schrijven omdat het moet. En dan mis je al snel een hoop dingen.

Dat kun je tackelen door Promasafe in te schakelen. Of door zelf goed het proces door te hebben en te weten wat je moet checken bij de aanschaf van een machine. Dat geldt voor zowel machinebouwers als mensen die anderzijds met machines bezig zijn.”

Bovendien staat het werkgebied van machineveiligheid niet stil. In april 2023 is de huidige Machinerichtlijn opgevolgd door een machineverordening. Begin 2027 zal deze wettelijk helemaal van kracht zijn. Volgens Ewout is dat hoognodig: “De oude is sinds 2006 van kracht, dus die is wel echt verouderd. Je hebt nu te maken met bijvoorbeeld AI en de industrie 4.0, en alle cybersecurity die daarbij komt kijken.”

Grote bedrijven moeten zichzelf beschermen tegen invloeden van buitenaf, omdat iedere machine tegenwoordig aan het internet hangt. “Je kunt machines overal vandaan benaderen. Cybersecurity en bijvoorbeeld wachtwoordbeheer worden daarom strenger in de nieuwe verordening.”

Blijvende samenwerking met Stratt+

Ook Promasafe heeft een duidelijke visie op de toekomst: klanten blijven helpen met het volledige traject van machineveiligheid. Ewout: “We willen onze klanten dezelfde service blijven bieden. En hopelijk gaat het team wat groeien. We hebben nu net iemand in dienst genomen, maar op korte termijn blijven we vooral met zzp’ers en leveranciers werken. Maar over vijf of tien jaar zijn we wel met vijf of tien man.”

Heel veel groter willen Ewout en Martijn echter niet worden: “We willen vooral zelf ook in het vak actief blijven en voorkomen dat we alleen als manager of directeur bezig zijn. En intern willen we niet allemaal managementlagen. Dat betekent niet dat we geen grotere projecten aan zullen kunnen, maar die voeren we dan dus samen met partners uit. Het prettige daar ook aan is dat je een flexibele schil hebt die je kunt opschalen als het werk overloopt.”

Voor de toekomst is er daarnaast de intentie om samen te blijven werken met Stratt+. Mogelijk dan nog meer in de vorm van een wisselwerking: “We blijven verbonden door middel van kennisdeling en interim-opdrachten. En wie weet kunnen we in onze toekomstige groei ook van de inzet van Stratt+ medewerkers gebruikmaken.”

Ook jouw kennis uitbreiden over machineveiligheid?

Meld je dan nu aan voor de workshop Machineveiligheid en CE-markering! Neem hiervoor eenvoudig contact met ons op en geef aan dat je graag wilt deelnemen op donderdagmiddag 28 september in Zwijndrecht.

Wil jij jezelf op een andere manier ontwikkelen in de techniek? Ook dan zijn wij je graag van dienst!

Word jij de nieuwe 

Promasafe: totaaloplossingen in machineveiligheid

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!